Следвайте ни

Къщи от гуми и водорасли вместо саниране

Все по-странни екоматериали влизат в строителството

viber icon

Светът е пълен с изненади и нестандартните строителни материали са само част от пъзела. Какво ще кажете да вдигнете къща от стари автомобилни гуми или да облепите фасадата си с водорасли, за да я изолирате?  

“Хайнекен” пък ни провокира да използваме бутилките вместо тухли - това са само част от примерите, които демонстрират креативността и изобретателността на човека. И амбицията му да започне да води един по-устойчив начин на живот.

Най-устойчивата изолация са водораслите

Морските водорасли, освен нетоксичен и незапалим материал, са с доказано изолационни свойства. Те са почти толкова добри, колкото минералната вата.  Водорасловата изолация има много добри акустични свойства, възпроизвежда се всяка година без човешко участие и има жизнен цикъл от повече от 150 години. Ето защо експерти я наричат „абсолютния  устойчив материал” за изолиране. Използвайки предимствата на този морски продукт, френските архитекти от XTU studio са проектирали кула с фасада, изцяло покрита с водорасли. Проектът се очаква да бъде завършен следващата година в китайския град Ханджоу. Идеята е да се постигне ефектът „зелена фасада“, като в същото време тази биофасада абсорбира въглеродния диоксид, действайки като изолация на сградата. Това обаче съвсем не е първият пример: инженерната фирма Arup въведе пионерски фасади на водорасли преди пет години с първата в света сграда с морски водорасли в Хамбург, Германия. Освен сянка микроводораслите, растящи в стъклените си жалузи, могат да бъдат използвани за генериране на възобновяема енергия.

Бирени бутилки вместо тухли

Преди години холандската компания “Хайнекен” пусна производството на необичайни бутилки със закръглени стени и множество издутини. Сякаш за да е по-лесен захватът им за “меката” ръка на подпийналия любител на бирата, но всъщност предназначението им е далеч по-оригинално - те служат за строителен материал.

Eто и едно от най-оригиналните им приложения в света.

Това е храмът Wat Pa Maha Chedi Kaew в Тайланд, по-известен като „Храмът от милион бутилки“. Този проект извежда използването на бирени бутилки на следващото ниво. Защо ли? Започвайки го през 1984 г., будистките монаси събират милиони бутилки за целите на рециклирането. Самото построяване на храма отнема близо 2 години. Монасите продължават да използват изхвърлени шишета, за да разширят обекта, който сега включва над 20 сгради.

Да живееш в къща от гуми

Знаете ли, че автомобилните гуми се използват като система за изграждане на стени. Днес всеки търси минимизиране на разходите за строителство. Независимо дали строите селска къща, или друга сграда, може да използвате  стари гуми.

Един пример за това е къщата Earthship (в превод - “Земният кораб”). Този вид пасивен слънчев заслон (или къща) е направен както от естествени, така и от рециклирани материали. Основоположник на концепцията е архитектът Майкъл Рейнолдс. Тези къщи са изработени от естествени и рециклирани материали. Освен че използват отпадъчен продукт, каквито са старите автомобилни гуми, те са проектирани да бъдат с максимална енергийна ефективност. И гумите определено помагат за това.

Морковите влизат в строителството

Морковите са здравословни, но освен това те подобряват здравината на бетона. Учени от Британския университет в Ланкастър са изследвали как бетонът може да бъде подсилен с влакна от този зеленчук и са стигнали до много обещаващи резултати. От екипа обясняват, че морковените влакна имат много добри характеристики по отношение на якост, тъй като това са градивните елементи на силата на зеленчука. „Открихме, че якостта на бетона може да се увеличи с 80%, като използваме малко количество от този нов материал“, разказва водещият изследовател Мохамед Саафи. За целта учените смесват наночастици от подходящи отпадъци от хранителната промишленост с обикновен портландцимент. Така те увеличават дела на калциевия силикат хидрат, който е отговорен за здравината на бетона.

Изолация от вълна - защо не!

Мери и Нийл Гурли са трето поколение овцевъди. Те имат ферма за овце и когато решават да ремонтират старата си къща, решават да я направят енергийно ефективна. Как? Като я топлоизолират с това, което топли овцете дори в най-големия студ - собствената им вълна. За проекта канят архитектите от Mark Waghorn Architects. 

Къщата е с пет спални, а всички външни стени са изолирани с помощта на вълната, добита от овцете във фермата. Тя е обработена по подобен начин на изолационните продукти от овча вълна на пазара. U-стойността за тези стени, изолирани с вълна, се изчислява на 0,18 W / кв. м.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?