46

Кръстовището до Водната палата като бомба със закъснител

Отказът от пробива не решава проблема с трафика

Пловдив има сериозна нужда от добра пътна инфраструктура. Това жителите на града под тепетата си го знаят, но от НКЖИ им го напомниха преди седмица, след като обявиха, че не се отказват от идеята си да повдигнат жп линията по бул. „Копривщица" на естакада. Да, прелезите по булеварда тормозят шофьорите. Ала в града има и друга невралгични точки - поне що се отнася до все по-засилващия се трафик. Една от тези локации е при Водната палата, но тук разковничето на проблема е другаде.

Защо зоната около моста на панаира създава толкова главоболия на шофьорите? И как толкова сменящи се през годините екипи на общинската администрация така и не намериха решение на проблема?

Ниско построеният мост над реката не позволява добри транспортни връзки, категорични са специалистите. Милиони са закопани безполезно в река Марица, предупреди преди време хидроинженерът Желю Желев. „Мостът, като транспортно съоръжение, има два дефекта. Дълги години никой не ги забелязваше, защото в града имаше по-малък брой коли. Мостът е с две платна и така е по-тесен от булеварда. Само че така - ниско построен, той не позволява изграждането на адекватни връзки към бул. „Марица“. Ето защо южно от моста се оформи една от най-инфарктните точки за автомобилите“, обясни проблема Желев.

Именно този дефект на моста е причината години наред да се търсят варианти за облекчаване на трафика около Водната палата - с подлези, надлези, кръгово кръстовище. До момента инженери и общинари нямат работещо решение за локацията.

Пробив в комбинация с кръгово кръстовище - това е най-доброто решение за Водната палата. То ще увеличи пропускателната способност на бул. "Цар Борис III Обединител" до Водната палата, препоръчва експерт, занимаващ се с транспортно-комуникационни проучвания. И обяснява, че в Пловдив циркулират над 800 хиляди автомобила дневно. Без да броим тежкотоварния трафик. Експерти предупреждават, че официално цитираните анализи на трафика в района на Водната палата не са съвсем коректни. Реално на час от тук минават по 6500-8000 превозни средства, а официално се съобщава, че са едва 1800-2200 коли. Изчакването на светофар е средно по 3-5 минути в трафика, казва транспортен спец, а в анализите пише, че става дума за 0.4-1.2 минути. Ето защо тунелът до Водната палата беше едно от възможните решения за облекчаването на трафика тук. Но не и най-доброто!

„Най-доброто решение за преодоляване на едно водно съоръжение е повдигането на моста. Така се прави в целия свят! Само че един нов мост над реката ще струва много по-скъпо. Затова и всички решения за разтоварването на трафика се търсиха в посока на кръгови кръстовища, тунели, надлези около Водната палата. Необходимо е трафикът да има интелигентно управление със съвременни транспортни продукти и да се урегулира транзитно трасе, обясни специалист по транспортните решения. И допълни, че всички разработени до момента проекти за финансиране от Европа също бяха за пробив.

За днес Общината насрочи публичното обсъждане на пренасочването на парите от пробива до Водната палата. Финансирането по Фонда за устойчиво градско развитие, което е на стойност 9,5 милиона лева, се разпределя за два знакови проекта на града на тепетата - завършването на Зоологическата градина и реконструкцията на Дондуковата градина. Местната управа отново отстъпи под уличния натиск на шепа протестиращи, които се опълчиха срещу поредния опит да се прокара нова пътна артерия до река Марица. За пореден път Пловдив решава бъдещето на един много важен за града проект, който е от ключово значение без ясна градоустройствена визия и без експертен дебат. А под „диктовката“ на т.нар. „будни граждани“. Жалкото е, че в редиците на въпросните „протестъри“ не виждаме имената на инженери, пътни специалисти, строители или анализатори, работещи по въпросите на трафика.

