46

Комплекс "Слънчогледи" се завръща като феникс с нова визия

Собственичката Мира Стоянова обещава лукс по европейски, зад концепцията застава мощен BG инвеститор

В първите дни на новата 2022 г. облаците над емблематичния в миналото комплекс „Слънчогледи”  са напът да се разсеят. Нов инвеститор се заема да довърши замразения от 10 години строеж, съобщи за „Марица“ собственичката Мира Стоянова

 „Да, „Слънчогледи“ ще го има, само че не в този вид. Ще бъде нещо много различно за Пловдив - модерна сграда, с топли цветове. Визията е изцяло нова и в нея ще доминира посланието на феникса.

Гледам оптимистично на бъдещето и мисля, че ще дам нов шанс на хората, които преди повече от 10 години искаха да имат свой дом в „Слънчогледи“. Преминах през доста перипетии и трудни избори, търсейки решение на тази над 10-годишна сага. На този етап не мога да обявя повече подробности, само ще кажа че новият инвеститор е българска фирма, която внушава доверие и е устойчива на пазара ни“, каза за „Марица“ Мира Стоянова.

Дамата е известна в светските среди като Мисис България Свят 2019. В началото, през 2007-2008 г. зад амбициозния проект „Сланчогледи“ стои фирмата на баща <210> „Ферал и Ко”.

Плановете им са строежът да се довърши до ключ и собствениците да се нанесат в своите апартаменти още през пролетта на 2009 г. Това обаче не се случи и година по-късно сметките на строителите са запорирани. Така комплексът край квартал „Прослав”, който обещаваше да се превърне в най-екстравагантното място за живеене под тепетата, стои замразен повече от 10 години. 

Навремето проектът е уникален сам по себе си като замисъл. В завършен вид микроселището трябва да разполага със собствено игрище за волейбол и баскетбол. За най-малките се очакваше да отвори врати детска градина на два етажа. Така „Слънчогледи” е един от най-екстравагантните комплекси в Пловдив. За това допринася и пастелното оцветяване на фасадите по идея на проектантите от “SyEfDe studio”, арх. Ели Стойкова и арх. Филип Филипов. Подобни смели цветови комбинации рядко могат да се видят в други проекти под тепетата, твърдят познавачи. Оригиналната комбинация от венге, оранжево и жълто оформя всяка тераса в селището чрез уникална апликация на огрян слънчоглед. Фасадите могат да бъдат гравирани в произволни форми - цветя, букви, фигури и други. Модерни HPL вентилируеми фасади пък дават възможност за различни авангардни решения.

За съжаление, заради финансовите проблеми на инвеститора, „Слънчогледи” попадна в графата „незавършени строежи”. От 2010-а близо 100 семейства и до днес чакат, затънали в кредити към банки, да се нанесат в своите купени на зелено жилища.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?