Следвайте ни

Комплекс „Слънчогледи”: Лукс по европейски, фалит по български

Уникален сам по себе си като замисъл е проектът и за комплекс „Слънчогледи” до Прослав. В завършен вид микроселището щеше да разполага със собствено игрище за волейбол и баскетбол. За най-малките се очакваше да отвори врати детска градина на два етажа.  

„Слънчогледи” е един от най-екстравагантните комплекси в Пловдив и заради пастелното оцветяване на фасадите по идея на проектантите от “SyEfDe studio”, арх. Ели Стойкова и арх. Филип Филипов. Подобни смели цветови комбинации рядко могат да се видят в други проекти под тепетата, твърдят познавачи. За целта архитектите залагат на възможностите на HPL вентилируеми фасади.

Оригиналната комбинация от венге, оранжево и жълто оформя всяка тераса в селището чрез уникална апликация на огрян слънчоглед. Фасадите могат да бъдат гравирани в произволни форми - цветя, букви, фигури и други. Така HPL вентилируеми фасади дават възможност да се постигнат различни авангардни решения.

За съжаление, заради финансови проблеми на инвеститора, „Слънчогледи” попадна в графата „незавършени строежи”. Близо 100 семейства и до днес чакат, затънали в кредити към банки, да се нанесат в своите купени на зелено жилища. Зад амбициозния проект стои фирмата „Ферал и Ко”.

Плановете бяха строежът да се довърши до ключ и собствениците да се нанесат в своите апартаменти още през пролетта на 2009 г. Това обаче не се случи и година по-късно сметките на строителите бяха запорирани.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?