Следвайте ни

Калпаво саниране превръща в мираж енергийната ефективност

viber icon

ООН ни предупреждава за глобалните промени в климата. Вместо да строим АЕЦ "Белене" или нови блокове в "Козлодуй", по-добре е да заложим на енергийното ефективно строителство. Това предлага инж. Николай Ставрев от пловдивската строителна фирма "Оберон  Концептбау", който е пионер в изграждането на пасивни къщи у нас.

Европейският съюз иска възстановяването от COVID-19 да стане чрез инвестиции по линия на Зелената сделка за нисковъглеродна икономика. За България е отделено финансиране от почти 12 млрд. евро, но страната няма ясна концепция как да го използва, твърдят експерти.

Причината за всички тези природни промени е в човешкия фактор: сгради, автомобили и инфраструктура, убеден е инж. Николай Ставрев.   

„Проблемът е особено тревожен с оглед последния доклад на ООН за съдържанието на въглероден диоксид в земната атмосфера. Той е в основата на образуването на парниковия газ, „обвиващ“ Земното кълбо. Заради него температурите се вдигат глобално и тази тенденция няма да спре. Ето защо от ООН апелират да се вземат неотложни мерките, за да спре това покачване на температурата и последиците от него -  циклони, торнадо, обилни валежи“, допълва Ставрев.

На сградите в Европейския съюз се падат 40% от употребата на енергия и 36% от въглеродните емисии.  До 2030 г. ЕС трябва да намали емисиите от тях с 60% и изразходването на енергия с 36%. Затова от ключово значение е изпълнението на комплексни мерки за подобряване на енергийната ефективност. Обикновено те се случват по линия на санирането, но това е само една от посоките, посочва инженерът. И допълва, че вместо да строим втора атомна централа в Белене или нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", по-добре е да заложим на енергийното ефективно строителство или поне да правим качествено санирането, според установените в цяла Европа стандарти. „Например в Германия стандартът Pаssiv Haus Darmstadt е развит като отделна категория и вид със систематизирани материали и видове СМР, които да доведат до търсените параметри. Те се базират на сертификати на материалите и проведени тестове, а не се правят „пет за четири", както се случва по нашите ширини”, коментира инженерът.

И посочва сериозните грешки в полагането на енергийно ефективното строителство в новите строежи на Пловдив. Грешките са фрапиращи и те се виждат дори с просто око, само при преминаване покрай строежите.

Ето кои са те:

Първо  

Неправилен монтаж на топлоизолацията

Всеки може да огледа как се прави новото строителство в Пловдив. В  90% от случаите, когато е монтиран 1 см XPS, резултатът е линеен термомост около целия прозорец. Когато навън температурата е минус 10 градуса, а вътре плюс 20 градуса, тогава в контактната зона се получава влага и мухъл.

Как е правилно да се направи? Реално трябва да се изолира със същия материал и дебелина и страницата до дограмата, както е изолирана и плоскостта на фасадата. Правилно е да се заложи на черна каса или изнасяне на прозореца до равнината на фасадата. Използва се този вид профил за дограма, който е с по-добри свойства.  

Второ

Не правете ,,ефектен“ профил по фасадата

По много строежи в Пловдив се виждат идеални термомостове от конзолни тераси и фасадни "уребрявания" на плочи, които подчертават архитектурните елементи и релефи на фасадата. Само че този „ефект“ се постига с други средства, а не с бетон, който трудно може да се изолира впоследствие. Особено ако е с "ефектен" профил. Тогава рискът е вкарване на влага и мухъл в помещението при температурна разлика.

Друг проблем: конзолите, които излизат по терасите в сградите, се изолират отдолу, а отгоре няма изолация. Често майсторите грешат, като се полага хидроизолация и замазка за наклони и се финализира с теракот. Резултатът отново е топлинен термомост по дължината на бетоновия елемент. За да не се стига до този проблем, е важно да се използват продукти от вида на „Изокор“ за прекъсване на термомостове. Те отдавна са популярни на пазара в Германия, но за съжаление, остават непознати у нас. Използването им ще доведе и до икономия на топлоизолационните материали, чиито цени скочиха драстично напоследък, заедно с останалите на пазара.

