71

Имотният пазар се затяга, но пък имаме 79 зелени сгради

Ключови експерти в имотния бранш обменят опит в тв дискусия

В последните две години цените на строителството са се покачили с 30%, а на обзавеждането ​- още повече. В същото време въпреки високата инфлация наемите са се вдигнали общо само с 15%. Това влияе изключително много върху ефективността на инвестициите в имоти, стана ясно по време на телевизионната дискусия Talk 23 ​- Real Estate. В период, в който инфлацията продължава да играе съществена роля и цените все още са на фокуса на вниманието, експерти в имотния бранш се събраха да обсъдят какви са тенденциите и прогнозите от бъдещето, съвременните енергийни решения и динамиката на пазара. 

Начало на телевизионния проект даде инж. Георги Шопов - председател на Управителен съвет на Национална агенция на строителните предприемачи. Експертът сподели, че се наблюдават много промени по отношение на динамиката на имотния пазар у нас в сравнение с изминалата 2022 година. Според Шопов запитванията и огледите се увеличават, но предлагането продължава да е по-малко от търсенето. Експертът посочи, че голяма част от засиленото търсене е заради инфлацията, като тя е около 30% за обществото през последната година и половина. 

„Намаляването на сделките се дължи на една негативна тенденция, а именно - намаляване на покупателната способност на населението. Има един индекс, който се следи от ООН, той е отношение на средна работна заплата към цена на квадратен метър за даден град - това е свързано с възможността на населението да има достъп до жилища. Преди инфлационните процеси в България той беше 0.8, тоест с една средна заплата може да купите 0.8 квадратни метра жилищна площ, в момента стойността е 0.65“, обясни той.

На срещата стана ясно, че в България има 79 сертифицирани зелени сгради. За да говорим за зелена сграда ​- първо материалите за нея трябва да са от зелени източници. Има специална метод​ика за техния мениджмънт и затова тези сертификати са ценни, защото подпомагат живота и поддръжката на целия имот. Сертификатите се подновяват всяка година с нови мерки и нови изисквания. В същото време жилищните сгради стават все по-голям консуматор на енергия. Причините са зачестилите хоум офиси, което увеличава потреблението на електроенергия в жилищните сгради. Петър Сотиров - търговски директор на водеща строителна компания в България, обясни кои са елементите, които най-често водят до енергийни загуби. „В началото на строителството, още с приземните етажи и изграждането на външните стени, тухлите и EPS изолацията, още тогава се стига и до дограмите. Именно те са основен източник на загуба на електроенергия, тъй като представляват над 25-30% от цялата сграда. Това е една доста сериозна част от енергоефективността на самите сгради, затова се залага максимално на качеството на дограмите. Една висококачествена ПВЦ дограма, многокамерна, с добър стъклопакет може да спести много електроенергия“, допълни експертът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Асансьорът става златна екстра

Асансьорът става златна екстра

08.05.2023 | 10:15

https://retro.bg/aktualno/strongasansort-stava-zlatna-ekstrastrong_33660.html

Отговори
0 0
Вила във Франция-по-евтина от панелка в”Обеля”

Вила във Франция-по-евтина от панелка в”Обеля”

08.05.2023 | 10:01

https://retro.bg/aktualno/strongvila-vv-frantsiya-po-evtina-ot-panelka-v-bdquoobelyardquostrong_33766.html

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?