Следвайте ни

Инвестиционна карта събира ключови идеи за развитието на Пловдив

viber icon

Предстои планиране на следващия програмен период на ЕС - 2021-2027 г. Това е времето, в което трябва да се направи оценка на свършеното до момента в териториалното планиране на страната ни, отчитат експерти. Да се видят недостатъците в работата на отделните общини и да се анализират пропуските.   

В тази връзка е създаден проектът „Бъдещето е във Ваши ръце“ (BG05SFOP001-2.009-0066) по ОП „Добро управление“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ, „Фондация за прозрачни регламенти“. Проектът има ангажимент да съдейства на гражданите и администрациите от Южен централен район за изготвянето на Инвестиционна карта за приоритетно развитие на района - „Пакт за териториално развитие на Южен централен район“. Припомняме, че в момента България е разделена на шест района - Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен. Новото райониране, съобразено с европейските критерии, трябва да влезе в сила за следващия програмен период - 2021-2027 г., за да няма проблеми с усвояването на евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на ЕС.

През м. ноември т.г. екипът, работещ по проекта „Бъдещето е във Ваши ръце“, проведе т.нар. „ИНКУБАТОР ЗА ИДЕИ“. Информационното събитие имаше за цел да събере, обобщи и изготви Фиш за проектни идеи, който се разпространява сред областните и общинските администрации, както и сред граждански организации и други заинтересовани страни в Южен централен район.

Какви идеи събра въпросният инкубатор за надобщински проекти - това са проектите, които ще повлияят развитието минимум на една област (Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково) или на целия Южен централен район. По темата разговаряме с арх. Белин Моллов.

Повече по темата на стр. 13 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?