Трето

Изпълнение на топлоизолационния пакет с максимално избягване на термомостове

Подчертаването на фугите между топлоизолационните плочи става с „измазването“. Така се подчертава качеството на извършеното строителство. Дори майсторите препоръчват монтиране на два слоя, за да се избегне човешката грешка или некачествените ъгли от доставчика на плочите.

В Германия сградите се приемат с термовизионна камера. В нея се виждат различни цветове - това е така, защото всеки цвят има определена температура. Добре направена, топлоизолацията трябва да гарантира един и същи цвят, а не различни контрастни краски.

 

Предложените промени включват 12 стъпки

Предложените промени в проекта „Енергийна ефективност в сградния фонд“ трябва да осигурят:

1. Изпълнение на проекти за цялостно сградно обновяване с включени мерки по сградната обвивка и сградните системи и приоритетно използване на възобновяема енергия.

2. Въвеждане на задължително изискване за постигане на разходно оптимални равнища на енергийна ефективност в целия жизнен цикъл на енергоспестяващите мерки.

3. Преминаване към модел на финансиране с постепенно увеличаване на самоучастието на собствениците на сградите, в т.ч. използване на публичните ресурси за разработване на финансови инструменти, с които да се насърчава все по-голямо самоучастие и постигане на все по-високи енергийни спестявания и екологични ефекти.

4. Осигуряване на финансови механизми за безлихвено или нисколихвено кредитиране на самоучастието на собствениците чрез съществуващите специализирани фондове и частни финансови институции поне до ефективния старт на бъдещия Национален декарбонизационен фонд, който в най-добрия случай се очаква да заработи едва през 2023 г.

5. Активно прилагане на заложените в Закона за енергийната ефективност схеми за насърчаване, в т.ч. договори с гарантиран резултат и удостоверения за енергийни спестявания, както и на нови инструменти, заложени в Дългосрочната национална стратегия за обновяване, като зелени ипотеки, общински гаранционни фондове, финансиране чрез битовите сметки и местните данъци.

6. Разработване на механизми за включване на уязвимите домакинства в програмите за енергийна ефективност. Предвидената реформа „Разработване на дефиниция на „енергийна бедност“ за домакинствата“ е забавена и сама по себе си не е достатъчно ефективна мярка.

7. Въвеждане на професионално управление на жилищните сгради с оглед на по-нататъшно подобряване и поддържане на жилищния сграден фонд.

8. Постепенно преминаване на управлението на проектите от общините към асоциации на собственици и сертифицирани професионални ръководители на проекти.

9. Приложение на системи за контрол на качеството и мониторинг на резултатите на всички етапи от инвестиционния процес с активното участие на собствениците на сградите.

10. Подкрепа на мерки за интензивно обучение на участващите в инвестиционния процес, включително по отношение на дигитализацията и управлението на проектите.

11. Създаване на електронен регистър за дигитални сградни дневници за по-добро планиране, подбор на бенефициентите и отчитане на резултатите от мерките по обновяване на сградния фонд.

12. Провеждане на комуникационна кампания за разясняване на многобройните ползи от енергийната ефективност за домакинствата.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Яяяя

Яяяя

19.08.2021 | 11:27

Във вчерашна статия се твърди ,че заделениете 1,2 милиарда за безплатно саниране стигат за 1000 от общо 65000 сгради които чакат. Тоест необходими са 78 милиарда общо или почти колкото целия БВП. АЕЦ Белене излиза към 10 милиарда,т.е. лепенето на стиропор е скъпа работа! Наместо 12 дигитални точки , някой да НАУЧИ и да КОНТРОЛИРА мангустите "майстори"които за 100 лв надници само хабят материалите а си нямат хал хабер как се изпълнява правилно топлоизолация. Иначе и тези 78 милиарда ще отлетят на първата година с първия по-силен вятър.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?