Следвайте ни

Край на авантата със санирането! Ето колко плащаме

Управляващата коалиция е постигнала принципно споразумение и по някои други въпроси, като ускоряване на пътните проекти и строежи на ВиК инфраструктура

viber icon

Санирането на панелки може да се възобнови, но при условие, че парите не се предоставят напълно безвъзмездно, а има 30 процента участие на етажната собственост. Това стана ясно на пресконференция след заседание на коалиционния съвет между ГЕРБ, ВМРО и Обединени патриоти. 

Управляващата коалиция е постигнала принципно споразумение и по някои други  въпроси, като ускоряване на пътните проекти, строежи на ВиК инфраструктура и ремонти на язовири.    

Повече пари за строителство

Има съгласие за възобновяването на санирането на панелки,  но при условие, че парите не се предоставят напълно безвъзмездно, а има 30 процента участие на етажната собственост.

"Безспорно е, че средствата в инфраструктура имат двояк ефект – има заплати и продукт, който може да се ползва от всички. Ограничение на средствата за строителство няма да има, напротив дори ще ги увеличим, доколкото ни позволяват бюджетните възможности", допълни Томислав Дончев.

На среща на премиера Бойко Борисов със строителния бранш миналата седмица стана ясно, че може да се започне саниране с одобрените вече проекти по прекратената национална програма, които са на стойност 1.6 млрд. лв., но всичко ще зависи от бюджетните възможности. Макар министър-председателят в началото на кризата с коронавируса да повтаряше, че бюджетът вече е на минус заради мерките в подкрепа на бизнеса и хората, се оказа, че в края на април хазната все пак е на плюс с 1.3 млрд. лв. 

Строежи по морето до 15 юни

Ще се удължи правото на строежи в националните курорти до 15 юни. "Няма туризъм и няма смисъл да се ограничава строителството и възможността за реализиране на работни места и икономическа дейност. Само за  тази година ще е това удължаване. Общинските съвети имат правото да вземат отделно решение за удължаване на този срок в малките курорти", допълни лидерът на НФСБ и силно им препоръча да направят това.

По думите му е важно да се осигури препитание, защото "онези, които не успеят да намерят работа ще се качат на самолета и отново ще имаме проблем с намирането на работна ръка". 

Според Валери Симеонов загубилите работа около 100 хиляди души могат да си намерят работа в строителството и затова било решено държавата да увеличи и ускори реализацията на строителни обекти. Като такива той посочи ускореното доизграждане на магистрала "Хемус", пътят Ботевград-Монтана Видин щял да започне скоро да се изгражда и да поеме работни места. "Ще се продължи работата по тунела под Шипка. До две седмици започва работа по обхода на Бургас, който още изведе трафика към пътя Сарафово-Слънчев бряг. Ще се работи по ремонта на мостове и виадукти, ще се ускори работата по ремонта на язовирите", каза Симеонов. По думите му са приключени проекти и поръчка за над 200 язовира и ще продължат да се насочват средства  за това като 500 млн. лв. са предвидени в бюджета. Ремонтите на техните стени ще продължат, ще се заработи и по язовири "Бели Искър" и "Огоста", каза още представителят на Обединените патриоти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А на бас

05.05.2020 | 20:22

А на бас, че всички противници на безплатното санирае, изведнъж ще станат върли привърженици на санирането! На безплатното такова!

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?