44

Иван Тотев: Постмодернизмът разми границите между архитектура и скулптура

Аз съм радетел на жанровата чистота. Нека архитектурата си е архитектура, скулптурата - скулптура. Макар че все по-модерно е да навлизаш в чужда територия, а и постмодернизмът прегазва тези граници, казва пловдивският скулптор Иван Тотев. 

Признава, че с напредването на строителните технологии и 3D принтирането все по-често ще виждаме размиване на границата между архитектура и скулптура. Има много сгради днес, които приличат на скулптури, както и много скулптури, които приличат на архитектура. 

Скулпторът Иван Тотев на откриването на изложбата

За разлика от сградите, изящните изкуства нямат утилитарна функция, твърди Иван Тотев, който избра нетрадиционно пространство, за да открие поредната си изложба. Мястото е галерия "203.5 F Art Cafe" в Асеновград. Името ѝ идва от температурата, при която се приготвя най-хубавото еспресо кафе. 

Галерията е създадена през месец май 2021 г. от двама лекари анестезиолози, които близо 30 години работят в ЮАР и Ботсвана. Д-р Дарена Гешева е от стар лекарски асеновградски род, а д-р Крикор Фелеменкджиян е от Пловдив. Като семейство те купуват стара къща на ​главната улица в Асеновград - ул. „Трети март“ №12. После я трансформират в елегантно арткафе, а горните два етажа - в галерия.

Тук пловдивчанинът Иван Тотев експонира свои скулптури и рисунки като „Керванът“, „Близост“, „Спирала“, Столът“, „Корабокрушение“. Някои от творбите му са правени отпреди 20-ина години, като  известния му „портрет“ на пловдивския художник и зевзек Данчо Григоров.  

Зевзекът Данчо Григоров като звезда

Художникът Данчо Григоров като звезда

Иван Тотев коментира подробно в блога си една от своите творби, изложени в Асеновград. 

„Изобразен е моят приятел, колега и пловдивски зевзек Данчо Григоров - Дан Григ. Емблематична фигура за Пловдив. Когато в зората на демокрацията се озова за 6-7 години в Канада, градът не беше същият. Него колко е часът да го попиташ, ще те излъже, но няма да го направи от лошотия, ами някак ей така -добронамерено.

Напоследък художниците малко четат, още по-малко се интересуват от философия. Познавам двама, които са изключение от това правило. Дан Григ е един от тях - чете философски трудове, запомня си цитати, за да сваля гаджета с тях. Това са парченца от мозайка, но като се замисля, май не знам друг толкова лишен от цялост и каквато и да е завършеност човек. Даньо постоянно те изненадва с нещо, постоянно е в някакъв вихър. Той е един от най-мощните генератори на идеи, и все се пробва да увлече някой друг да ги реализира вместо него, докато той набляга на „изкуството на разговора”. А ако разговорът е изкуство, Данчо е най-яркият му представител. Физиката му е впечатляваща -висок е около 2 м, слаб като тояга, но надарен с невероятна сила и атлетизъм.

Един ден си мачках глината, нямах нищо конкретно в главата си, но продължавах да си работя и някак от само себе си взе да се получава нещо длъгнесто. Не можеше да бъде нищо друго освен асоциативен портрет на Данчо Григоров. А защо като звезда? Пловдив винаги е имал своите звезди. В момента една от тях е моят приятел“, пише Иван Тотев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?