46

Къща на село с 3 спални струва колкото апартамент с 3 стаи в Пловдив

Продължава бягството от големите градове

Крайградските къщи са все по-предпочитани. Затова и цените на тези имоти вървят нагоре, като за къщите в близките до Пловдив села се отчита ръст до 30%. По данни на брокери Пловдив е рекордьор и по сключени ипотеки за покупка на имот.

Мила Александрова търси подходящата къща от началото на годината. Със семейството си продават наследствен имот в центъра на Пловдив, за да финансират покупката на новия си дом.

"В Пловдив вече е много натоварено, предпочитам да сме хем близо до града, но и не в него, искаме един по-спокоен живот, по-чист въздух. Държим да има три спални, малко дворче, да има гараж и инфраструктура", заяви Мила Александрова, купувач, пред БНТ.

За да покрие цената на новата къща, Мила ще тегли и заем от банка.

"Тъй като през 2023 година очакваме едно увеличаване на лихвения процент, хората желаят в договора да имат една фиксирана лихва и да не се притесняват", допълни Мариета Гаргова, брокер.

От 2020 г. насам ежегодно цените на къщите ново строителство в селата близо до Пловдив растат с 20 - 30% на година. Терените се изчерпват и това ще е причина ръстът да продължава и догодина.

"2020 година сме продавали къщи между 200 и 220 квадрата за 120 000 - 150 000 евро, а сега има и за 200 и над 200 000. Това не притеснява купувачите и желанието не спира", добави Мариета Гаргова, брокер.

За да задоволят засиления интерес, все повече инвеститори местят бизнеса си от централните части на Пловдив към свободни терени в селски райони.

"В момента най-вероятно е почти еднакво да се закупи къща с 2 - 3 спални на цената на апартамент с две или три стаи в града", каза още Вера Любенова, инвеститор.

Като бонус към клиентите инвеститорите не искат комисионна. В някои от селата вече дори се предлагат апартаменти в малки кооперации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ГЮРО

ГЮРО

22.01.2023 | 12:39

А как се поддържа къща на село, някой знае ли? Щото едно е да си в блок и друг да се грижи за поддръжката, а съвсем друго, когато за всичко трябва да се оправяш сам и сам да плащаш всичко. Който никога не е имал собствена къща, дали в града или на село, той не знае голямата разлика. Къщата не е за мързеливи и бедни човечета.

Отговори
32 4
манчо

манчо

22.01.2023 | 14:02

те щото всички хора по селата и малките градове където са само къщи, са много богати, нали?

Отговори
6 1
Точно така!

Точно така!

22.01.2023 | 14:05

Като ги гледам кандидат-селяните, че не знаят откъде се хваща отвертката и всичко ми е ясно. Ще протече покрива, ще се олющи мазилката, ще се населят животинки, които никога не са виждали - кеф ти гризачи, кеф ти птички в подпокривното, септичната яма ще прелее на втория месец и т.н и т.н. .....А вечер и през нощта непрекъснатият кучешки лай ще ги побърка окончателно.

Отговори
11 4
Ама много

Ама много

23.01.2023 | 15:48

Много си прав.

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?