44

Жилищата в центъра на Пловдив скочиха до 2500 евро/ кв. м

„Средните цени за имоти за продажба в центъра на Пловдив в момента варират от 1500 до 2500 евро на квадратен метър за апартаменти или къщи. Наемите на жилище обикновено са в рамките на 400 до 1000 евро на месец, в зависимост от размера и обзавеждането на жилището.“ Това заяви пред "Марица" Стоян Иванов от "Реалистимо" по повод актуалните стойности на имоти под тепетата.  Разликата в цените са в зависимост от точната им локация, състояние и размер, твърди експертът. Поради своето привлекателно местоположение и близостта до централните атракции на града, имотите в този район обикновено са по-скъпи в сравнение с други части на града, отчита Иванов.

Относно типовете на строителството в квартала те варират от стари реновирани сгради и къщи до новоизградени многоетажни жилищни комплекси и модерни апартаменти. Благодарение на своето разнообразие и смесица от архитектурни стилове центърът на Пловдив е един от най-живописните и динамични райони. Той се отличава с богатство от исторически забележителности, културни събития, магазини, ресторанти, барове и търговски центрове.

Брокери коментират, че интересът на купувачите с възможности е насочен основно към висок клас жилища в добре поддържани сгради в централната част на града, както и самостоятелни къщи или етажи. Но предлагането в този етаж е силно ограничено. Основната причина е, че при тези имоти обикновено има голям брой собственици/наследници, а също така при голяма част от сградите Общината също има собственост.

Според брокери тези  имоти са изключително сигурен актив - те не се влияят от турбуленцията на пазара и в дългосрочен план цените им растат.

Ограниченото предлагане в центъра ще е предпоставка за допълнително повишаване на цените през следващите месеци, смятат експерти.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?