2374

Карим Рашид за най-личния си проект: Не на черното у дома

Дизайнерът, който създаде жилищата на най-претенциозните богаташи в Америка, загуби вдъхновение, когато реши да построи къща за себе си

Карим Рашид е изправен пред най-голямото си професионално и лично предизвикателството - да построи своя собствен дом. И вместо тази кауза да го вдъхнови, се оказва че тя за него, в известен смисъл, е… мъчение! 

Той е стихията в света на дизайна! Наричат го мегазвездата от света на индустриалния дизайн, а новият му дом е в модернистичен дизайн. с високи тавани, големи прозорци и плосък покрив - всички тези елементи само допълват минималистичния му дизайн. Жилището трябва да бъде завършено през януари 2023 г. Карим обаче продължава да се колебае за всяко решение, свързано с него. Единственото, в което е сигурен, че в дома му няма да има нищо черно. 

„Това е моят COVID проект. Имах нужда от бягство от центъра на Ню Йорк, но имаше такова изселване от Ню Йорк, че не можах да намеря нищо никъде. Буквално имаше война за наддаване за всяка къща в Джърси. Така че си помислих - чакай, от години мечтая да си построя собствена къща, така че ще го направя сега!“, разказва носителят на Американската награда за дизайн в интервю за InsideHook. И добавя: „И сега разбирам колко е сложно… Моите клиенти са много по-спокойни за проекти, които създавам за тях, отколкото аз за своя“.

С над 3000 дизайна зад гърба си, днес Карим е най-плодотворният индустриален дизайнер. Той е писател, визионер и апостол на новите технологии. Той е преподавател в университети и конференции, участник в множество съвместни изложби, професор в Университета по изкуствата във Филаделфия и звезда на телевизионното риалити шоу Made in the USA. Сред творенията на Карим Рашид са часовници, чинии, сапунерки, кошници за отпадъци, както и мебели, модни предмети, лампи, шоуруми, хотели, ресторанти, апартаменти и скулптури. Негови творби се намират в постоянни колекции на 15 големи музея в света.

Формулата за успех в интериора - евтино, практично и удобно 

Меки и прости форми, лъскава гладка повърхност, безгрижни, ярки и чисти цветове... Преди много години Карим изключи от своя собствен гардероб черния цвят. Сега любими на Рашид станаха розово-белите тонове и цветове.

Карим предпочита да използва нетрадиционни естествени материали, както и по-модерните - тези на синтетична основа. За да бъде интериорът ви евтин, удобен и практичен, най-важно е да се прилагат новите технологии - това е философията на Карим, който завършва индустриален дизайн в университета Карлтън в Отава през 1982 г., а след това следва специализацията си в Неапол с Еторе Сотсас, преди да се премести в Милано, за да си сътрудничи със студиото Родолфо Бонето.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Отвратителна грозотия е това

Отвратителна грозотия е това

07.09.2022 | 08:58

Поне това,което е на снимките,е пълен кич!И цветовете дразнят.

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?