2374

Кои са петте топ тренда в интериора за 2022-ра. Говори дизайнерката Александрина Александрова СНИМКИ

И през 2022 година тенденциите в интериора имат визии, достойни за Instagram. Удобство и комфорт, тренди решения и класически модели. Тенденцията за устойчивост продължават, като акцентът е върху естествените материали.

Крайният резултат е още по-изискани линии, постигнати с фините нюанси на ретро стила, тонове, близки до природата, и дзен елементи, които вдъхновяват. Така дизайнерката Александрина Александрова очертава тенденциите в строителството и интериора за 2022 година.

Модерен интериор в селска къща

Подобни селски къщи, често изваяни от кирпич, камък и дърво, в зависимост от региона, са голям хит не само в Англия и Франция, но и у нас. Екстериорът им е издържан в старинен стил. В същото време рамките на прозорците, вратите и арматурата изглеждат съвсем модерни, без да се отклоняват от стойностите на стария образ на селската къща.

ZARA и H&M, в своите секции за Дома, вече предлагат свежи идеи за обзавеждането на подобна къща.

В нея естествените материали подчертават единството с природата. Необработена на пръв поглед дървесна повърхност органично поддържа общата атмосфера, а мебелите са изкуствено състарени, но може и да има някои автентични. Износените дървени мебели си пасват добре с дъските за пода. Меката мебел, тапицирана с букле текстил, е допълнена с декоративни възглавници и внася нещо специфично. А фокусът в такива селски къщи винаги е върху камината с комин.

Разбира се, дървото и камъкът са най-търсените природни материали за тези домове. Особено предпочитани са още ратан, лен и органичен памук.

Цветовете са все по-близо до природата

В дизайна на дома все по-осезаемо присъстват цветове, които можем да видим и в природата. Цветове са топло бяло, пясъчни тонове, теракотени нюанси. Много хора решават да живеят по-екологично и в хармония със заобикалящия ни свят, което диктува използване на материали като лен и памук в техните естествени тонове.

Стъклото също излиза на преден план чрез големи декорации и огледала. Освен това като акценти все по-често се срещат изображения на животни, птици, листа и цветя. Един от вариантите в тази посока са ярките тропически и флорални мотиви, които владеят модерния дом на 2022-ра. Хит сред материалите са веган кожа, букле, травертин, светло дърво, ратан - и причината да ги изберем е много проста. Те ни създават усещане за спокойствие и уют в дома след лудостта навън. Тези материали излъчват усещане за близост до природата и натуралните богатства, повече хармония и топлина в сравнение с бетон, мрамор и мед, които бяха актуални в предишното десетилетие.

Синьото е новото черно

Според много интериорни дизайнери синьото е цветът на 2022 г. Това е багра, която  насърчава спокойствието. Може да има положителен ефект върху настроението, тъй като подсъзнателно се свързва със синьо небе или морето. Ето защо нюансите на синьото, както и тези на зеленото ще се използват основно за акценти в интериора. Ще продължи да е актуално като акцент и боядисването в цвят на вратите и на някоя от стените. Класическото съчетание между светли стени и тъмен под и обратното също ще е сред предпочитаните. 

Без значение как ще пренесете този цвят в интериора - дали като боядисате стена в тъмносиньо, или пък добавите декоративни елементи в този цвят - синьото ще помогне за успокояване на ума и ще създаде усещане за спокойствие. На други места в дома синият цвят може да се използва като перфектната основа, върху която да заблестят аксесоарите.

Рециклирано стъкло и метал в играта

Тенденцията и тук е да се търсят естествени, приглушени и пастелни цветове, които внасят спокойствие и уют в интериора. Бежовото и бялото ще са сред най-предпочитаните - не са лесни за съчетаване и внасят усещане за светлина и простор, без да се натрапват.

С изменението на климата идеята за устойчивост също все по-осезаемо се наблюдава в интериора на дома. Ето защо все повече мебелни артикули се изработват от регенерирана дървесина.

Ретро текстилът и тъканите стават все по-актуални, а коркът ще играе голяма роля в изработката на мебели през 2022 г. Възобновяем или биоразградим, коркът си пробива път както в добре познати места като кухнята, така и в по-непопулярни места, като коридорите и банята.

Нека да бъде дзен

Ако търсите релаксиращи решения за устойчив начин на живот, заложете на дзен.

От една страна дзен решенията поставят на преден план екотенденциите в дизайна. А от друга, те са израз на чувството за сигурност и вътрешно спокойствие, които можете да постигнете с малко повече източни похвати в обзавеждането на дома. Тук в помощ ви идват светлите дървесни тонове, изчистените линии и ниските мебели, които отвеждат към дизайнерския подход „по-малко е повече“. За реализацията на дзен интериор от значение са и растенията, разбира се, избирайте такива, които внасят успокояваща естетика в дома ви.  

Зелено, по-зелено, масленозелено. Зеленият оттенък е идеален в случая, понеже е цветът на хармонията. И е чудесен начин да пренесем природата у дома. Използва се във всекидневната чрез зелени кадифени дивани или в килимите и декоративните елементи.

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?