44

Къща във вид на светещ купол грабна големия приз

Оригинална еднофамилна къща във вид на светещ купол донесе първото място на учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково. Младежите грабнаха големия приз от Камарата на строителите в Епископската базилика на Филипопол, която стана домакин на финала на проекта „Аз мога да строя - Delecto”. 

„Формата му е нестандартна - не се среща всеки ден. А знаете, че строителството е процес, който иска много време. Ето защо избрахме геодезически купол, защото той е лесен за изпълнение, и където и да е построен, остава уникален за местоположението. Искахме да се откъснем от стандартите, да вкараме разчупената форма в архитектурата, да избягаме от квадратността, от обикновените фигури“, обясниха пред „Марица“ младежите. И уточниха, че са им били необходими 3-3,5 месеца, за да сътворят своя малък шедьовър.

Пловдив бе домакин на финала на проекта „Аз мога да строя - Delecto” - една дългогодишна инициатива на председателя на ОП на КСБ в Пловдив Пламен Иванов по идея на "BG Алтернатива", която има за цел да възстанови скъсаните връзки между поколенията, респективно младите специалисти, в лицето на учениците от средните училища, студентите от висшите училища и бизнеса, който е потребител на тези кадри. Събитието събра на едно място учениците от професионалните гимназии, студентите от висшите училища по строителство, архитектура и геодезия и строителния бизнес. Членове на журито бяха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и Венцислав Дончев, председател на ОП на КСБ - Велико Търново. Специални гости бяха инж. Пламен Михалев, председател на камарата в Стара Загора, и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“ - вестника, който е и медиен партньор на събитието.

Във финала се включиха отбори от 8 професионални гимназии

по строителство, архитектура и геодезия от Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково, Сливен и Велико Търново. Младите хора работиха и показаха свои креативни идеи в четири категории - реставрации, споделено пространство, жилищна сграда - модерна къща и сграда "тип павилион".

„Тази инициатива стартира преди години от една гола идея, но когато правиш полезни неща, винаги ще се намерят хора, които да те подкрепят.“ Така Пламен Иванов обяви началото на събитието и поздрави участниците. Той благодари на ръководството на КСБ за подкрепата състезанието да стане с национален характер. Съветът му към младите хора обаче беше: „Учете, но помнете, че не е достатъчно да сте добри специалисти! Нашата цел с тази инициатива е да ви подскажем, че трябва да бъдете истински личности. Защото, когато си личност, винаги намираш хора, които те уважават и ще ти помогнат да се реализират и най-причудливите ти идеи“, каза още Иванов.

Развивана вече над 10 години, инициативата „Аз мога да строя - Delecto” има за цел да помогне всеки участник да открие своя талант и да избере позиция в професията. Това се постига чрез преминаването или наблюдаването на всички етапи и дейности на строителния процес. В опит да се създадат мотивирани и висококвалифицирани кадри в бранша на строителството и архитектурата, младите специалисти получават необходимите им практически знания и умения от доказали се вече личности. В процеса на работа младите специалисти опознават професията в реалната работна среда - като свалят „розовите очила“ - от идеята до нейната реализация.

Тази година за първи път бе връчена специална награда 

от в. „Строител“ за най-добри презентационни умения. Тя отиде при екип „Виола“ от ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Кольо Фичето" от Бургас. Същият отбор се класира трети в надпреварата между проектите, оценявани от журито. Пловдивчаните от отбор „Инженерко“ към Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Арх. Камен Петков" заеха второто място с проекта си за модерна жилищна сграда. Пловдивчани получиха и наградата на в. “Строител“ за най-добри презентационни умения.

Снимка: Мартин Стоянов за в. "Строител"

Първото място - награда от инициативата - отиде при отбора от Пазарджик, където младите строители от BuildTech се обучават в Професионалната гимназия по строителство и архитектура. Наградата на колегията, излъчена с гласуване от публиката, заслужи отбор Тempus от Професионалната гимназия „Арх. Г. Козаров“ от Сливен с проекта им споделено пространство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?