Така - поне засега, казусът с транспортните неволи около Водната палата остава на заден план. Проектът, който поне частично би разрешил проблема, отива във фризера, а пловдивчани тепърва ще трябва да се справят с напрежението от нарастващия трафик в зоната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
акъл №2 на българина

акъл №2 на българина

08.02.2023 | 09:24

Повдиганто на жп линията по копривщица решава връзката център- изток , но същото решение приложено на централна гара можеше да реши пролемът връзка център и кючук париж.и една ли повди- ганото на две жп линии нарозстояние 1км щеше да е по-скъпо от пробив под тях

Отговори
0 0
Киро

Киро

12.01.2023 | 17:48

Питайте оная женичка, която организираше протестите,. Тя ще оправи всичко.

Отговори
3 2
Пешо

Пешо

11.01.2023 | 11:47

Серия от грешки на двата кмета на ГЕРБ - Маминия и Зикича. От 30 години е ясно, че този мост е построен глупаво. Първо е на ниско ниво, второ от двете страни имаме три ленти, на моста две ленти. Най доброто е да се събори и да се построи нов мост. Вторият вариант е кръстовище на 3 нива с леви завой на третото ниво, на второ ниво посока север - юг и на първо ниво посока изток - запад. Третият вариант е предложения от общината кръстовище на две нива без леви завой. Това са други няма. Въпрос на пари и на време е да се приеме един от тези три варианта. Дотогава ще се чака по 10 мин. за да се премине "кръговото" на Тотев, което е абсурдно и е невъзможно, ако се спазват наредбите. Колкото за глупавите протестъри в едно общество винаги има 5% хора, които са против всичко. Защо не направят едно допитване за избор на един от трите варианта или запазване на съществуващото положение до всички хора в града. Тогава ще разберем истината за общиственото мнение.

Отговори
13 7
Мимето

Мимето

11.01.2023 | 11:13

Да се забрани вземане на подобни решения ,които стават бомба със закъснител за следващия кмет.Зико да довършва започнотото,а не да се пъне за още лапачка.Целта на сега действащото управление е да сгъстят подводните камъни пред следващото /което явно няма да е Герб/,за да могат да се върнат след време.

Отговори
9 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

11.01.2023 | 11:00

32 ГОДИНИ СЪСИПАНА БЪЛГАРИЯ

Отговори
7 7
Диди

Диди

11.01.2023 | 10:50

За глупостите който се строят без никакъв ефект, само да се усвоят парите, много лидери ще питат къде са ми гласовете от Пловдив.

Отговори
14 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

11.01.2023 | 10:59

ДИДИ наште ПОЛИТЦИ крадът усвояват

Отговори
7 1
Това ми харесва

Това ми харесва

11.01.2023 | 10:46

Абу Банкяр Ал Чекмеджани и “мат’риалът” които за нищо не става, е крайно време да си ходят. След 3-ри мандата нито държавичката ни, нито градчето ни просперират, затова вегетираме в един мръсен и не подред град и държава.

Отговори
9 3
Гошко

Гошко

11.01.2023 | 10:24

Споко шматки. Меси от Банкя е наредил схемата.Маминият , трети мандат кмет . Здравка Измамата , председател на общинския съвет.Албанският реотан зи , областен управител.Ако това стане , Пловдив напълно ще бъде досъсипан.Затова върнаха и хартиените бюлетини.По-лесно да фалшифицират изборите.От нас зависи дали ще допуснем този ШОК и УЖАС за Пловдив.

Отговори
20 2
Абее

Абее

11.01.2023 | 10:12

Проекта е добър. Лоши са сроковете и парите за изпълнението му. Леваците с левите завои да си правят пред тях. За това пространство там толкова.

Отговори
13 7
Сбогом ГЕПИгерб.От вас ще остане само един лош спомен

Сбогом ГЕПИгерб.От вас ще остане само един лош спомен

11.01.2023 | 10:09

След тотю и зику нищо не може да ви спаси.Дори и връщането хартиените бюлетини , където тотю и пепелянката са спецове по фалшифициране на избори.Дотегнахте вече на града от кражби и золуми.

Отговори
17 5

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?