Следвайте ни

Жилището вечно наше, ако няма енергиен паспорт

Харчим до 5 лв. на квадрат за обследване и подготовка на документа

viber icon

Oт 2022 г. наличието на енергиен паспорт става задължително при продажба и отдаване под наем на жилище. Това е записано в Националната стратегия за енергийна ефективност, която в момента е на етап обществено обсъждане

Новият сертификат за енергийна ефективност на сградата ще е задължителен при всяка сделка c имoти. Този документ става неразделна част от техническия паспорт на всяка сграда, обясни инж. Николай Николов, собственик на надзорна фирма под тепетата. Изискването за паспортизация касае всички сгради в страната и е регламентирано в Закона за устройство на територията. Целта  е, особено при старо строителство, да се установи какви проблеми има едно жилище, но и сградата в цялост, и така по-лесно да се набележат мерки за отстраняването им - нещо като моментна снимка с предписание за действие, обясни експертът. Статистиката показва, че у нас има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова е наложително обследването им. Само така ще се види къде са амортизациите. 

Цените за проверката варират между 3 и 5 лева на кв. м, така че, ако имате жилище около 60 кв. м, пригответе около 300 лева, предупреждават от бранша.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Иван

Иван

22.07.2020 | 12:56

Бухте ли обяснили на читателите,как ще се направи обследване на сгради на които липсват първоначалните проекти,а бихте ли проверили има ли идентичност на данните в кадастъра и фактическото положение на место.Срещал съм куриози граничащи до пълно безумие и некомпетентност -в сграда от 8 етажа-панелен блок-това е абсолютно типово строителство ,по издадената схема от кадастъра,без да се съобразяват с представеният им нотариален акт записват различни квадратури и различно физическо ситуиране на конкретните апартаменти.Имам констатация на първи етаж една квадратура,на втори и трети етаж друга квадратура на четвърти етаж трета квадратура а на пети етаж същата като на трети но различна от тази на първи-смешно,но когато отидеш да питаш в кадастъра те отговарят,че това не е техническа грешка и трябвало да правиш и да заплатиш заедно с другите съсобственици за архитектурно заснемане.Това доказва че самоте кадастрални карти са правени както всичко в България без мисъл и с формално отошение-не са използвани архивите на конкретните жилищни блокове,които би следвало да се пазят практически вечно.Например -Германия,Полша Англия си възстановиха напълно разрушените сгради от войната във вида в който са били преди да бъдат разрушени.

Отговори
7 0
Иван

Иван

22.07.2020 | 12:43

Бихте ли посочили поне една сграда от тези които бяха санирани или от тези на които предстои санирането и вече са влезли в списъка за саниране на Община Пловдив ДА ИМ Е БИЛО ИЗВЪРШЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЪЛНО ОБСЛЕДВАНЕ особенно конструктивно такова със съответни предписания и разбира са изпълнени предварително действия по укрепване на конструкцията.Например на обект на който фирмата на инж.Николай Николов е била строотелен надзор?????

Отговори
5 0
Иван

Иван

22.07.2020 | 12:35

Не смятам да си продавам апартамента, така че алчните общинари да го ду.ат.

Отговори
5 2
Тонев

Тонев

22.07.2020 | 11:36

Поредния рекет ...Енергиен паспорт - един лист хартия и нищо повече... Във всяка една община има всички книжа за това нещо

Отговори
7 1
Иванов

Иванов

22.07.2020 | 11:35

Това е пълна глупост - едно огромно безобразие .....Тези некадърници знаят че в ОБЩИНАТА ЗА ВСЯКО ЕДНО ЖИЛИЩЕ ИМА ПЪЛНА ДОКУМЕНТАЦИЯ. Какво значи паспорт ...ЕДИН ЛИСТ ХАРТИЯ и нищо повече....То бива да има неграмотност но в случая .Безумието няма граници....

Отговори
5 1
наследник

наследник

22.07.2020 | 10:27

Ето за такъв рекет трябва да се иска промяна в политиката на власт имащите! Независимо от коя партия са.! Модела сега е шепа богати и маса бедни! Финасовите министри през годините все едни мазни, благи, тихи, но с хвалби за излишъци в хазната. Излишъци, които партиите им обсебват, изпират и превръщат в бетон по морския бряг и планините.

Отговори
8 1
Питане

Питане

22.07.2020 | 08:07

А ДАНЪК СГРАДИ дето го плащаме 35-40 години, за какво отива? Направете си паспортизацията СЛУЖЕБНО и спрете да рекетирате хората!

Отговори
22 2
Крадец

Крадец

22.07.2020 | 08:00

Аман от гладни крадци и мошеници!!

Отговори
16 2
мамицата ви

мамицата ви

22.07.2020 | 07:48

Мръсна и гадна дано си погребете децата с тия пари алчни архитекти нагли но клуци .С мърт за Вас

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?