Следвайте ни

Какво да правим при ухапване от кърлеж

viber icon

Със затопляне на времето и продължаващите валежи опасността от ухапване от кърлежите става все по-голяма. Кърлежите, които се срещат по нашите земи, пренасят най-често няколко вида инфекции - лаймска болест, марсилска треска, кримска хеморагична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит.
Обикновено ухапаните развиват лаймска болест. Тя протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването - до 1-2 месеца от ухапването, тя се лекува с антибиотици, задължително изписани от лекар. 

 


Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. Препоръчително е отстраняването му да стане от медицинско лице, което да извърши манипулацията стерилно и по правилен начин. Ако обаче нямате възможност да се обърнете към лекар, не правете нищо от това, което сте чували от слуховете за „лесно вадене на кърлежи". На първо място не мажете кърлежа - нито с мазен крем, масло или мас, нито с ракия, спирт или друго високоалкохолно вещество. Всяко подобно действие може да накара кърлежа да отдели повече секрети, които да се окажат заразни. Неправилно е и да въртите кърлежа в посока или обратна на часовниковата стрелка. Правилно е първо да дезинфекцирате мястото и пинсетата, с която ще вадите кърлежа, както и да сложите ръкавици. След това бавно и внимателно започвате да издърпвате кърлежа право навън, като внимавате да не се откъсне част от него. Изгорете го или го изхвърлете в тоалетната. Изхвърлете и ръкавиците, без да докосвате кожата си, особено в областта на очите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?