„Житният пазар” - новото знаково място на Пловдив

Площадчето става втора спирка за туристите, тръгнали за Стария град

“Житният пазар” става втора спирка за туристите тръгнали за Стария град - след паркинга до Източната порта. Предстои рехабилитацията на цялото площадно пространство в подножието на Стария град. Тези дейности са част от работата по проекта „Подобряване на градската среда в община Пловдив“ за 24 милиона лева. Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.

„Пътища Пловдив” ще работи в участъка на бул.  "Шести септември", от бул.  "Източен" до бул. "Цар Борис III Обединител". „Планирано е поставянето на ново енергоспестяващо осветление, изграждане на спортни и детски площадки, озеленяване, подобряване на градската среда”, каза за „Марица” Мaргарита Попиванова, изпълнителен директор на „Пътища Пловдив”. В обхвата на поръчката влизат още улиците „Стойчо Мушанов”, „Макгахан” (в участъка от ул. „Митрополит Панарет” до ул. „Ген. Скобелев”), ул. „Ген. Скобелев”, ул. „Пулпудева”, ул. „Козлодуй”, ул. „Брестовица”, ул. „Цар Иван Срацимир”.

Проектът за рехабилитацията на зоната е разработен от “Проарх”, арх. Едвард и Маргарита Христови.

На следващ етап големи промени се очакват и за “Житния пазар”, който е активна точка в туристическите маршрути. С новите проекти мястото ще се преобрази тотално: с живописни цветни композиции, с настилки от клинкерни плочи, с ефектни перголи и водни ефекти. Като начало в центъра му ще се появи амфитеатър. Другата изненада е, че в тревните площи архитектите са замислили лежанки от тиково дърво. На тях, в топлите дни, хората могат да се излегнат, да почетат книга или друго четиво.

За малчуганите се обновява изцяло детската площадка, за да е в евро нормите, я покриват с шумопоглъщащи настилки. Зеленината присъства навсякъде - под формата на конструкции от декоративни тунели, в множеството зелени лабиринти или в смели комбинации с водните площи. Концепцията засяга и алейната мрежа. Едната алея тръгва от спирката на север, където се оформя зелен тунел. Друг тунел с водни ефекти “маркира” втората алея, в долната част на парка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?