Йорданец вдига мегакомплекс с 800 жилища в Пловдив

Мастодонтът със 120 000 кв. м РЗП ще се строи в знаков имот, обект на спорове между Ветко Арабаджиев и Илия Павлов

Предприемачът с йордански произход Таха Рахман планира да вдигне поредния жилищен мастодонт в Пловдив. Комплексът ще е на северния бряг на река Марица в имот, който до 2002 година бе в активите на Захарния комбинат. Зад магазин "Лекси" Рахман е закупил терен от близо 21 дка чрез една от фирмите си „Торос - 13”. Дружеството е позиционирано в Пазарджик. Плановете на предприемача са да застрои терена с космическите за Пловдив 120 000 квадратни метра РЗП (разгъната застроена площ). От тях 20 000 квадрата са предвидени за гаражи. С мащабите си комплекса ще си съперничи с "Каменица Хил", изграждан в терена на бившата пивоварна от кметския брат Георги Тотов и "Сиенит". 

За имотът с площ 20 902 кв. метра йорданецът е броил 3 200 000 лева без ДДС. Днес теренът е в активите на фирма „Торос - 13” с представител Хюсеин Хюсеин. Сделката е от края на 2015 г., сочи справка в имотния регистър. „Торос - 13” като инвеститор вече подготвя проектите за новия строеж, които предстои да минат за одобрение през съответните инстанции, научи "Марица" от свои източници. Мястото за нови жилища е избрано перфектно, коментират хора от строителния бранш. Комплексът заема терен от близо 21 дка точно на северния бряг на река Марица, близо до "Лекси" и "Лидл", издигнат на мястото на „Практикер”. По проекта му работи арх. Димитър Ламбрев. Сградата, която наподобява истинско гето от бетон, е с РЗП 100 000 кв. м, плюс още 20 000 за гаражи. В нея могат да се обособят поне 800 жилища, коментират проектанти.

По-интересна обаче е историята на терена. Справка в имотния регистър показва, че той е бил в активите на „Захарен комбинат Кристал” АД. Назад в годините въпросният имот или части от него се препродават и заменят няколко пъти. Най-интересна е сделката от 2002 година, когато „Захарен комбинат Кристал”, представляван от Вълчо Арабаджиев, прехвърля имот от 40 590 кв. метра в същия квартал 19 по плана на кв. „Захарна фабрика”. От справката става ясно, че въпросният недвижим имот се прехвърля за погасяване на вещно-правно задължение на „Захарен комбинат Кристал” към фирми на Илия Павлов („Би Ем Ем трейдинг анд инвестмент естаблишмент” и „Балкан билдинг” АД). В нотариалния акт се посочва, че прехвърлянето на недвижимия имот става “без построените в имота сгради”. Данъчната му оценка е в размер на 862 118 лв. Въпросната сделка е за двата имота - закупения от Таха Рахман и този на север от него, където преди години се издигаше магазин "Практикер", а сега - "Лидл". Пак през 2002 г. офшорното дружество "Би ЕмЕм трейдинг" прехвърля собствеността на "МГ Рийл Истейт" АД, компанията, която управлява недвижимите имоти на "Мултигруп". Две години по-късно теренът е придобит от "Интерлийз" АД, откъдето е управляван няколко години.   

Настоящият собственик „Торос - 13” купува имота от фирма „Амфора риал естейтс”. Неин представител при сделката е Алфредо Салвадор Алапонт Кодонер, гражданин на Испания, роден в Катароха, Валенсия. Вероятно става въпрос за чуждо юридическо лице, чиято собственост в Испания не можем да проверим, коментира известен пловдивски адвокат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?