Следвайте ни

Канадци вдигат бунгала от кедър сред тонове сняг

Да "посадиш" осем малки къщи от кедър на 2743 метра надморско височина! Точно това е направило канадското архитектурно студио Макей-Лионс. Необикновените бунгала са изградени до ски пистите в Паудър Маунтинс в щата Юта. Те са предвидени като място за почивка на творчески настроени предприемачи.

През първия етап от проекта си канадците вече са вдигнали осем къщи. Когато всичко бъде завършено, на върха на Паудър Маунтинс ще има общност от 30 постройки от кедрово дърво. Мястото носи името Хоризонт. Целта е тук да се съберат творчески личности от света на бизнеса и науката, които споделят общи ценности като опазването на околната среда.

Къщите са отделени на достатъчно разстояние, за да не си зяпат обитателите им един на друг в прозорците. До някои се стига по метални мостове. Те водят до горните им нива, където е дневната и кухнята. Спалните са под тях. Осемте обаче оформят нещо като общ център.

Гледките, които се откриват от прозорците на общността Хоризонт, са шеметни. Всички парапети за терасите са от стъкло, за да не се загуби дори частица от околния пейзаж. За да не изчезне усещането за общност от съмишленици, канадските архитекти са прекарали живописни пътеки между къщите.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?