1553

Имотни измами: Ако наемателят откаже да плаща, полицията не може да ви помогне

„Собственик съм на имот - офис в централната част на Пловдив. Пуснах го под наем, исках да си докарам страничен доход за месеца.

Намерих наемателя чрез брокер, сключихме договор - всичко беше перфектно като документация. Става дума за малко офис помещение, със статут на магазин.“ Това обясни пред "Марица" Г.С. от Пловдив, който е станал жертва на измама от страна на некоректен наемател.

Ето как погрешният избор на наемател може да ви вкара в капана на една пълна с нерви сделка. Ощетеният разказа още: „В началото всичко беше наред, плати си първия наем и депозита, но от там нататък почнаха проблемите. От втория месец спря да си плаща сметкит​е и започна да ни мотае: днес ще дойда, утре ще дойда. И така четири месеца, останах с два неплатени наема. Беше ни казал, че ще ползва помещението като склад, но така и не видях да внася или изнася нещо от него.  Когато останах измамен и наемателят ми напусна, без да си е платил наемите, се обърнах към полицията, но ми отговориха, че не могат да ми помогнат, понеже „случаят е от гражданскоправен характер“. 

Намесване на органите на реда не е решение в случая, съветват експерти. „Всъщност полицията, с цялата си законова тежест, в тази ситуация не може да направи нищо за вас. Дори да се обадите на 112, да покажете лична карта и нотариален акт на апартамента, полицаите друго, освен да ви съчувстват, не могат да направят. Полицията няма право да взема страна. Законът не <210> го позволява, защото това се води граждански спор.

Какво ни съветват в случая адвокати: „В случай че се окажете с некоректен наемател, на първо време прекратете договора си с него. Спазете всички ваши задължения по него, като предизвестието например. Направете това в писмена форма, защото после ще са ви необходими доказателства за съда. Ако имате хубав и изчерпателен договор за наем, това е добре за вас. В случай че не разполагате с такъв, изпратете на наемателя си нотариална покана. Добрата новина е, че при вида на последната повечето хора бързо-бързо се изнасят. Лошата новина е, че „повечето хора“ не означава всички.

В случай че конкретно вашият наемател сметне за излишно да се изнася, въпреки прекратения договор за наем, въпреки нотариалната покана за това, ви съветваме да се свържете с адвокат. Последният ще заведе искова молба за образуване на гражданско дело и осъждане по бързо производство с цел изваждане на наемателя от имота ви.“ 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Експерт

Експерт

07.02.2024 | 16:09

В случая става въпрос за КРАЖБА - некоректният наемател е ОТКРАДНАЛ от труда Ви на Вас и на семейството Ви сума, равна на 2 месечни наема. Така че покицията има пълно право да се намеси, особено когато сделката за наем е оформена писмено през брокер, тоест Вие сте коректен към Хазната!

Отговори
7 0
Много си чакал

Много си чакал

05.02.2024 | 00:25

Още след първия неплатен месец сменяш ключалката. Ако се опита да разбие вратата, тогава викаш полиция.

Отговори
14 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?