Следвайте ни

Инвеститорът Тунджай Гюлер за приемането на еврото: Цените ще вървят нагоре, но не шоково

viber icon

След 1 януари 2024 година в Пловдив няма да има нови жилища под 1000 евро на квадратен метър. Това е прогнозата на Тунджай Гюлер, президент на строителната компания „ГЕРТ груп“, която изгражда жилищни комплекси в централната част и различни райони на града под тепетата. 

„Един министър трябва да прецизира коментара си за влизането на еврото в страната ни, за да не предизвика смут в обществото и сред тези, които са с намерение да купуват имот. Един инвеститор в този бранш може да си позволи „раздуване“ в интерес на бизнеса си. Аз ще се опитам да анализирам през призмата на неутралността, на цифрите, само на базата на случилото се в страните, които са извървели този път от националната валута до еврото. Навсякъде се е случвало, така ще бъде и при нас - равнение по еврото, т. е. леко поскъпване. Както един хляб от 80 стотинки няма да стане 50 цента, а производител и търговец „ще си стиснат“ ръцете на 1 евро, така ще бъде и при всички стоки и услуги. Говорим за бизнес и народопсихология, от които зависи дефинирането на преизчисляването на цените след 1 януари 2024-та - ще има и доволни, и недоволни, но не бива да очакваме нито ние да открием топлата вода, нито да има някакво изключение за българите“, коментира строителният предприемач.

Според него е важно да не се хаби излишно национална енергия в спор дали еврото ще увеличи цените, или не, защото цените ще бъдат нагоре, но не толкова стряскащо. „По-важното е да няма ръст заради голям инфлационен процент. Ето, нашият екип анализира за всяка кооперация в Пловдив, в различните части на града, и знаем какви ще са цените това лято, през 2022-ра и по-нататък, но включвайки всички компоненти, в това число и движението на инфлацията, и цените на строителните материали, и ръста на заплатите, а за 2024 г. и превалутирането, но въвеждането на еврото няма да е водещото при калкулирането на тези цени. А след 1 януари 2024-та смело мога да прогнозирам, че цена под 1000 евро/кв.м за ново жилище в Пловдив няма да има. Което ще бъде добра атестация за случващото се в Пловдив. Градът се развива и ще бъде един от трите големи центъра на България“, добавя Тунджай Гюлер. Той очаква да има опити и за спекулативно увеличение на цените, но всеки сериозен играч във всеки бранш ще отчита, че това води и до свиване на потреблението, затова процесите ще се регулират бързо. „Въвеждането ще се усети от всички, но няма как нещо, което струва 10 лева през декември 2023-та, месец по-късно да го продаваш за 10 евро“, подчерта бизнесменът. 

Имотният пазар отдавна е подвластен на еврото

Пазарът на недвижими имоти у нас вече почти 20 години залага на еврото и няма рискове от рязко поскъпване на жилищата заради окончателното преминаване към новата валута. Това прогнозира пред „Марица” Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“. Преди години цените на имотите се обявяваха в щатски долари, припомни експертът, но тази тенденция се запази само до началото на 2000 г.

Така че пазарът на имоти отдавна е подвластен на цените в евро.

Той е прогнозируем и прозрачен, понеже чрез валутния борд левът е вързан с еврото като фиксиран курс.  Днес очакванията също са по-скоро положителни, не очакваме рязка промяна, допълни Ганев.

Другият важен момент според него е, че приемането на еврото ще направи страната ни атрактивна за по-консервативните инвеститори от Европейския съюз. Много европейски фондове от Германия, Белгия, Франция инвестират само в страни от еврозоната, като така те елиминират валутния риск от евентуални флуктуации на съответната валута. 

Приемането на еврото не вълнува строителите ​- поне на този етап. От сектора вече преглътнаха драстичното поскъпване на материалите от началото на тази година, която ни изненада с нови, по-високи цени ​на метали, строително желязо, кофражи, изолации, замазки и др. Новите ставки на материалите вече се калкулират във всички компоненти в ценообразуването  на един строеж. Така че ако има някаква разлика в цените на материалите при влизането на еврото, тя ще касае по-скоро строителните предприемачи, а не нас - строителните фирми”, коментират в бранша.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?