Следвайте ни

Инж. Елка Милева: Строители заобикалят закона при вкопаването на мрежите

viber icon

Инж. Елка Милева е завършила Техническия университет в София. Работила е в Проектантска организация - Пловдив, а по-късно развива частна практика. Председател е на секция „Електротехника, автоматика и съобщителна техника“ в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

- Инж. Милева, с промени в Закона за електронните съобщения всички кабелни доставчици на телевизия и интернет бяха задължени от началото на 2007 г. да приберат жиците си под земята. Оттогава минаха 12 години, а „гирляндите“ все още висят… 

- При новото строителство тези кабели влизат в тръбна канална мрежа под земята, стига, разбира се, проектът да е изпълнен качествено. Често обаче се правят икономии, пести се от тръби. Имали сме случаи, в които изпълняваме трипроводна линия, но строителите убеждават инвеститора, че инсталацията няма да пострада, ако е с два проводника. Не ги интересува, че при това положение не може да се включи дефектна токова защита и съответно - да се предпазят съоръженията. Важното е цената да падне.

Друг е въпросът, че и при старите сгради кабелите трябва да бъдат вкопани в земята, а не както е сега - да се прехвърлят от един стълб на друг, да се кръстосват и да пълзят по постройките.

По правило, когато се проектира една улица, се залага канална мрежа както за силнотоковите, така и за слаботоковите тръби. Но строителите намират начин да заобиколят и тази наредба. За да пестят, понякога комбинират тръбите, като ги разделят с преграда. Това не е редно и е за сметка на качеството. По правило едните трябва да са минимум на 60 см от другите, защото магнитните им полета си влияят взаимно.

- Кой носи отговорност?

- Никой. Не можем да се преборим нито с некачественото строителство, нито с кабелните оператори. Преди време изпълнявах проект в Тютюневия град, където положението с жиците е безобразно. Разговаряла съм с инж. Йордан Калев, директор на дирекция „Строителство, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура” в Община Пловдив. Отговорът му неизменно бе: Няма как да ги задължим! Общината написа писма до 11 кабелни оператора. Само 3 от тях отговориха, а едва един обеща да вкопае жиците в земята.

- Защо кабелните оператори не инвестират в подземна инфраструктура?

- Как да инвестират? За тях това са заровени пари. Не могат да си позволят да я изградят, защото е скъпо. Но там, където има изградена канална мрежа, могат да я ползват, като плащат наем на общината. Те не правят дори това.

Добра практика е при реконструкция на улици да се заложат всички видове канални мрежи - за електро-, газ, топлофикация, телефони, за да не се разкопава по няколко пъти. По-скъпо ще излезе, но се спестяват усилия за преасфалтиране и запълване на дупки в бъдеще. Тези тръби могат да се отдават и под наем на кабелни оператори. Така Общината, ако е инвестирала в каналната мрежа, ще бъде облагодетелствана.

- Чия собственост е въздушната мрежа?

- Стълбовната мрежа е собственост на EVN. На нея са окачени проводниците, захранващи битовите консуматори. На същата линия са опънати и проводниците за уличното осветление, които се поддържат и плащат от общината. В „Коматево“ и „Прослав“ например има въздушни мрежи, на които са окачени и кабели на EVN, и на операторите. Най-отгоре са силнотоковите, а отдолу - на кабеларките. На места се навързват по 10 гирлянда на отделните оператори - един по-опънат, друг по-увиснал… Много е грозно. Но в тези квартали няма изградена канална мрежа, докато навсякъде другаде в града има начин кабелите да се вкопаят изцяло в земята.

Най-фрапиращо е положението със сградите, паметници на културата, в центъра. На главната и по ул. „Иван Вазов“ от красивите старинни фасади висят всевъзможни жици и кабели. Това е недопустимо.

- Правена ли е инвентаризация на кабелната мрежа в Пловдив?

- До момента - не. Преди съществуваше кадастър и в EVN, и в Общината. След демокрацията стана каша. Закриха EVN отдела. В Общината все още съществува кадастър, но в него едва ли всичко се пази на 100 процента. При новите сгради, които тепърва се въвеждат в експлоатация, този процес е урегулиран.

- Опасни ли са висящите кабели?

- Не са опасни, но са неестетични. Единственият начин да преборим операторите е да се промени ЗУТ. Това е законът, който се променя най-често, но за съжаление почти винаги на лобистка основа. В много случаи измененията, които предлагаме, се орязват, защото не са в интерес на строителя или на някоя друга страна в инвестиционния процес.

 

 

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?