Следвайте ни

Инвестициите в здравословна среда на труд повишават производителността

viber icon

Положителните ефекти от обновяването на сградите върху здравето са широко признати ползи в научната общност. Реалното икономическо въздействие от тези ползи обаче често не се измерва. Разбирането на степента на тези въздействия е още по-важно в светлината на настоящата криза и ефектите, които увеличеното време, прекарано на закрито, може да окаже върху здравето и производителността ни. По-долу са обобщени някои примери за икономическите ползи, свързани с подобреното качество на средата и въздуха в закрити помещения. Например спестяванията за системите за здравеопазване поради намаляване на продължителността на престоя в болниците и увеличаване на производителността. Те обхващат три типа сгради: офиси, болници и жилищни сгради.

ОФИСИ

Една трета от европейските служители работят в офиси, а компаниите харчат около 90% от оперативните си разходи за персонал. Лошото качество на околната среда в помещенията може да повлияе значително на здравето, посещаемостта, концентрацията и работата или ученето. Проучване на BPIE от 2018 г. подчертава как цялостното обновяване, насочено към хората (гарантиращо адекватни нива на вентилация, температура на въздуха, дневна светлина и акустика) на типичен офис, може да доведе до 12% увеличение на производителността на служителите. В европейски мащаб това би довело до повишаване на производителността на стойност до 500 милиарда евро годишно.

ЖИЛИЩА

Що се отнася до икономическото въздействие на обновяването на жилищни сгради, две проучвания, проведени във Франция и Испания, показват как справянето с лошото качество на жилищата чрез инвестиране в обновяване може да доведе до значителни икономии и разходи за труд.

БОЛНИЦИ

Същото проучване показва, че осигуряването на адекватно качество на средата и въздуха в болниците може да намали средната продължителност на престоя с около 11%. Като се има предвид средната цена на ЕС за болнично легло на ден, броят на леглата, наличната и средната за ЕС степен на заетост на болниците, това би възлизало на 110-150 милиона евро дневни спестявания, или около 40-50 милиарда евро спестявания годишно.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?