Следвайте ни

Иван Караилански: Криза в жилищния сегмент няма да има

Пловдив продължава да се развива, а хората все по-често купуват имоти с инвестиционна цел, вместо да държат свободните си пари в банка

viber icon

Г-н Караилански, как си обяснявате бума на строежите в жилищния сегмент в последно време? Кога ще се регулира пазарът?

От опита ми като предприемач бих казал, че да, строят се много нови апартаменти, но това не е сигнал за предстояща криза в жилищното строителство. Такава не може да има. Каквато и криза да преживява един пазар, ако си добър строител и правиш правилните проекти, криза за теб няма да има. Ние не сме спирали да строим, дори в условията на сериозни трусове. За целта е важно да прецизираш добре локацията -именно тя продава жилището.

В момента условията за инвестиции в жилищния сегмент са благоприятни - Пловдив се развива като индустриална зона на Южна България. В града ни идват много хора от по-малките населени места, които имат нужда от жилище. Освен това хората предпочитат да инвестират парите си в имоти, които им гарантират добра възвръщаемост, като ги отдават под наем, вместо да държат парите си в банките при ниски лихви. Така че за мен няма криза в жилищния сегмент от пазара на имоти. Ако има такава, тя касае обектите с лоша локация, както и прекалено големите сгради.

Как ще коментирате работата си с местната администрация - бързо или бавно се движат проектите, внесени за одобрение?

Не бих казал, че сме имали или имаме затруднения с местната администрация. Всичко по придвижването на преписките ни върви нормално. Разбира се, имало е известно забавяне на проектите ни, но и то е било в рамките на нормалното. Наша практика през годините е да не участваме в обществени поръчки, но сме имали и едно-две изключения в моменти, когато жилищният пазар беше в застой. Предпочитаме да залагаме на частната инициатива. Имаме достатъчно проекти в тази посока.

Какви сгради са необходими на град като Пловдив, а все още липсват?

Пловдив има нужда от своите малки и красиви сгради. И тук бих се обърнал към предприемачите - те трябва да се фокусират повече върху естетиката на сградите. Затова важен момент при одобрението на един проект е да се спазват определени цветове например. Да съобразиш сградата си с околните постройки. Така ще се запази добрата визия на улицата и на квартала. Тези малки сегменти са важни и за общата визия на всеки един град.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?