Следвайте ни

Къща кораб „акостира” на минути от центъра на Пловдив

Фасадата от кортенова стомана може да издържи без корозия над 100 години

viber icon

Руският милиардер Владислав Доронин живее в къща, наподобяваща космически кораб. Скрита в горите край Москва, тя впечатлява с оригиналната си форма и пропорции.

Нещо подобно не може да се види по нашите ширини, казват познавачи под тепетата. Само че фактите говорят друго.

---------------------------------------------------

На броени минути от центъра на Пловдив, в квартал „Остромила”, е акостирал истински морски кораб. Необичайната форма на сградата е досущ като на плавателен съд, а голяма част от фасадите са изпълнени с редкия кортен - патинираща стомана с повишена устойчивост срещу атмосферна корозия. Виждали сме подобна архитектура в Холандия, но не и по нашите ширини, коментират шедьовъра пловдивски архитекти.

Архитектите, създали този материал за фасада, се опитват да използват неговия постепенно променящ се от черно-кафяв към кафяво-виолетов цвят, за да подчертаят контраста на цветовете и материалите. Кортеновата стомана (Cor-Ten) се появява в САЩ

през 30-те години на миналия век.

Първоначално от нея произвеждали железопътните вагони, които не е можело да бъдат третирани с антикорозионни покрития. Използвали ги за транспортиране на въглища.

През 60-те години я използвали за построяването на първата сграда - централата на машиностроителната компания John Deer в Илинойс. По същество това е стомана с повишена устойчивост срещу атмосферна корозия. В процеса на производството й в течната стомана се добавят елементи като фосфор, мед, хром, никел, молибден, с които се повишава устойчивостта й. Цветът на патината може да бъде

от светлооранжев, през светлокафяв,

до много тъмнокафяв с виолетов оттенък според времето и условията на експозиция на конструкцията. Със състаряването си материалът Cor-Ten започва да изглежда архитектурно още по-добре, а това качество е особено важно за приложението му в строителството. Използването на материала Cor-Ten като облицовка на сгради

изисква чиста и равномерна повърхност,

която да допринася за появата на естетически добре изглеждаща патина. Това условие изисква от екипа, който се занимава с фасадата, изключително внимателно да проектира специфичните детайли като рамките на прозорците и парапетите. Крайният продукт, без значение дали е под формата I, или U профили, или на ламаринa и елементи за фасади, представлява конструктивно валцована стомана с понижена, може да се каже, дори спряна корозия. Дългосрочните атмосферни изпитания, осъществявани в периода 1970-1995 г., доказват, че след 20 години загубата на корозията е около 100 um (при добре проветрявани площи), т.е. около 5 um. г-1. С тази корозивна скорост срокът на годност на ламарина с дебелина 3 мм е минимум 100 години.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Костадин

Костадин

15.07.2021 | 13:16

Така, като гледам не ми прилича на кораб, но поздравления за интересните решения, нестандартна, изчистена, динамична, нещо различно и вълнуващо!!

Отговори
1 0
Колега

Колега

08.07.2021 | 00:28

Проектантът е българо-швейцарски архитект - Георги Кафелов, консултант по проекта е архитект Дечо Дяков, от българска страна.

Отговори
8 0
Мина

Мина

07.07.2021 | 22:01

"На минути от центъра на Пловдив" и после в квартал Остромила. Вие знаете ли къде е тоя квартал, на края на града. На минути от центъра може да се каже за Гранд например , но не и за Остромила.

Отговори
7 5
свидетел

свидетел

07.07.2021 | 20:53

да, преди се виждаше и беше много впечатляващо- кораб насред полето. Сега комшиите им построиха до тях висока къща и ефекта се загуби...

Отговори
5 1
Архи

Архи

08.07.2021 | 01:42

... но футуризмът въплътен в тази къща, гневът й към естетиката на настоящето, и стремежът й към свежест сякаш идваща от бъдещето, свежест от която България се нуждае неистово, остават!

Отговори
5 0
Въпросителен

Въпросителен

07.07.2021 | 19:41

И кой е архитектът на шедьовъра?

Отговори
4 0
Док

Док

07.07.2021 | 16:29

Направил си е кула да гледа планината. Ами направи си къща в планината

Отговори
3 0
Остромила 2

Остромила 2

07.07.2021 | 17:46

Явно някоя принцеса живее там

Отговори
4 0
Колега

Колега

08.07.2021 | 01:20

Тогава няма да вижда планината...

Отговори
5 0
Ostromila

Ostromila

07.07.2021 | 15:00

Малко стара новина , къщата е построена преди 4-5 годими

Отговори
4 0
Остромила 2

Остромила 2

07.07.2021 | 16:29

Направо 10 , ама хайде

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?