46

Къщата остава крепост за българина

 

Birdhouse във Варна - на крачка от морето

Тази малка къща, освен прекрасна гледка към морето, развива един изцяло повдигнат жилищен етаж.

Локацията е в покрайнините на Варна. „С този повдигнат етаж осигурявам по-добра гледка и приятен въздух за обитателите на къщата. При този тип архитектурно формообразуване е по-лесно да се изследва слънчевото греене през деня. Идеята е да се получи сграда с динамична сянка през цялата година. Така семейството може да се наслаждава на много източна слънчева светлина и приятна сянка от запад. Не на последно място, чрез свързването на интериора с откритите пространства по специфичен начин се разкриват образно-психологическите връзки на вътрешното пространство към “малката природа“ на двора и „голямата природа“ на морето“, обясни за „Марица“ младият архитект Ангел Петраков. Той е нарекъл къщата Birdhouse и тя е едно смело решение в стил минимализъм.

Проектирана е за младо семейство, което търси гъвкав и практичен дом. Битът им е „организиран“ на две нива - първото е за дневна зона с хол, кухненски бокс и трапезария с панорамна гледка към морето. Второто е за четири спални. Дневната зона разполага с плъзгащи прозорци - така тя се превръща в голямо отворено пространство за топлите варненски вечери. Достъпът до спалните е по коридор с покривно остъкление, което позволява да влиза естествена светлина през деня. Долното ниво е изцяло отворено, като в едната му част се намират покрити паркоместа за два автомобила, а в другата част има веранда. В имота е предвиден басейн, а добре балансираният ландшафтен дизайн наоколо запазва съществуващата растителност и обособява различни зелени кътове.

Арх. Ангел Петраков е роден под тепетата през 1994 г. Завършва висшето си образование със специалност архитектура във ВСУ „Черноризец Храбър“ - Варна. Дипломната му работа е на тема „Устройство на централна зона Острова - Варна“, като чрез тази разработка дава отговор на един важен въпрос: Високите сгради във Варна - къде и как?  

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?