46

ЖР "Тракия" е построен по модел на парижките панелки

Като контрапункт на комуналките от сталинския соцреализъм

Знаете ли, че през 2023 г. най-младият квартал на Пловдив - „Тракия“, има юбилей. Навършват се точно 50 години от изграждането на първите блокове в района, което започва в далечната 1973-та. Навремето голямата цел и идея е преодоляване на тежката жилищна криза в бързо разрастващия се град Пловдив. Днес все още кварталът продължава да привлича големи инвеститори. Парадоксът обаче е, че въпреки агресивното му застрояване, поне досега районът се измъкна от представата за „спалнята на пловдивчани” и дори спечели приза „Най-добър квартал за живеене”. В Пловдив в годините на соца

годишно се строят по 3000 апартамента.

„Тогава работехме в условията на държавното планово стопанство -  Българският държавен стандарт (БДС), задължително оразмеряваше всичко при строителството. Така беше и с район „Тракия”. Искахме всяко жилище да осигурява оптималния комфорт, близък до самостоятелното обитаване. Нормата означаваше да не "надничаш“ в балкона или в прозорците на съседите, да е достатъчно ослънчено, да има поглед към зеленината и природата. Примерно спалнята да не е под 12 квадрата. Сега либералният капитализъм ги прави по 8 квадрата, като килерчета“, разказа пред „Марица“ арх. Антоанета Топалова.

През 70-те тя работи в екип от 20 проектанти, които проектират най-новия жилищен квартал на Пловдив. Той показва нагледно

„модата” да се правят масови и типови жилища,

т.е. т.нар. комплексно индустриално строителство. Преди да започнат проектирането на район „Тракия“ нашите архитекти са командировани и обикалят няколко европейски страни - така посещават Берлин в Германия, нов крайречен квартала в Братислава. Виждат и добрите примери на новото индустриално строителство в Швейцария и във Виена, Австрия. Добрите модели на новите за времето си тогава панелки обаче заимстват най-вече от Франция.

В годините на следвоенното строителство

и на Запад, и на Изток се строят  масови жилища.

„В Европа ги правеха заради разрушенията от войната. В България комплексите се родиха, защото до средата на миналия век страната беше основно селска (72%)“, обяснява арх. Топалова. Така с урбанизацията и индустриализацията градските територии и структури стремително нарастват. Хората от селата идваха да работят в градовете, за да ползват по-големите удобства. Тогава започна масовото строителство на жилищни блокове. 

„Друго, което спазвахме като стандарт на обитаване в район „Тракия”, бе да се осигури достатъчно по площ вътрешноквартално пространство. В този “колективен двор” трябваше да има място за детската площадка, място за почивка - беседка, имаше предвиден лост - за изтупване на килими, също огнище, което заместваше днешното барбекю. И ред други придобивка, които бяха една добра предпоставка за социални контакти и общностно единение на обитателите“, допълни дамата.

Малко известен факт е, че голямата идея за развитието на „Тракия” е

заимствана от един френски квартал в Париж,

допълва и кметът Костадин Димитров. Той е впечатлен от друга идея. „Нашите архитекти, проектирали район „Тракия“, са взели доста успешни решения от французите.

Знаете ли за какво служат тези малки стаички между етажите на някои от панелните блокове. Те са използвани като една перспективна система за събиране на битовия отпадък долу в приземието чрез торбички. За съжаление, тази архитектурна и строителна идея не проработи поради чисто българския нихилизъм и затова администрациите на селищата разположиха кофите за боклук под път и над път. С грозната гледка около тях“, констатира кметът на района.

Юбилеят в 2023-та ще премине под слогана „Израснах в „Тракия”, пораснах в „Тракия”, обещава кметът на района Костадин Димитров, който отсега е замислил срещи със създателите му - архитекти, проектанти, строители и видни общественици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Граждани осъдиха община Пловдив заради мръсния въздух

Граждани осъдиха община Пловдив заради мръсния въздух

05.01.2023 | 01:46

https://bntnews.bg/news/grazhdani-osadiha-obshtina-plovdiv-zaradi-mrasniya-vazduh-1163798news.html ... Ако след година в качеството на въздуха на Пловдив не е настъпило подобрение и институциите не са допринесли за това, гражданите могат да потърсят обезщетение.

Отговори
4 0
Surg

Surg

04.01.2023 | 21:01

Лъжи и глупости, тракия е леко преработен проект от Испания, имало е три сгъстявания междублоковите пространства и вътре в блока , огромната част от т.н. социални обекти никога не са били построени, знам го от хората които са ръководели тогава нещата, като г- жа Кутинчева, мир на праха й, имало е по големи планове но не и хора и ресурси....

Отговори
3 1
хохохо

хохохо

04.01.2023 | 14:03

Пак разбити седесаро-соросоядски митове, че панелките са само комунистичски и страната преди 9-ти била селска, без никакви капиталистически чудеса и демократична монархия!

