46

Каквито и сътресения да се случат, имотите в Пловдив ще държат европейски цени

Интервю със строителния предприемач Тунджай Гюлер

Тунджай Гюлер е създател и собственик на „ГЕРТ груп“. Компанията, развиваща се в няколко направления ​- строителство, търговия с горива, туризъм и други, изпълнява проекти в различни части на страната и чужбина. В последните години строи активно жилищни комплекси в Пловдив.   

- Г-н Гюлер, имотният пазар е сред аналитичните акценти в края на годината. Интересът към темата е голям. Коментарите са различни. Пловдив е една строителна площадка. Строи се много, строи и вашата компания.

- Това е логиката на пазара и на парите. Да, всички строят, но ние и партнираме, поддържаме едни коректни отношения с всеки от нашите клиенти - от първата среща в офисите ни, през сключването на предварителния договор и етапите в строителството, до предаването на ключа. От А до Я сме като едно мегасемейство, което се крепи на доверието. Като в съюзници по дългия път от първата копка до най-щастливия ден на новодомеца. Оставаме в техния профил на приятелите и в дългия период на гаранцията.

Това явно е доброто, защото хора, които са купували имот от нас в първата „Панорама“, идват в офисите ни и като клиенти в някой от новите ни проекти.

При нас парите не гаснат отчаяно пред инфлацията, а отвръщат на удара.

- Как се разви пазарът на имоти в следковидната 2022 година?

- Отрезвяващо, случва се това, което трябваше да се случи. Бъдещите новодомци станаха по-информирани. Спасяващите спестяванията от инфлацията - по-смели. Строителните компании и големите инвеститори наляха здравите основи на добрия бранш, за пример как трябва да стават нещата в жилищното строителство в България.

Говоря за читавите играчи, които издържаха теста на многото трусове ​-коронавирус, няколко скока на цените на суровините и материалите, обща инфлация, война и отражението й върху цените.

Не говоря за онези, които след всяко сътресение въздишат: „Ох, оцеляхме и този път“, а за компаниите, които са стъпили на здрави основи и 

вече оформят своеобразна строителна шампионска лига, която да вдигне нивото на бранша 

до степен, че всички по веригата да имат пълно доверие на тези, които градят толкова интересните за анализи строителни комплекси.

Изостанаха и отпаднаха онези играчи, които строяха с идеята „кооперация живот оправя“ и които привличаха клиенти с нелогични за пазара и цените на материалите цени на продаваемото жилище; които строяха с огромни икономии; които чакаха да продадат един апартамент, за да продължат строителството, и т.н.

- Как се развиха цените на жилищата и тенденциите в този сегмент?

- По-евтино няма как да стане. И заради избрания от България по-добър евроатлантически път, и заради инфлацията в момента, и заради утрешния ни живот в еврозоната. Вече говорим за постигнат баланс.

- А не изключвате ли криза като през 2008 година? Всъщност не се ли наблюдават същите симптоми от онзи период? Ще се спука ли отново имотният балон?

- През 2008 година се сринаха банки. Днес това не се случва, а напротив ​-банките са стабилни, факт са огромните депозити, лихвите са балансирани. Днес кризата се казва „инфлация“. Какво правят хората, опериращи с пари - било с обхват „семеен бюджет“, било за нещо по-мащабно, при инфлация? Обръщат спестяванията си в злато или имоти, или двете заедно. Това не е нещо ново, това е добрият ход при всяка инфлационна криза. Друго по-добро нещо за парите по време на обезценяване не е измислено. Това ни е завещано и от миналия век. 

В нашите офиси, в разговорите с партньорите и клиентите ни отдавна не е отваряна темата за имотния балон, самите хора задават нова, актуална тема - колко пари са спасени от инфлацията чрез имотите в комплексите „Панорама“.

- Как подбирате локациите за вашите инвестиции? Вече от няколко години строите в Пловдив ​- какви са наблюденията ​ви, къде търси жилище новодомецът? И къде предпочитат да купуват апартаменти с инвестиционна цел, отдавайки ги под наем?

- Големият коз на Пловдив е неговото развитие и оформянето му като втори център на България, след столицата. Тук е пресечната точка на големите инвестиции и големия поток от хора в активна възраст, на много млади семейства от съседни области, които идват да живеят и работят в града.

Пловдив определено расте. „Остромила“ например се превръща в строителна площадка. С бързи темпове „Смирненски“ се свързва с Прослав. В тази зона, около „Пещерско шосе“,

вече се говори за перфектна локация със социална инфраструктура 

- за минути стигаш до центъра, за минути правиш и връзка с всички добри артерии ​- за столицата, морето, цяла Южна България. Един от големите ни нови проекти, които стартираха, е именно там - с „Панорама Авангард“ градим ново градче в града. Тук ще има ритейл парк, медицински център, детска градина, наблизо има училище. Голямото търсене ни накара да ускорим изграждането на този и други комплекси. Търсене от хора, които виждат бъдещето си в Пловдив, и от хора, които имат пари, които се чудят какво да правят по време на инфлация. Ние се явяваме добрият приятел в такъв момент. 

- По време на инфлация! Преди време казахте, че инфлацията е водещият фактор, който поддържа интереса към продажбите на апартаменти. Каква е ситуацията с днешна дата?

- Хората в България винаги са били спестовни. Оказа, че това се е предавало от поколение на поколение. Разбира се, не в такива размери, каквото покритие имаше преди промените, но като калкулираме спестовния начин на живот и добрите доходи, за които нямаш инвестиционни идеи, се получи един сериозен процент от хора, които получиха инфлационен шамар. Някои решиха да вложат парите си в имоти още преди 2 години, други го направиха по-късно. Има и такива, които разсъждават, че могат да дойдат по-тежки времена и е хубаво да има заделени пари, колкото и инфлацията да ги „яде“ хапка по хапка. Тази категория от купувачи също идват вече при нас.

- Какво е бъдещето на имотния пазар? Какво да очакваме през 2023 година? Възможни ли са сътресения, които да дадат отражение на цените и те да тръгнат надолу?

- Реално в България са възможни умерени сътресения, такива каквито журналистите обичат да виждат, защото стават за водещи новини, но това би могло да бъдат локални сътресения. Да, случват се в региони със силно изразени миграционни процеси, където намалява драстично присъствието на млади хора, няма инвестиции, очертават се бели петна на картата. Вече има такива областни градове, в които след всяко тримесечие отчитат по-ниски показатели на получени разрешения за строителство или въведени в експлоатация нови сгради и жилища.

Икономическите сътресения могат да повлияят на всеки един пазар, в това число и на имотния, но независимо от тях, в Пловдив цените на имотите винаги ще държат добри европейски цени. А това само говори добре за един град, който става все по-добър за живеене.

Пловдив е като ракета​ носител, генерира добавена стойност във всяка сфера на живота - и заради разположението си, и заради културата, и заради хората му, и заради енергията на новите пловдивчани.

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?