Коронакризата балансира цените на имотите

Изводът е от първата онлайн дискусия „Макроикономика, имоти и кредити - накъде след COVID-19?" на НСНИ

Как се отрази извънредното положение заради COVID-19 върху макроикономическата обстановка в страната? Какво ще се случи на пазара на недвижими имоти? Ще паднат ли цените? Кога, с колко и защо? Очакват ли се промени при банковите лихвени проценти? Ще се повтори ли сценарият на кризата през 2008 г.?

 

Отговор на тези и други въпроси даде първата онлайн дискусия - Макроикономика, имоти, кредити - накъде след COVID 19, която се проведе под егидата на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) на 21 май т.г.

„Все още е рано да се каже в каква посока ще се развие имотният пазар. Факт е, че динамиката на пазара намаля още в началото на годината - преди COVID-19“, обясни Анна Димитрова, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) -Пловдив. Данните, представени на онлайн дискусията на тема: Макроикономика, имоти, кредити - накъде след COVID 19, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти за първото тримесечие на 2020 г., го потвърждават. Сключени сделки за покупко-продажба на недвижими имоти в по-големите градове в страната през първо тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на 2020 г. са: за София те са намалели с 6%, за Бургас с 9%. Варна, Русе и Стара Загора отчитат ръст със съответно 6%, 1% и 11%.

Данните сочат спад в сделките с 10% за Пловдив,

което най-вероятно се обяснява с работата на Агенцията по вписвания с гражданите, която започна след 24.01.2020 г. 

Средното намаление на сделки в страната е с 6%Броят на вписаните законни и договорни ипотеки в по-големите градове в страната е увеличен: в София с 6%, в Пловдив - 1%, Варна - 5%, Бургас - 6%. За страната се отчита намаление от 1%.

Интересни са данните за издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Изключение прави град Бургас, където има увеличение с 15%. В другите по-големи градове обаче се отчита намаление: за София с 7%, за Пловдив - с цели 51%, за Варна - с 32%, а за цялата страна - с 21%. Подобни са данните и за започнатото строителство на нови жилищни сгради: За София има спад с 3%, за Пловдив - с 13%, за Варна и Бургас съответно с 24% и 32%. 

 Общото намаление за страната е с 15%

В събитието взеха участие Георги Ангелов, старши икономист „Отворено общество“, Владимир Сиркаров, икономически анализатор, NOVA TV, Георги Заманов, главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България“, Добромир Ганев, председател на НСНИ, Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА България“, Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“, Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“, Весела Илиева, управляващ партньор в "Юник Естейтс". Модератор беше Ирена Перфанова, заместник-председател на НСНИ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?