46

Как да изберем имот онлайн? Мрежата задръстена от стари и фалшиви обяви

Не си губете времето да сърфирате във всеядни платформи! Повечето информация там е подвеждаща или не е актуална

„За последния месец премахнахме 2159 некоректни обяви. Това са изтекли или стари обяви, фалшиви обяви и обяви с некоректни снимки и текст. Допълнително отстранихме агенции за злоупотреби с обяви“, това твърдят от Реалистимо - платформата за имоти, която напоследък предприе истинска атака към неистинските (фалшиви) обяви. От там допълват, че търсят съпорт от всеки свой клиент в борбата с некоректните обяви: „Докладвайте обяви с проблеми и ние ще Ви известим какви мерки сме взели по сигнала ви. Няма да спираме да изчистваме списъците, за да могат коректните обяви да са във фокус“.

И така - купуват ли се имоти онлайн?

Доверяват ли се купувачите на обявите за имоти? Разви ли се пазарът на имоти или всеки нов детайл в технологиите крие нови рискове и за купувачите. Задаваме този въпрос към брокери и платформи за имоти.

Мартин Панайотов, мениджър в Реалистимо, коментира ситуацията така: „По наши статистики 90% от търсенето на имоти тръгва от интернет. Дори даден клиент да си има собствен брокер и да работи ексклузивно с него, той все пак оглежда онлайн за различни интересни предложения, преди да вземе окончателно решение. Още от самото начало в "Реалистимо" осъзнаваме важността на добрата реклама и начините за достигане до клиентите - актуални реални обяви, с добро визуално и текстово описание. Неслучайно поставям актуалността на обявите на първо място. Това е така, защото в момента

неактуалната информация е основната пречка

в родния пазар при търсене на имоти. Много от предложенията в интернет са нереални или неактуални и това пречи на клиента да се довери и да предприеме бързо следващи стъпки. Често се поставя под въпрос голяма част от информацията именно заради лошия опит на клиентите в миналото. Това е и основен приоритет в Реалистимо и истинността на информацията е на първо място. Разбира се, при сделка с вече съществуващ имот, клиентът предпочита да направи оглед, преди да премине към следващата стъпка. Когато говорим обаче за имот ново строителство, доверието е решаващ фактор. При новото строителство, за да се осъществи сделка, е необходимо доверие както към брокера, така и към строителя и дори при най-малкото съмнение относно срокове и изпълнение на сградата сделката може да не се осъществи“, обясни Панайотов.

„Чисто технологично, за последните 20 години начинът на сключване на сделките не се е променил много,

но са се променили технологиите, които се използват“,

твърди Полина Стойкова. По повод технологичните нововъведения изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES припомни, че компанията е една от първите, които са започнали да публикуват обявите си онлайн в собствен сайт. „Ние публикувахме обявите на английски език и ги представяхме на международната аудитория с богат снимков материал, което беше новост за времето си. Развитието на интернет пространството помогна много на пазара и на неговото развитие, но въпреки това хората все още имат нужда от комуникацията с имотните брокери. Личният контакт и общуването няма как да бъде заменен от технологиите", твърди Полина Стойкова.

Седем стъпки за добър избор в нета

Анализаторите посочват, че има много предимства при онлайн покупката на имот, като едно от най-важните е, че не е нужно да се притеснявате за графици и разходи за пътуване - ще можете да правите онлайн огледи чрез видеовръзка. Освен това може да получите по-добри и повече възможности. Добрата практика в случая е да потърсете информация за най-добрите и професионални платформи и агенции за недвижими имоти. Разгледайте съответните сайтове и се свържете със служител, за да ви разясни как протича процесът на една онлайн покупка. Така може да се сдобиете и с персонален агент, който да води вашата сделка - това съветват от портала за имоти DOMAZA. И изреждат седем стъпки за закупуване на недвижими имоти онлайн:

1. Изберете идеалния имот за вас

Първо избирате имота, който отговаря на вашите нужди и желания. Ако се нуждаете от повече възможности и консултации, можете да получите съвет от агент, за да създадете идеалния списък с желания за себе си.

2. Получете информация за имота

След като изберете имот за покупка или създадете списък с желания, агентът, с когото работите, би трябвало да ви изпрати информация за него/за тях. Тази информация включва документ за собственост, планове на етажите, цена, списъци с наличности, информация за местоположението и правни разрешения.

3. Направете виртуален оглед

Непременно поискайте да направите виртуален оглед на имота - видео разговор. Дали ще използвате Facetime, WhatsApp, Viber или Skype, е въпрос на лична договорка с вашия брокер. По време на този онлайн оглед ще можете да зададете всички въпроси, които може би не биха възникнали при покупка само на хартия.

4. Преговори

Когато потвърдите, че ще купите определен имот, както при физическите огледи и сделки, може да преговаряте с продавача за цената - вие или вашият агент. На финала трябва да сте наясно с окончателните цени, плана за плащане и други условия за изповядване на сделката.

5. Споразумение за продажба

Агенцията посредник има задачата да изготви договора за продажба, който включва всички договорени условия, срокове и план за плащане. Проверете съдържанието и след това подпишете.

6. Плащане

Въпросът с плащането се урежда след подписването на договора и обикновено е по банков път.

7. Прехвърляне на документа за собственост

Последната стъпка е прехвърлянето на документа за собственост. Ако ви е възможно, можете да присъствате, за да получите документа за собственост сами, или може да упълномощите второ лице, което да направи това вместо вас.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Цялата ни държава такава

Цялата ни държава такава

10.05.2023 | 13:58

Де да бяха само нереалните обяви проблемът... Наскоро попаднах за ден в "кухнята" на една млада, но наперена брокерска компания, и ми се зави свят. Например инструментът "фалшива жена", както го наричат, ме остави замислена - отива брокерът на реален оглед при реален клиент и води със себе си колега или някой познат, все едно е конкурентен купувач и едва ли не утре купува точно този имот, разбираш ли! И така реалният клиент хем е фалшиво притиснат да взима бързи решения, хем не смее да иска по-добра цена, защото, видиш ли, на тази цена вече има купувач! И още, и още...

Отговори
11 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?