Следвайте ни

Жители на "Тракия": Не искаме ново застрояване до парк "Лаута"!

Нямам дървета в парцела си, ако построя нова сграда тя ще е най-малката кооперация в целия район, твърди собственикът на ресторант „Дъбъ“ Петър Градев

viber icon

Осем блока в ЖР „Тракия“ се вдигнаха на протест срещу застрояването на парцел в близост до парк „Лаута“. Става дума за мястото, където се намира ресторант „Дъбъ“. Поводът за недоволството е, че собственикът му Петър Градев в момента сменя предназначението на имота си и го трансформира за ново жилищно строителство. Плановете му са в бъдеще да вдигне тук 5-етажна кооперации с 8-9 жилища в нея.

„Всички ние сме възмутени и разочаровани от застрояването, което се предвижда в нашия район, което ще започне от мястото, където се намира ресторант "Дъбъ" до блок 33. Предвижда се да застроят 5 етажен блок с паркинг, което ще рече, че ще се унищожи голяма част от "Белите дробове" на квартал" Тракия" , а именно Парк"" Лаута", който е богат на животински и растителни видове. Освен това получихме информация, че има още два парцела, които в момента също са част от гората на" Тракия", за които е предвидено да се превърнат в жилищни сгради. Уважаеми жители на квартал "Тракия", молим за Вашето съдействие за да може да спрем това безобразие. Организираме подписка и ще внесем възражение до Общината на район "Тракия" , както и до Голяма Община град Пловдив. Прилагаме снимки от уведомлението, което е с много кратък срок за обжалване, а също така и от възражението, което сме подготвили. Молим за Вашата подкрепа.“ – пише Величка Спасова в писмо, подкрепено от живеещите в бл. 33, както и в съседните блокове: бл.35,бл.36,бл.34,бл.32,,бл.23,бл.311,бл.312,бл.37.

Проблемният парцел е едва 406 квадрата и той е частен от 30 години, купен е от сегашният му собственик Петър Градев през 2005-а. „В момента вървят процедури по смяна на предназначението му от обществено в жилищно. Да, възнамерявам да строя, но след време и това ще е може би най-малката сграда в цяла „Тракия“ – на 5 етажа с РЗП около 800-900 кв. м – виждате, че нямам намерение да вдигам поредния „Оазис“, каза за „Марица“ Градев. 

Собственикът на ресторант „Дъбъ“ има друга версия на случващото се. 

„Научих за протеста организиран от Величка Спасова и вчера отидох също пред Кауфланд, в 19.30 часа. Исках да обясня че в парцела ми няма дървета за сеч, както е написано в писмото на протестиращите. На място дойдоха десетина човека, когато чуха моята версия хората отказаха да участват в подписката. Подписаха я само районния кмета Костадин Димитров, Величка Спасова е една възрастна жена, която каза: „Не ме интересува, не искам никой да строи тук“. Учуден съм от реакцията на районния кмет К. Димитров, той беше дошъл на протеста извън работното си време. Показа че е на страната на протестиращите, затова питам: той като общински служител не е или запознат с подробностите около парцела ми – книжата ми са в общината – защо не обясни на хората че това е частен имот и в него няма дървета“ – възмущава се Градев. И допълва: „След като се подписа кметът каза на въпросната Величка: чакам ви утре в кметството в 11 ч. всички, който не искате да се извършва въпросното строителство. Тогава аз попитах: може ли да дойда и аз? Той каза: като искаш ела. В 11 часа, днес отидох с адвоката ми Иван Петров в кметството. От хората, който уж не искаха да се извършва въпросния строеж нямаше никой. След като влязохме в кабинета на кмета и бяхме само ние с адвоката ми, му казах че за мен неговото поведение е недопустимо. Вместо да обясни на хората за какво става въпрос и за кой парцел, той се е подписал и ми е заявил в прав текст че аз нищо няма да построя върху този парцел. Тогава той избухна и почна да ни крещи да напуснем кабинета. На въпроса на адвоката ми колко жалби има до момента К. Димитров отговори: „Засега няма нито една официално постъпила“.  

Градев твърди, че смяната на предназначението на имота му е стартирало още преди година и половина, а на този етап има становище от ЕСУТ, че тя е напълно възможна и процедурата може да продължи. „Не зная по какъв начин застраших кмета на район „Тракия“, но съм възмутен от отношението му и ще пусна жалба срещу него до кмета на Пловдив Здравко Димитров“, твърди Градев.  

Костадин Димитров, кмет на район „Тракия“:

„Моето становище по случая няма значение, важно е да се знае че ЕСУТ са взели решение да е обявят намеренията на инвеститора пред съседите. Хората от близките блокове казват, че възразяват срещу ново строителство. Имаше протести, събрана и подписка и е внесена в деловодството ни – виждам че има  двайсетина страници с подписи. 

От тук нататък се чака следващото решение на Експертния съвет по устройство на територията към голяма община“. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Лаута

Лаута

01.08.2020 | 06:10

Кметът е постъпил правилно, собственика да чака решение от голяма община, оттам ги дават.

Отговори
3 1
baba lu

baba lu

31.07.2020 | 23:26

horata ne iskat da zivejat kato pcheli. Elbow room mu vikat ama mustakat hadzi Encho koga shi razbere choveska psihologia.

Отговори
3 0
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

31.07.2020 | 19:43

Има си хас някой да иска да направи нещо в Бълхария и да не наскачат озлобени завистливи съседи и да му скапят работата.

Отговори
0 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?