4232

Костадин Пенов, управител на "Армада Имоти": От Северна България инвестират в имоти в Пловдив

В момента една трета от клиентите на пазара на недвижими имоти търсят жилище с цел инвестиция, твърди брокерът Костадин Пенов. "Хората, които се нуждаят от място за живеене, не се интересуват много от движението на цените. Докато при инвеститорите текущата цена на жилищата е може би най-важният фактор, който да определи търсенето от тяхна страна", казва Пенов. Преди инфлационната спирала, която повиши цените на жилищата в последните 2-3 години, съотношението между търсещите апартамент за живеене и тези, които инвестират в него, е били почти изравнено. 

По думите на експерта, близо година е имало изчакване от страна на хората, които искат да вложат в имоти парите си. Това се обяснява с очакването на индикации, които да свалят цените. "От тази пролет обаче наблюдаваме активизиране на купувачите, след като видяха, че няма да има съществена промяна. Сигналите, които идват от банките, са категорични - няма да има качване на лихвените проценти, и това дава сигурност на инвеститорите да купуват спокойно", обяснява Пенов. 

Що се отнася до профила на хората, които влагат парите си в имоти в Пловдив с цел пасивен доход, брокерът е категоричен, че има тенденция те да са от все по-далечни региони. 

"Преди години подобен тип жилища се купуваха основно от живеещи в Смолян, Хасково и Пазарджик, разбира се, освен самите пловдивчани. С течение на времето този периметър се увеличава и в момента има немалко клиенти, които идват от Северна България да инвестират, но живеят по родните си места. Не са малко и тези, които влагат парите си с мисъл напред във времето. Пловдив е град с много възможности за образование и има доста клиенти, които купуват жилище, дават го под наем няколко години, а когато децата им пораснат, те вече имат къде да живеят. Обратната тенденция също се наблюдава - купуваш апартамент за студента си, който след това, дори детето да не остане в Пловдив, ще даваш под наем. Такива купувачи често дават на агенциите да управляват имотите им в Пловдив", обяснява Костадин Пенов.  

Той смята, че тази тенденция ще продължи, тъй като градът и районът се развиват, а инвеститорите виждат, че в София често цените са неоправдано високи за покупка на подобен имот. "Така Пловдив се оказва най-добрата и балансирана опция, що се отнася до цена на самия имот и възвръщаемостта от него", убеден е брокерът.   

 


Основното търсене при инвестиционните имоти е съсредоточено в едностайни или двустайни жилища, тъй като при тристайните и по-големите инвестицията вече става голяма и трудно може да предложи рентабилна възвръщаемост чрез наем. Приоритетно пък се избира ново строителство. 

 


Брокерът споделя, че имотът остава най-предпочитаната инвестиция, защото по традиция българинът е консервативен и за него недвижимото имущество е ценност, която може да пипне и да види. Друга интересна тенденция е свързана със сивия сектор заради наближаващото влизане на еврото. Много хора инвестират в имоти точно сега, за да не се окаже, че скритите им левове ще бъдат загубени след изтичане на гратисния период за превалутиране. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
коста

коста

22.04.2024 | 16:59

Тоа мнго отворен..Никой не говори за прането

Отговори
5 0
Скъпотия до шия: Цените на апартаментите в София толкова са скочили, ч

Скъпотия до шия: Цените на апартаментите в София толкова са скочили, ч

21.04.2024 | 19:46

Скъпотия до шия: Цените на апартаментите в София толкова са скочили, че няма купуване https://blitz.bg/ikonomika/skpotiya-do-shiya-tsenite-na-apartamentite-v-sofiya-tolkova-sa-skochili-che-nyama-kupuvane_news1010525.html

Отговори
3 0
Ами който се навива да купува,явно че има с какво и явно,че банките са

Ами който се навива да купува,явно че има с какво и явно,че банките са

18.04.2024 | 10:06

Са му одобрили кредит,иначе с дъбови листа не става..

Отговори
7 1
Всичко за Фронта

Всичко за Фронта

18.04.2024 | 10:27

О , Златен век ! Слава на Америка .Добре печелим от войната

Отговори
3 3
Що за излияния?!Колко процента от редовите български граждани ,си мисл

Що за излияния?!Колко процента от редовите български граждани ,си мисл

18.04.2024 | 11:42

Си мислиш,че изобщо имат някакво отношение,заплащане,професия,свързана с войната-която и да било,Украйна,Газа?!Освен работещите във ВМЗ”Сопот” и някакви военни,които %-но на население едва ли имат 1-2%..Опит за опорни с военен привкус,ама кухи отвсякъде..

Отговори
4 1
Аз Кочо

Аз Кочо

18.04.2024 | 10:02

От Северна България трябва да продадат нещо там за да купят в Пловдив с кредит. А в Северна България кой купува и за колко?! Всички вече е кредит а той трябва да се връща с лихвите

Отговори
11 0
Прав си, но тогава

Прав си, но тогава

18.04.2024 | 10:48

трябва да се мисли в посока пране на пари!!!

Отговори
3 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?