Следвайте ни

Какво съдържа документът за продажба на жилище

viber icon

Основната цел на паспортизацията на съществуващи сгради е безопасната им експлоатация в целия жизнен цикъл. Паспорт на сградата е необходим документ и при кандидатстване по редица национални програми за финансиране. Преди започването на всяка реконструкция е задължително да се направи обследване на конструкцията, а резултатите да се отразят под формата на технически паспорт към обекта. Паспортът обхваща цялата сграда и е придружен с дейности по частично обследване на конструкцията. Не е допустимо изготвянето на паспорт за отделен етаж или част от сградата.

Най-общо документите, включени в паспорта, дават яснота относно състоянието и надеждността на конструкцията и необходимите мерки за поддържането и безаварийната експлоатация в бъдеще. Към техническия паспорт се прилага и доклад за енергийната ефективност на сградата.

Първата глава от паспорта съдържа основни характеристики за обекта като идентификационни данни и параметри - вид на строежа, предназначение, категория строеж, година на строителство, конструктивна система, данни за минали преустройства, налична документация и други.

Втората глава включва основни обемнопланировъчни и функционални показатели, както и инсталационна и технологична осигуреност. Към този етап от паспортизацията може да се наложи архитектурно заснемане на сградата - в план и фасади. Заключението е последната глава от паспорта, като в него се описват подробно всички мерки за поддържане на сградата в добро състояние. Предвиждат се и срокове за извършване на необходими ремонти и контролен мониторинг.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?