Следвайте ни

Ирена Перфанова, заместник-председател на НСНИ: Регистърът дава прозрачност на пазара на имоти

В платформата всеки потребител, независимо дали иска да продава, купува, наема или отдава под наем, може да направи справка за своя посредник

viber icon

- Съветвате хората, когато купуват имот, да изберат брокер, а не обява. Как се развива Професионалният регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти?

- Професионалният регистър е дългогодишен проект на НСНИ, който от няколко месеца функционира реално в публичното пространство. Приключи и тестовият му период. Така  че в момента ескалира кампанията за популяризиране на регистъра както сред агенциите за недвижими имоти, така и сред потребителите. Насочваме вниманието обаче не само към агенциите за недвижими имоти като фирми, а и към брокерите и агентите, които работят за тях. Т.е. създали сме инструмент, който да обедини в една база данни лицата (физически и юридически лица), занимаващи се с посредническа дейност при сделки с недвижими имоти. В условията на нерегулиран професионален пазар вписването в професионалния регистър е на доброволен принцип, чрез който всяко лице по собствено желание заявява пазарната си позиция. Членовете на НСНИ получават и професионални карти за всяка календарна година, чрез която могат да се легитимират пред потребители и където е необходимо пред институциите. 

Нелоялната конкуренция вреди на целия бизнес и рефлектира върху качеството на обслужване на клиентите.

- Постига ли целите си платформата и какви са ползите от нея за купувачите, примерно?

- Регистърът е все още в стартиращ етап, но вече обединява повече от 300 компании в страната и броят им постоянно се увеличава. Колкото повече фирми и лица са вписани в регистъра, толкова по-ефективен ще бъде той. Ние се радваме, че потребителите започнаха да го ползват за справки, каквато е и една от основните цели. Често търсят в него посредници, които още не са се вписали, и изказват притеснение дали тези лица са реални професионалисти. Насочването на вниманието на потребителите към този регистър прави неговото съществуване много ефективно. В регистъра всеки потребител, независимо дали иска да продава, купува, наема или отдава под наем недвижим имот, може да направи справка за своя посредник - за фирмата, професионалния опит, професионална квалификация, сертификати, професионални титли (дезигнации), образование, специализации и т.н. Лицата са разпознаваеми със снимки. Фирмите са разпознаваеми с лога, адреси и ЕИК.

- Какви са шансовете да спрат измамите с фалшивите обяви?

- Регистърът е само един от инструментите, които дават прозрачност на пазара на имоти. Появата му е крачка към по-зрял професионален пазар. Законовата регулация на бизнеса е другата възможност, която ще направи регистъра задължителен, а лицата, заети в бранша, ще трябва да преминават през квалификационни курсове и да доказват опит. Спазването на етични правила е ключово за справяне с много от нелоялните практики на пазара както между професионалистите, така и спрямо потребителите. Голяма част от участниците на пазара вече осъзнават, че нелоялната конкуренция вреди на целия бизнес и рефлектира върху качеството на обслужване на клиентите. Пазарът има нужда не от оцеляващи търговци, а от истински професионалисти и именно в това се крие пазарното изграждане на доверие между посредниците и потребителите.

Пазарната стойност у нас е по-ниска, отколкото в други европейски държави, и има много неизползван потенциал и пазарни ниши за развитие на бизнес. ​

- Как предпочита да купува жилище българинът - с кредит или с готови пари? Какви са впечатленията ви?

- Има купувачи и от едната, и от другата категория. Тези, които имат достатъчно лични спестявания, инвестират със собствени средства с цел да ги съхранят по-сигурно във времето. Докато купувачи, които разполагат с по-малко личен капитал, взимат заемни средства или за да запазят стойността на спестяванията си, или защото имат нужда от покупката на имот. Това им дава възможност да инвестират в недвижим имот днес, когато парите имат по-висока стойност и с тях могат да си купят повече. Друга категория купувачи, които имат повече лични средства, също теглят кредити от банките с цел разширяване на инвестициите, които правят и диверсификация на риска. При тези ниски лихвени нива ползването на кредити дава много възможности за увеличаване на ползите от влагането на личния капитал и процента печалба от него. Като цяло голям процент от купувачите се насочват към банковото кредитиране в една или друга степен. 

Пазарът има нужда не от оцеляващи търговци, а от истински професионалисти 

- Твърдите, че предимно завърналите се емигранти от Турция изкупуват жилищата в Пловдив. Докога мислите ще продължи тази инерция, която движи имотния ни пазар? 

- На този въпрос едва ли някой може да даде точен отговор в условията на глобална икономическа и дигитална трансформация. Пазарът е динамичен, политическата обстановка - трудно предвидима. Живеем в предизвикателни времена, в които не знаем какви глобални решения ще бъдат взети в утрешния ден. Но това, което виждаме, със сигурност е обезценяването на парите, повишаване на себестойността на строителството, покачване на цената на земята, което е изчерпаем източник, продължаващи политики за печатане на банкноти, падащи лихвени нива по кредитите, огромен наличен финансов ресурс, който банките съхраняват и трябва да управляват, предстоящо влизане в еврозоната за България, повишаване на стандартите за енергийна ефективност и опазване на околната среда, промяна в начина, по-който живеем и работим, предстояща промяна на публичните открити и закрити пространства. Всичко това оказва влияние както върху динамиката, така и върху цените на имотния пазар, и то в посока растеж. Оказва влияние също и върху способността за финансова адаптация към новата реалност. Неминуемо ще доведе, от друга страна, до по-резки финансови различия между хората, което в един момент ще се отрази на техните решения за продажба или покупка на имот. Но това не е краткосрочно явление, а процес, който ще отнеме време. В България тепърва ще се завръщат капитали и инвеститори - пазарната стойност у нас е по-ниска, отколкото в други европейски държави и има много неизползван потенциал и пазарни ниши за развитие на бизнес. Казано в едно изречение, не мисля, че инерция движи пазара, а напротив - пазарът се движи от глобалната трансформация, която е сериозно планиран процес.

ВИЗИТКА

Ирена Перфанова е председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в два последователни мандата - 2014-2016 г. и 2016-2018 г., и е първата жена, заемала тази позиция в историята на организацията. Тя е избрана на поста след двата ѝ последователни и успешни мандата като президент на българското представителство на Международната федерация по недвижими имоти FIABCI. Член е на УС на НСНИ от 2009 г., а от 2007 г. е член на УС на FIABCI България.

По време на двата си последователни мандата като председател на НСНИ инициира възраждането на професионалния регистър и пазарния индекс REMI, актуализира процеса за регулация на посредническата дейност на брокерите и агентите на недвижими имоти чрез нов, по-облекчен подход, базиран на регистрационно-регулативен режим, на база на вече утвърдения опит в сферата на недвижимите имоти в Америка и Европа. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?