Следвайте ни

Край на номера с ателиетата, в които се живее

viber icon

Атeлиeтaтa вeчe oфициaлнo ca cъc cтaтут на жилищa - това стана факт в края на януари т. г., когато промяната в Закона за устройство на територията беше приета от депутатите в Народното събрание.

Така се слага край с продажбата на имоти, които се водят ателие по документи, но в тях се живее. Сега вече те ще трябва да са вписани като жилища и да отговарят на всички изисквания за такива. 

Промяната стана факт след изменения на ЗУТ, приет от 44-тото Народно събрание на 27 януари 2021 г. Уловката в стария закон е, че предприемачът печели от повече и по-малки квадратури, а купувачът плаща по-високи такси, данъци и ток.

На практика в момента повечето имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел, обясняват експерти. Това е и причината в новото строителство да има толкова много ателиета. До 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж или паркомясто, каквото за апартаментите е задължително. Ето защо много хора предпочитаха да купят ателие вместо жилище.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?