2374
Следвайте ни

Край Пловдив: Баща и дъщеря създадоха магичен зелен проект за семеен уют и удобство

viber icon

Осем еднофамилни редови къщи са най-новата инвестиция в южното предградие на Пловдив. Комплексът е с изглед към Родопите и е развит по проект на арх. Едвард Христов и дъщеря му арх. Боряна Христова.

Младата дама осмисля визията за място, където хората живеят, творят, почиват си, отглеждат децата си и израстват в тези пространства. За целта всеки един от китните домове разполага с веранда с барбекю. Също - с богато озеленен двор и индивидуален вход от югоизток. 

Модерното звучене на къщите идва от начина, по който се третират фасадите им: използват се облицовки с едроформатни гранитогресни плочи, облицовка от HPL, обшивка от пластифицирана ламарина и полимерни мазилки за подчертаване на елементите по фасадите и създаване на разпознаваемост и индивидуалност. Шест от сградите са на по два етажа, две - на по три етажа. На първия етаж са разположени просторна дневна, трапезария и кухненски бокс. На втори етаж има три спални - една родителска със собствена баня, гардеробна и панорамна тераса, също две детски стаи с обща баня и тераса. На трети етаж са едностайните апартаменти, които включват просторни дневна и спалня, проектирани за тийнейджърите в семейството или за гости.

Брокери от агенциите за имоти казват, че търсенето на къщи продължава да нараства. "Веднага след първия локдаун през 2020 г. хората се втурнаха да купуват селски къщи. Дотолкова, че къщи, които са стояли с години на пазара, биват купувани и предлагането се изчерпва. Това продължава и през 2021 г., като обемът на реализираните сделки с къщи е с 50-60% по-голям от миналата година, а и спрямо годината преди пандемията", твърди Полина Стойкова, която е изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и експерт в сферата на недвижимите имоти. Според нея с настъпването на пандемията много българи избраха да се върнат на село и започнаха да купуват жилища.

Арх. Боряна Христова: Архитектурата е магия и общуване

"Архитектурата е израз на ценности - начинът, по който строим, е отражение на начина, по който живеем или желаем да живеем. Архитектурата е източник на великолепни истории, които чакат да бъдат измислени, визуализирани и построени. Ето защо архитектурата и интериорният дизайн са благословена професия. Карат те да дадеш всичко от себе си на максимум: творчески заряд, естетика и функционалност, умение да усещаш желанията и нуждите на клиентите, точни познания за законовите рамки, търпение да защитиш създаденото пред институциите.

Трябва ти и талант да обединиш екип от 12-21 специалисти, които са включени в създаването на проекта на всяка сграда, издръжливост да съпътстваш изграждането на творбата си, отговаряйки на стотиците въпроси на технически ръководител, собственик и десетки майстори. Но накрая след дълга битка се наслаждаваш на здание, което е покрив за много хора. Ако си свършил добре работата си, душата им се чувства у ДОМА!” 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?