Следвайте ни

Инвестиционна карта събира ключови идеи за развитието на Пловдив

viber icon

Предстои планиране на следващия програмен период на ЕС - 2021-2027 г. Това е времето, в което трябва да се направи оценка на свършеното до момента в териториалното планиране на страната ни, отчитат експерти. Да се видят недостатъците в работата на отделните общини и да се анализират пропуските.   

В тази връзка е създаден проектът „Бъдещето е във Ваши ръце“ (BG05SFOP001-2.009-0066) по ОП „Добро управление“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ, „Фондация за прозрачни регламенти“. Проектът има ангажимент да съдейства на гражданите и администрациите от Южен централен район за изготвянето на Инвестиционна карта за приоритетно развитие на района - „Пакт за териториално развитие на Южен централен район“. Припомняме, че в момента България е разделена на шест района - Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен. Новото райониране, съобразено с европейските критерии, трябва да влезе в сила за следващия програмен период - 2021-2027 г., за да няма проблеми с усвояването на евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на ЕС.

През м. ноември т.г. екипът, работещ по проекта „Бъдещето е във Ваши ръце“, проведе т.нар. „ИНКУБАТОР ЗА ИДЕИ“. Информационното събитие имаше за цел да събере, обобщи и изготви Фиш за проектни идеи, който се разпространява сред областните и общинските администрации, както и сред граждански организации и други заинтересовани страни в Южен централен район.

Какви идеи събра въпросният инкубатор за надобщински проекти - това са проектите, които ще повлияят развитието минимум на една област (Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково) или на целия Южен централен район. По темата разговаряме с арх. Белин Моллов.

Повече по темата на стр. 13 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?