Следвайте ни

Край на сделките с малки жилища тип ателие

Уловката в стария закон е, че предприемачът печели от повече и по-малки квадратури, а купувачът плаща по-високи такси, данъци и ток

viber icon

Aтeлиeтaтa вeчe oфициaлнo ca cъc cтaтут на жилищa. Край с продажбата на имоти, които се водят ателие по документи, но в тях се живее - те вече ще трябва да са вписани като жилища и да отговарят на всички изисквания за такива. Промяната стана факт след изменения на Закона за устройство на територията, приет от 44-тото Народно събрание на 27 януари 2021 г.

Какво следва?

Квартали като „Южен“ и „Западен“ в Пловдив се пукат по шевовете от нови кооперации. Предприемачите строят като за последно - предимно малогабаритни жилища от типа „ателиета“. За хаоса и презастрояването в 100-хилядния квартал на Пловдив ​- „Южен“ ​- си има обяснение. На практика в момента повечето имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел, обясняват експерти. Това е и причината в новото строителство да има толкова много ателиета. До 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж или паркомясто, каквото за апартаментите е задължително. Ето защо много хора предпочитаха да купят ателие вместо жилище. Особено примамлива за тях е

ниската цена - това е първият коз,

който ги привлича. Жилище или ателие - къде са разликите? За да има статут на жилище, един имот трябва да отговаря на редица изисквания, примерно да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна. Имотът трябва да разполага и със складово помещение, което може да бъде както в него, например килер или склад, или някъде в сградата, като мазе или таванско помещение. Според действащия до момента закон е допустимо помещенията да бъдат пространствено свързани, с изключение на тоалетни и бани. Освен това едно жилище не трябва да „гледа“ на север.

Проблемът при ателиетата е друг,

казва инж. Николов от надзорната фирма „Стрикт“. И обобщава: „Предприемачът печели от повече и по-малки квадратури, а купувачът плаща по-високи такси, данъци и ток“. Инж. Николов обясни, че в някои от случаите ателиета се появяват, когато една сграда се строи като обществена. Тогава тя има по-малки отстояния от съседните. Уловката е, че предприемачът строи сградата с обществена функция, т.е. за офиси, а продава ателиета. Така си слага едни пари в джоба, но дискомфортът е за сметка на купувачите.

Първо, отстоянията до съседните сгради са намалени и те гледат буквално в балкона на съседа си. И не само това - живеещите плащат по-скъп, промишлен ток, тъй като помещенията се водят небитови. Не могат да искат облекчения при плащането на данък сгради, каквито има за собствениците на основно жилище. В някои общини се дължи и по-висока годишна такса смет, понеже сградата е с друг статут, а именно ​- обществена.

„Евтиният“ имот, т.е. ателието, води до още главоболия за купувачите - те нямат право на регистрация на адреса, но получават административна такава. Което създава проблеми при записването на децата в училища и детски градини. Освен това нямат и защитата от принудително взимане от съдебен изпълнител, каквито имат длъжниците, които имат само едно жилище, което им се води основно. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Върнете учениците от 5 клас до 12 клас онлайн. Сега си играете със зд.

Върнете учениците от 5 клас до 12 клас онлайн. Сега си играете със зд.

11.02.2021 | 17:08

Върнете учениците от 5 до 12 клас онлайн.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай