Следвайте ни

Жилищна сграда се разлисти във Франция СНИМКИ

Огромните балкони са завършени всекидневни и следват ветровете и слънцето като листата на дървото

viber icon

Балконите се разлистват като листа от сградата L’Arbre Blanc, която Sou Fujimoto е завършил в Монпелие, Франция. Постройката е вдъхновена от формата на дърво и се извисява на 17 етажа. Съдържа 113 апартамента с конзолни балкони, наред с обществено достъпни съоръжения на приземния етаж и покрива, разказва престижното издание archdaily. Sou Fujimoto работи по нея в сътрудничество с Nicolas Laisne, Dimitri Roussel и OXO Architectes.

Според студията формата улеснява взаимодействието и насърчава жителите да прегърнат откритото пространство. Това е лек намек към традицията на Монпелие за живот под небето. „Големият брой балкони и перголи насърчават живота на открито и позволяват нов тип отношения между жителите", обяснява Fujimoto. Това, което е обединило толкова много хора по този проект, е общото им виждане, че архитектурата трябва да следва естествените форми на природата.
„Общото е, че природата ни вдъхновява, но ние превеждаме това много по-различно в нашата работа",обясни основателят на OXO Architectes -Manal Rachdi.

Пропорциите на балконите подчертават тази цел, както и листата, които се сгъват в търсене на слънчевата светлина. Тези великолепни тераси също са отговор на необходимостта от екологични решения, съобразени с „екологията на Юга".

Оформяйки ефективен защитен воал за фасадата, те осигуряват необходимата сянка и разпръсват ветровете, за да може въздухът да циркулира по-хармонично. Архитектите са възприели нов начин на живот за тази смесена употреба. За да се излекува синдромът на недостъпната кула, има реална насоченост към общественото пространство, включително разширяване на озеленен парк по река Лез и отваряне на кулата за обществеността.

113-те апартамента в кулата Arbre Blanc са с различна посока и всички имат собствени балкони. Някои от тях са няколко етажа на повече от седем метра, а двустайните апартаменти разполагат с две свързани помежду си стълби. Предназначени за използване като външно жилищно пространство, те насърчават жителите на различни етажи да си взаимодействат. „Тези изключително открити пространства са напълно обзаведени всекидневни. Те са свързани по такъв начин, че да позволят на жителите да живеят вътре и отвън", казват от студията.

На партерния етаж на L’Arbre Blanc има публична художествена галерия, облицована със стъклени стени. Тя се отваря към нов парк по река Лез.

Междувременно на покрива на сградата има бар с панорамна градина, отворена за обществеността да се наслаждава на гледката към града, наред с по-частна обща зона за жителите.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?