44

Камарата на строителите сама си обучава кадри

30 строителни техници взеха дипломи, чакат и магистърски програми

Близо 30 строителни техници се дипломираха след успешно завършен курс в Областното представителство (ОП) на Камарата на строителите в Пловдив.  Обучението е насочено към хора от практиката и е по инициатива на Камарата на строителите в Пловдив, Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик и „БГ алтернатива“. 

Строителният техник е ключов, от него зависи изпълнението на всеки обект - независимо дали малка сграда или мащабен инфраструктурен проект – така поздрави завършилите Гроздан Караджов.

 

Специални гости на събитието бяха Гроздан Караджов, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие в оставка, и председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. Във връчването на дипломите ​- на пета и шеста група дипломирани техници - се включи и Йордан Иванов, бивш областен управител на Пловдив.

Сред гостите бяха Петя Иванова, директор на ПГСАГ ​- Пазарджик, инж. Атанаска Вълканова, директор на ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ - Пловдив, доц. д-р инж. Венцислав Стоянов, зам.-председател на Общото събрание на ВСУ „Любен Каравелов".

От години липсата на добре подготвени кадри е един от сериозните проблеми на строителния бранш. За да отговори на тези потребности, пловдивската специализирана фирма „БГ Алтернатива”, съвместно с регионалната строителна камара, реализира собствен алтернативен модел, който успешно квалифицира младите хора на самите строителни площадки още докато са в училище. Новият модел за обучение е насочен към младите хора и цели придобиване на знания и умения в практиката, тяхното поетапно признаване и стъпаловидното израстване на кадрите в йерархията. Така още през 2015 г. пловдивският строителен бизнес постави началото на обучението на бъдещите си кадри.

Днес в редиците на обучаваните обаче попадат и по-възрастни майстори строители, с опит по строителните обекти. „Обучението в Камарата е нещо съвсем различно от едновремешното школо, което често приличаше на тоталитарна институция. Напротив, нашите възпитаници са хора от практиката, такива, които идват направо от строителството. А преподавателите им дават съпорт от първия час и им помагат да усвоят тази нелека материя. При нас са се обучавали кметовете на Раковски и Девин, в момента имаме двама служители от общината в Раковски. Над 80% от тези хора заявяват, че ще продължат да учат по бакалавърската си степен“, каза за „Марица“ Пламен Иванов, шеф на Строителната камара в Пловдив.

Според него, за разлика от учещите в професионалните гимназии, хората, които днес се дипломират в Камарата, знаят за какво са дошли, понеже сами плащат обучението си. От 4 години - времето, когато Камарата на строителите в Пловдив стартира тази обучителна дейност, в ОП-Пловдив над 250 души са получили своите дипломи. Днес всички те реално работят единствено и само в строителството. „Тази година от 124 обучавани само един не е завършил курса за техници. Обмисляме да подготвим и магистърски програми“, допълва Пламен Иванов. И уточнява, че досега в Камарата са правили само изнесено обучение. На този принцип например са обучавани брокери на недвижими имоти, които днес реално практикуват на пазара. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?