44

Интересът към двустайните жилища спадна, търсят се по-големите

Пазарът на недвижими имоти в динамична среда е изключително успешен - около това се обединиха участниците в последната за 2022 г. бизнес дискусия на Imoti.net

„Ако допреди 2020 г. купувачите търсеха главно имоти с до 2 спални, то днес се търсят луксозни имоти с минимум 4 самостоятелни стаи, всяка от които с баня. Задължително условие на купувачите е и жилището да има зелена площ ​-собствен двор, градина или просторна тераса, това твърди Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates. Това стана ясно по време на последната за тази година специализирана бизнес дискусия, организирана от Imoti.net. Събитието се проведе на 21 ноември в хотел „Hyatt Regency Sofia“.

Стоянова добавя, че купувачите на скъпи и стилни жилища все повече се интересуват от различните удобства, търсейки смарт домове и технологични домашни системи. Изминалото деветмесечие от 2022 г. е изключително успешно за пазара на недвижими имоти - стана ясно по време на Форума. Още от 2020 г. се наблюдава засилено внимание към закупуването на къщи в райони, близки до големите градове в страната.

Това заяви основателят на iHome Real Estate - Христо Георгиев. По негово мнение подобни имоти, намиращи се в по-спокойни и изолирани места в близост до природата, се търсят предимно като втори дом. Какви са предизвикателствата пред новото строителство в българската столица, коментира Георги Шопов - председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). По време на бизнес дискусията той подчерта, че тенденцията, която се наблюдава през последната година, е да се избира не просто имот, а и среда на живот. За купувачите днес е изключително важно, освен високо качество на строителство, имотът, който изберат за свой дом, да бъде разположен на комуникативно място с добра инфраструктура. По негово мнение тези особености при избор на имот ще продължат да бъдат актуални и в бъдеще. През изминалото деветмесечие се наблюдава тенденция в терсенето на завършени имоти, като 84% от жилищата са монолит.

Това заяви Даниела Иванова - началник-отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. По време на специализираното събитие тя представи анализ на жилищното кредитиране и тенденциите за 2022 г., като посочи, че 15% е ръстът на средния размер на жилищен кредит в София. С 15% се увеличава и ръстът на средния размер на доходите на клиентите през тази година. Експертните оценки на недвижими имоти значително са намалели през 2022 г. Това заяви Ценка Божилова от "Адванс - експертни оценки". По думите <210>, това се дължи на намаляване броя на обявите в последното тримесечие. Относно завишените цени в имотния бранш през тази година Ценка Божилова направи прогноза, че качествените имоти ще продължат да поддържат високи цени на имотния пазар и вероятността за намаляване на завишените цени в момента е малка.

Повече за PropTech през призмата на инвестициите по време на криза, коментира Силвия Павлова - основател на PropTech Bulgaria. Тя сподели, че PropTech решенията са едни от факторите, които могат да помогнат на бизнеса с недвижими имоти.

България е на 6-о място по PropTech иновации, като това не е твърде назад в списъка, но е налице поле за развитие. В заключение браншовият експерт сподели, че по време на COVID кризата никога не са ощетени всички бизнеси в икономиката и в подобна ситуация най-важното е компаниите да инвестират, за да изкарат допълнителна печалба, вместо да спестяват и да намалят още повече своите приходи. След дигитализацията на банките и други компании се стремят да улеснят своите потребители, като им предоставят бързи и удобни услуги. Такава е и платформата "Мирител", която осигурява от едно място всички документи, изисквани за купуване или продаване на имот, заяви Радослав Данков, представител на компанията. Той посочи, че всеки клиент иска да получи информацията, от която се нуждае, по най-лесния начин. Платформата работи с всяка една община и с всяка една служба на кадастъра. Данков допълни, че услугата е голямо облекчение както за купувача или продавача, така и за агенции за недвижими имоти.

Над 50% от жителите до 25-годишна възраст живеят в пренаселено жилище, посочи  д.и.н. Мирослав Владимиров от ЕРА България. Според него това е причината да има голямо търсене на имотния пазар. Той изрази мнение, че по времето на COVID пандемията всички са искали да живеят на по-широко и това е предизвикало ръстове, които преди не са се наблюдавали.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2022 г. се провеждат за седма поредна година и отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2021 година. 

Пазарът се нажежи до червено

През 2022 г. жилищният пазар се нажежи до червено, преживявайки ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Това е пряко следствие от високата инфлация, която накара цените на жилищата да ускорят темпа си на растеж от 8-10% през 2021 г. до над 20% през 2022 г. - това посочват в своя последен доклад брокерите от BULGARIAN PROPERTIES.  

През цялата година наблюдаваме налично търсене, но недостатъчно предлагане и дори към момента немалка част от търсенето остава незадоволено. Високите цени и нарасналата несигурност обаче вече карат част от купувачите да се отдръпнат от пазара и да изчакат. Резултатите от това са по-малко запитвания и регистриран спад в обема на продажбите - индикации за започнало охлаждане на пазара. На този фон разрешителните за строеж на нови жилищни сгради бележат рекордни ръстове.

В Пловдив предстои да започне строителството на 4760 нови сгради.

В София стартира строежът на 5407 жилища, като само през третото тримесечие има издадени 450 разрешения за строеж на нови сгради, което е значително над средните нива за града и е рекорд, откакто се води тази статистика от 2005 г. Доколкото разрешителните за строеж са един от ранните индикатори за предстоящи промени в цикъла на развитие, можем да имаме оптимизъм относно жилищния пазар през следващата година - посоката все още е възходяща.

Банковото финансиране остава достъпно 

и при все още непроменени условия, при исторически най-ниски лихвени проценти. Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължават да са в положителна посока. Безработицата остава на ниски нива - около и под 5%, а доходите продължават да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите - с около 16% в София през третото тримесечие на годишна база, по данни на НСИ. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара -близо до фундаментите му, пише още в доклада на водещата агенция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Софиянец

Софиянец

30.11.2022 | 23:56

Бе не знам кой е гладен кой сит, ама хората са накупиха имоти, ново, старо строителство , гредоред земя кво ли не, устроиха си живота. Пазара на имоти винаги е бил най-активния пазар в света, а някви дървени философи чакат цял живот някъв балон да гърми. Еми не, балон няма. По мощни организации от банки, брокери, юристи , собственици ,агенции и капитали организират пазара. А човечеца си чака справедливоста да възтържествува и обижда милиони хора, които са си купили жилище с някаква цел. А който се нуждае от апартамент, или къща, за да си реши жилищния проблем все по-трудно ще става, колко прост бай ганьо трябва да си, за да не го осъзнаваш

Отговори
2 1
567

567

07.12.2022 | 10:30

Много точен коментар!

Отговори
2 0
Опарен

Опарен

30.11.2022 | 14:19

Едно тристайно жилище е около 100 кв метра, без гараж закъде? Като ви избабанят една цена 250 000 евра за голи стени с терасите и общите части...РОБ ЦЯЛ ЖИВОТ!

Отговори
5 1
юхуууу

юхуууу

30.11.2022 | 14:17

поредната гладна кокошка :) :) :) :) просо сънува !

Отговори
6 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?