44

Къщи на ул. "Карловска" стават паметници на културата

Екип на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) прави подробно проучване на ул. “Карловска”. Именно тя в миналото е била известна като улицата на занаятчиите. На емблематичното място за Пловдив северно от стария мост има доста колоритни стари къщи, но нито една от тях не е със статут на паметник на културата. Сега това се променя с новото проучване на института, което има за цел да идентифицира отделни обекти на недвижимото културно наследство. Експертите са на финала на своя анализ, върху който ще се базира подробен доклад за зоната, която е с висока степен на автентичност. „Всичко, което сме установили, е съпоставено с Общия устройствен план на Пловдив, който предвижда доста  високо ново строителство в зоната”, обясни за „Марица” арх. Петър Петров, директор на НИНКН. Идеята на експертите от института е да продължат подробното проучване на територията. Това може да доведе до предоставяне на статут на единична недвижима културна ценност, както и на групова недвижима културна ценност на някои от къщите там - само ако съответното проучване го докаже и в каквито граници го докаже, уточняват от института.

Около 400 недвижими културни ценности изчезват всяка година, понеже Законът за културното наследство е объркан и неприложим - това стана ясно по време на пресконференция на тема „Как държавата унищожава националното недвижимо културно наследство“. На нея екипът на Националния институт за недвижимо културно наследство настоя за спешни промени в структурата си и в Закона за културното наследство. Предложенията за тези промени са изпратени на Министерството на културата още през декември 2021 г., но до момента няма подкрепа, няма и действия, жалват се от НИНКН. Според директора арх. Петър Петров в Закона за културното наследство са необходими най-малко пет спешни промени.

Сред тях на първо място и най-важно е този закон да има ясен приоритет пред други закони и подзаконови актове, като Закона за енергийната ефективност, ЗУТ, наредбата за достъпна среда и други. Арх. Петров е убеден, че „мерките за енергийна ефективност, както и соларните системи за енергийна независимост тепърва ще създават проблеми в опазването на ценните обекти, като   най-драстичен е случаят с Католическата катедрала в Пловдив”.

Припомняме, че преди година НИНКН, който е под шапката на Министерството на културата, наложи солена глоба и акт на Софийско-Пловдивската епархия, която стопанисва катедрала „Свети Лудвиг”. Това стана, след като се установи, че при ремонта на катедралата фасадата <210> се облепя по неодобрен от никого проект с фибран.

Освен подобни груби нарушения експертите от института твърдят, че в момента законът защитава само обектите с окончателен статут, с граници и режими на опазване. „В момента на тези три условия отговарят едва 480 обекта от 39 600 недвижими културни ценности. Дори тракийските могили нямат режими на опазване. Когато няма режим, не е ясно какви намеси са допустими и какви не. Това означава, че всичко, което не е забранено, е разрешено. Ние не можем да откажем да издадем становище, а ако инвеститорът не хареса становището, съдът ще е на негова страна. Защото липсва режимът - законовото основание за ограничаване на намесата. Този параграф 22 е заложен в закона“, обяснява арх. Петров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
глупости + само ЗАБРАНИ, ГЛОБИ, ЗАДЪЛЖЕНИЯ, "РЕЖИМИ" а грижа физическа

глупости + само ЗАБРАНИ, ГЛОБИ, ЗАДЪЛЖЕНИЯ, "РЕЖИМИ" а грижа физическа

20.07.2022 | 18:57

Този жалък чантаджия СХОЛАСТ / чиновник изобщо си няма идея за истинската, практическата ГРИЖА за скапващите се старини. Ош-беш с едни негови французойски 'авери не без задни мисли за СЛЕД като се издъни като "директор" на Институт–Мумия. Не е помирисвал ДЮЛГЕРЛЪК (нито неговата благоверна ... "Лозето нече МОЛИТВА, байно, МОТИКА сака!"

Отговори
3 0
глупости =само ЗАБРАНИ, ГЛОБИ, "РЕЖИМИ" а грижа физическа липсва

глупости =само ЗАБРАНИ, ГЛОБИ, "РЕЖИМИ" а грижа физическа липсва

20.07.2022 | 19:06

Абе, буд'ала, като ги навървиш в Регистъра ВСИЧКИ овехтяли къщи на броеница открай-докрай безразборно щото ти харесвали (или на някоя агитка им се нравят) = = = КЕЛ ФАЙДА? То даже върху Трихълмието дето е АИРезерват сгради регистрирани от десетилетия рухват през седмица = и какво? Безпомощни сме / сте / СА! Корабът потъва правилно. Запази си билет еднопосочен, заплатата ти вече изтече...

Отговори
3 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?