Отговори
7 1
абсурдно ЗАГЛАВИЕ

абсурдно ЗАГЛАВИЕ

04.01.2023 | 13:47

Извратени от алчност архитекти , политици, журналисти могат само да сътворят подобен пасквил! Да възхваляваш грозното ,евтино и крадено от строители и шефове, панелно строителство означава, че мразиш народа от който си!!! .Покажете снимки и видео материал на подобни грозни комплекси в Париж или Европа! Без бившите социалистически страни! В Париж има квартал с 5 - 6 етажни сгради подобни на панелно строителство. На ландшафта и инфраструктурата между тях нашенци могат само да завиждат.Не е от богатството на Франция!!! Нямат епидемията и размера на наглостта от която са обладани българите! Всевъзможни схеми за кражба от соца та до днес ! Днес узаконени с парламентарно представените вече четвърто десетилетие. В Париж и т.н. все пак живее население, което цени живота!

Отговори
13 3
Грозни, но здрави!

Грозни, но здрави!

05.01.2023 | 01:32

На 10 м от нас се строи "ново строителство". Не знам какъв бетон "бъркат", но когато го наливаха в колоните, бетонът НЕ се стичаше до основите на колоните. Имаше огромни участъци от колоните, които останаха КУХИ! Демек в тях НЯМА бетон!!! Не следващия ден, рано призори майсторите залепяха нещо като мрежа отгоре върху кухите участъци и по мрежата лепяха нещо, което да прилича на бетон. Така по колоната ВЕЧЕ не личеше, че вътре в нея е кухо и празно!!! Имаме клипчета с тези маймунджулъци в случай, че стане катаклизъм и блокът се срине (по подобие около 1999 г., когато в Турция стана тежкото земетресение, с много срутени квартали от къщи и после проверката установи, че е строено НЕКАЧЕСТВЕНО и извън всякакви норми)!!! Клипчетата са и от наливането на бетона в колоните, и от "намесата" на баш майсторите на следващия ден! Та, не ми описвай колко са грозни старите панелки, защото досега НЕ са мръднали!!!

Отговори
5 0
Ицо

Ицо

04.01.2023 | 13:06

Парижки,помашки резултата е леш

Отговори
11 1
да бе!

да бе!

04.01.2023 | 11:00

По-голяма глупост не бях чувал!

Отговори
7 5
Арх

Арх

04.01.2023 | 10:44

Една от целите на проектантите някога беше да избягат от униформеното еднообразие на предишните комплекси. Всеки блок трябваше да е различен от другите, с различна височина, цвят, форма. Днес изглеждат посърнали, обезцветени, неподдържани, обезобразени от собствениците си с остъклените и зазидани балкони. А между тях наистина изникват новите гиганти, с хубави материали, миниатюрни апартаменти и еднакви, като в китайски мегаполис, както се прави сега. И на мястото където трябваше да има парк, се строи резиденшъл парк, 58 еднакви кутии.

Отговори
24 0
АрхИтактика

АрхИтактика

04.01.2023 | 11:04

За това говорим! Трябва ли да заприличаме на Китай и защо се застроява всяка педя земя? Мебелна къща вече е Томов Плаза, Срещу пощата - нещо огромно, зад Йегерхов - Оазис ли е, каторг ли е - не знам, със сигурност на такова прилича кафявото лай.о до гарата, оттам отиваме на поляната пред Акваленда, а тръгнем ли по линията Метро - отпред, отзад (за щастие все още отгоре няма) се строи... Започвам да харесвам големите чужди вериги, които обират мизерните ни доходи, за да ги изнасят зад граница, но пък пречат на тяхно място да никнат мастодонти.

Отговори
14 0
Тракийка

Тракийка

04.01.2023 | 10:20

Спокойно! Ще избягаме от този модел и съвсем скоро ще добие вид на строителство по модел на Токио или Делхи. Между панелките никнат такива гиганти, без оглед на това как ще се поеме трафика по улиците, къде ще се паркира, какъв въздух ще се диша. Сече се поголовно, всяка педя зелена площ е раздрана от багерите и утре ще настръхнат грозно извисявайки се над олюпените панелки гигантите на новото време. Всяка сутрин обявяват Тракия за квартала с най-мръсен въздух в България. И това сега. След 5 години - ще ходим с маски и до магазина, но не заради ковид, а заради белодробни заболявания. Колко струва здравето? Каква е цената на съвестта? Кой разписва всичките тези строителни разрешителни? Колко разпитани, осъдени и понесли някакъв вид отговорност има?

Отговори
22 0
Всичко е в нашите ръце

Всичко е в нашите ръце

04.01.2023 | 12:54

Без гражданска война не става.

Отговори
13 1
Пешо от Тракия

Пешо от Тракия

04.01.2023 | 18:18

Блоковете са идеални, но между блоковите пространства се продадоха за жълти стотинки срещу комисионни на алчни инвеститори, които забогатяха яко с днешните цени на жилищата и се лиши квартала от въздух и зеленина.

Отговори
10 1
Грозни, но здрави!

Грозни, но здрави!

05.01.2023 | 01:38

2021 година община Пловдив бе осъдена за лошия въздух!!! Имаха 1 година да вземат мерки да се промени качеството на въздуха! Срокът изтече юли 2022 г. Тогава (юли 2021 г.) медиите писаха, че ако след юли 2022 г. няма промяна в качеството на въздуха, всеки гражданин може да осъди ОТНОВО община Пловдив за лошия въздух ВЪЗ основа именно на присъдата от юли 2021 г. Може би точно това трябва да направим!

Отговори
5 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?