2374
Следвайте ни

Как да се справим с енергийната бедност обсъждат във Велинград

viber icon

„Интелигентни градове и региони в действие” е темата на Национална конференция, която се проведе на 29 и 30 ноември 2021 г.  във Велинград. Организатор на двудневния форум е Асоциацията на Българските ​енергийни агенции.

Целта на срещата е да се представят положителни практики на наши градове, в стремежа им да ги превърнат в енергийно позитивни и въглеродно неутрални зони. Другата задача на експертите е да насочи вниманието на националните институции, общините, бизнеса и обществеността към актуални теми в областта на интегрираното енергийно управление и развитие, интелигентните градове с „умни“ сгради с близко до нулевото енергийно потребление и чист въздух, енергопозитивни зони в градовете, както и финансиране за подобни проекти.

Енергийната бедност, която днес касае близо 50 млн. души в цяла Европа, се оказа един от основните акценти в срещата. Според Петър Кисьов, експерт в „Енергийна агенция-Пловдив”, близо 260 хил. домакинства у нас получават всяка година помощи за отопление, по данни на Агенцията за социално подпомагане.

„Това води до изразходването на значителен финансов ресурс, за предимно доходно и в много по-малка степен енергийно подпомагане на уязвими домакинства. Проблемът обаче е, че този начин на предоставяне на помощ не подобрява условията им на живот и не създава устойчивост в потреблението на енергия, а напротив, допълнително допринася за замърсяването на въздуха с ФПЧ в отоплителния сезон поради спецификите на отопление на тази група от домакинства - изгаряне на некачествени горива в нискоефективни топлинни съоръжения”, коментира Кисьов пред „Марица”.

Кои са решенията и добрите практики в случая, дискутираха по време на панела „Решения за преодоляване на  енергийната бедност“.

„Енергийната бедност“ обикновено се свързва с три индикатора: ниските доходи на домакинствата, потенциално високата цена на отоплението и ниските нива на енергийна ефективност на жилищата и на системите за отопление. В България тя обхваща значителна част от населението. По данни на Евростат 33,7% от населението в България отговаря, че не може да поддържа достатъчен топлинен комфорт в своето домакинство в сравнение със 7.4% средно за ЕС - стана ясно на срещата.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?