44

КСБ към управляващите: Искаме внос на работна ръка от трети страни в кратки срокове

Камарата на строителите постави към управляващите ключови за сектора въпроси. Те касаят индексацията, законодателните промени, липсата на кадри, приемането на постоянна програма за обновяване на сградния фонд, дигиталната трансформация и необходимостта от приемане на дългосрочна стратегия за сектора и от масирано възлагане на проекти в кратки срокове.

Ключов сред тях обаче остава въпросът с липсата на кадри и професионалната квалификация - те са изведени като първостепенен приоритет, посочи инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България, който дойде в Пловдив за финала на проекта „Аз мога да строя - Delecto”. Припомняме, че този проект е дългогодишна инициатива на председателя на ОП на КСБ в Пловдив Пламен Иванов по идея на BG Алтернатива и има за цел да възстанови скъсаните връзки между поколенията на учениците от средните училища, студентите от висшите училища и бизнеса, който е потребител на тези кадри.

инж. Илиян Терзиев на срещата в Пловдив

„Проблемът с кадрите в строителния сектор, а и в други сфери на икономиката става все по-сериозен. За разлика от други страни, включително съседни, административните процедури за внос на работници у нас са тромави и бавни, отнемат месеци. КСБ настоява за оптимизиране на процесите и осигуряване на възможност за внос на работна ръка от трети страни в много по-кратки срокове. Считаме също така, че е необходимо държавата чрез всички възможни средства да допринесе за защита и повишаване на интереса на младите хора към специалностите, необходими за строителния бранш. Връзката бизнес-образование трябва да бъде водеща, така че приемът и подготовката на кадри да отговаря на потребностите от специалисти за бизнеса“, това се казва в писмо до парламентарно представените политически партии, изпратено от Камарата на строителите в България (КСБ).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?