Следвайте ни

Изследователка на Пловдив и Родопите взе световната награда “ФулБрайт"

Американката от швейцарски произход впечатли академичните среди и хавайските си приятели с разказите си за българските красоти

viber icon

Проф. д-р Тамара Албертини бе отличена с най-високата награда на международната Американска образователна програма "ФулБрайт". Отличието е за успешното ѝ преподаване и изследвания, свързани с България. Специално място в публикациите на Албертини заемат историята, културата и красотите на Пловдив и Източните Родопи.

Точно преди една година Тамара Албертини посети Пловдив, където на чист български език изнесе лекция на тема: „Великите цивилизации: не сблъсък или диалог, ние сме съхранители един на друг”. „Пловдив е древен град, древен в смисъл, че е бил и все още е свидетел на различни цивилизации, каза за „Марица” тогава дамата. За да го опиша, бих използвала думата „мозайка”, един микс от стари цивилизации. В него има от всичко: тракийско, гръцко, римско, българско, славянско, християнско. Чужденците, които посещават града ви, могат да научат историята само ходейки по улиците му”.

През м. март т.г. стана ясно, че древните мистични учения, традиции и практики навлезли в Родопската област чрез алевизма, ще се изучават в Хавайския университет в Маноа. Заслуга за това има отново проф. д-р Тамара Албертини, която преподава Ренесанс и ислямска философия в него. От 2009 г. проф. д-р Албертини е президент на Швейцарското общество на Хавай. Днес тя е член на българо-швейцарското дружество Асоциация "Луи Айер". Омъжена е за живеещия в САЩ Джордж Минкин - американски режисьор-кинодокументалист, с български корени. „Радвам, че жена ми събуди желание и интерес у много хора на Хавай да чуят и видят България, каза съпругът ѝ Джордж Минкин, който побърза да съобщи новината първо за приятелите си от в. “Марица”.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?