1939

Катар посрещна Световното със сгради шедьоври

Мондиалът като пътешествие извън стадиона

Катар инвестира огромни суми, за да разшири своите културни центрове преди Световното първенство по футбол през 2022 г. Dezeen събира 10-те архитектурни забележителности, които наскоро бяха построени във и около Доха. Откакто спечели кандидатурата за домакинство на Световното първенство през 2010 г., държавата от Персийския залив се фокусира върху превръщането си във "фар на изкуството и културата", според организаторите на турнира. Водещи световни архитекти създават нови музеи и хотели за нацията, както и поредица от екстравагантни футболни стадиони, които се оценяват на около £165 милиарда ($200 милиарда). Guardian обаче съобщи, че разходите за изграждането на тези атракции са били повече от финансови - близо 6500 работници мигранти са загинали в страната, откакто тя е спечелила правото да бъде домакин. От ръководния орган на футбола ФИФА обаче твърдят, че има само 37 смъртни случая, свързани с изграждането на стадионите за Световната купа.

 

Национален музей от Жан Нувел

Проектиран от носителя на наградата за архитектура Pritzker арх. Жан Нувел, Националният музей на Катар е сграда с площ от 52 000 квадратни метра, предназначена да описва миналото и настоящето на страната.

Драматичната форма на сградата е вдъхновена от пустинната роза - минерална формация, създадена, когато минералите кристализират под повърхността на солен басейн в масив от плоски плочи, наподобяващи розови листенца. Сградата е завършена през 2019 г. в нов квартал, където може да се види и Музеят на ислямското изкуство на IM Pei, който също присъства в този списък.

Вътре галерии с неправилна форма са подредени около вътрешен двор, заедно с магазини за подаръци във вид на пещера - те са проектирани от Koichi Takada Architects с вълнообразни дървени повърхности.

 

Национална библиотека от OMA

Сградата, проектирана от OMA на Рем Колхаас, съхранява няколко колекции от най-важните текстове и ръкописи на Катар за арабско-ислямската цивилизация.

Отвън сградата се отличава с ъгловата си бетонна форма, която контрастира с по-деликатна фасада от набраздено стъкло. Вътре рафтовете за витрини се простират през тераси във всеки ъгъл на дългата 138 метра библиотека, а платформите стърчат над архивите, потънали в центъра на структурата. „Проектирахме пространството, така че да можете да видите всички книги в панорама“, казва съоснователят на OMA Рем Колхаас. „Появяваш се незабавно заобиколен от буквално всяка книга - всички присъстващи физически, видими и достъпни, без никакви специални усилия“, продължи той. „Вътрешността е толкова голяма, че е в почти градски мащаб: може да съдържа цяла популация от книги“.

Сградата е разположена в Education City, академичния район на Доха, близо до новия стадион Education City - домакин на мачовете от Световната купа.

 

Музей на ислямското изкуство от IM Pei

Една от най-емблематичните сгради в Катар е Музеят на ислямското изкуство, проектиран от китайско-американския архитект IM Pei. Той го създава на изкуствен остров в Арабския залив точно до Doha Corniche - крайбрежна алея покрай залива, който граничи със столицата Доха.

Музеят има блокова, шахматна форма, която се издига, за да образува пететажна кула, и съдържа централен атриум, заобиколен от галерии. Акцент в сградата е окачена стена от северната страна, която осигурява гледка към Арабския залив.

„Външната геометрична форма, покрита с френски варовик, е хипнотизираща за наблюдение, докато пустинното слънце и нощните светлини активират постоянна игра на сенки“, каза Джази Ли пред Dezeen. „Вътрешната геометрия е замислена, изпълнена и поддържана в такава чистота, строгост и прецизност, които правят скитането из пространството само по себе си удоволствие“, продължи той. Наред с монументалната форма, роденият в Китай американски архитект включи и грандиозна украса в музея. Джази Ли е уловил шарената светлина, отразена от окулуса в горната част на атриума и таваните, които са украсени с касетирани куполи.

 

3-2-1 Олимпийски и спортен музей от Джоан Сибина

Испанският архитект Джоан Сибина е проектирал Олимпийския и спортен музей 3-2-1 Катар в Доха. Той включва цилиндрична стъклена сграда в рамките на пет преплетени олимпийски кръга. Паравани, подобни на Jali, традиционно използвани в ислямските култури за осигуряване на неприкосновеност на личния живот, бяха разположени хоризонтално между пръстените и остъклената фасада, осигурявайки декоративен елемент, който свързва сградата с историята на Катар и неговата култура. Вътре музеят съдържа седем изложбени пространства, подготвени за различни теми, както и кафене, ресторант и магазин за подаръци.

Катарският олимпийски и спортен музей 3-2-1 граничи с международния стадион "Халифа", един от осемте стадиона, които се използват на Световното. Музеят е с размери 19 000 квадратни метра и се състои от два обема: извита сграда, която едва доловимо прегръща стадиона, проектиран от Dar Al-Handasah, и цилиндричен обем, увит в пръстени, който стърчи отстрани на стадиона.

 

Национален архив от Allies и Morrison

Народна архитектура, включително кули, напомняща за архетипните крайбрежни наблюдателни кули на страната - това е накратко геометричният дизайн за Националния архив на Катар в Доха.

Сградата на Националния архив е проектирана както като високоефективен склад за архива на Катар, така и като гостоприемна обществена сграда - тя попада на видно място в североизточния ъгъл на комплекса Msheireb.

Сградата се състои от фрагментирана колекция от томове, включително централен блок, който се издига и откроява в композицията. Тази централна кула побира архива и е оградена от обществено крило на север, където са главният вход и читалните. Друго крило на юг разполага с офиси и съоръжения за консервация. Обемите обгръщат група къщи в двора, които са превърнати в музеи. Конфигурацията на пространствата води до мрежа от алеи и малки площади, типични за историческата градска тъкан на Катар.

 

Емблематична Iconic 2022 от Ибрахим М Джайда

Една от най-необичайните сгради в списъка е Iconic 2022. Построена близо до Олимпийския и спортен музей 3-2-1 Катар, тя има фасада, изобразяваща числото 2022.

Тя е проектирана от архитекта Ибрахим М Джайда, за да отпразнува годината на Световното първенство в Катар и според нейния разработчик това е „първата сграда в света, която прилича на година“.

Разделен на своите четири блока с форма на числа, Iconic 2022 съдържа супермаркет, кафене и ресторанти, както и спортен център, здравни клубове и офиси за няколко спортни организации. Числото 2022 може да се види и на покрива му, където настилката е комбинирана с покрити с мрежа площи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?