46

Имотите в Пловдив поскъпват със скорост 20% за година, три зони държат най-високите цени

Имотният пазар в Пловдив е един от най-динамичните в цялата страна. През изминалата година градът няколко пъти успя да изпревари дори столицата по брой нови сделки с недвижимо имущество, въпреки че средните цени на квадрат под тепета са се увеличили с близо 20% само в рамките на последните 12 месеца.

В почти всички жилищни района в Пловдив се регистрира увеличение на цените, показва справката от най-големия сайт за недвижими имоти в страната - imot.bg. От базата данни на платформата е видно, че към 19 януари 2021 година средната цена на квадрат в Пловдив е 676 евро, докато година по-късно, информацията от 18 януари тази година тарифата е стигнала 803 евро. 

В топ три на най-скъпите зони за живот в Пловдив се оказват "Мараша" (с текуща цена от 955 евро на квадрат), Младежки хълм (1028 евро) и Старият град, където цените са около 1239 евро за квадратен метър. На другия полюс са имотите в "Изгрев", Коматево и Съдийския квартал.

От данните на  imot.bg е видимо, че 

поевтинели са само апартаментите в района на Сточна гара,

но разликата там е едва 25 евро надолу, или намаление на цената с малко над 2,5% - до 950 евро през януари 2022 година. Най-евтините жилища под тепетата остават в района на "Изгрев", там е и най-малкото увеличение на цените през последната година с малко над 10 на 100. В началото на 2021-ва квадрат жилищна площ в "Изгрев" е бил предлаган средно за 461 евро, към края на миналата седмица обаче цената вече е 511 евро на квадрат, или скок от точно 50 евро за година. 

Изненадващо или не - най-голям е скокът на цените в района около Захарна фабрика с ръст от близо 49% на цената в рамките на последните 12 месеца. В началото на миналата година квадрат там се е търгувал средно за 563 евро, докато към момента офертите за апартаменти в района са на средна цена от 837 евро. Подобно

увеличение с близо 50 на 100 имаме и във Филипово,

където също започна да се строи ударно през последната година. Съответно и цените вече са около 943 евро за квадрат, докато преди година са 648. 

Търговците на жилища разкриват още, че по техни наблюдения близо половината от всички клиенти в Пловдив купуват жилища с ипотечен кредит. Причина за това са добрите лихви, които и в момента предлагат банките за този вид заем.

Основният акцент тук е, че когато купувате имот с помощта на банка, тя гледа “под лупа” продавача, било то юридическо или физическо лице. Преглеждат се всички финансови документи, активи, пасиви, стари кредити, ипотеки и се прави оценка на риска. Критериите във всяко едно от тези изисквания са доста завишени, а банките не дават нищо на всяка цена.

Въпреки променените потребителски нагласи, купувачите в Пловдив продължават да търсят няколко определени неща от новите си имоти -

добра локация, близост със зелени площи, качество на строителство

и довършителните работи. Според пловдивските брокери все повече от клиентите се интересуват от това кой е строителят на сградата и често самите те правят проверки. Експертите на имотния пазар са категорични, че новото строителство се търси близо два пъти повече, в сравнение със сградите отпреди 2000 година.

Брокерите издават още, че голяма част от завършените жилищата в диапазона 500-650 евро на квадрат са така наречените „компромисни варианти“ и при тях е невъзможно да очакваме висок клас на изпълнение и материали, дори и визуално фасадата на сградата да изглежда супер модерна. Купувачите, които се насочват към този тип жилища, са или клиентите с наличен капитал, които купуват апартамента за отдаване под наем, или жители на по-малки градове, които тепърва се местят в Пловдив и това е първото им жилище под тепетата. 

Във втория клас с цена от 650-800 евро на квадрат

 са имотите от средния клас, които и преобладават в Пловдив

 през последните години. Тук можем да говорим за едно доста добро качество, ако инвеститорът влага съвестно материали, без да спестява от първокачествено довършване на сградата и груб строеж. Според брокерите този тип жилища са най-търсени, тъй като повечето купувачи виждат в тях най-добрия вариант.

Последната категория жилища в Пловдив са тези над 800 евро за квадрат. Този тип имоти надграждат още повече в използваните материали, но вече залагат основно на локацията и допълнителните придобивки. Според брокерите, вече няколко нови комплекса се рекламират активно точно с това. Има няколко жилищни проекта, които предлагат на бъдещите си обитатели собствени зелени площи и парк, други пък стигат по-далече и включват в общите части дори басейн и СПА зона за новодомците. Всички

подобни „екстри“ обаче често увеличават тежестта на имота през годините,

 като таксите за поддръжка и експлоатация на месец могат да стигнат и трицифрена сума.

Най-активните агенти на имотния пазар в Пловдив и през 2021 година са младите семейства със стабилни доходи. Брокерите издават, че този тип клиенти са два вида - тези, които до момента са били под наем и ще купуват първо жилище, както и тези, които вече са имали собствен дом, но търсят по-голям. Сериозен остава и делът на клиентите, които купуват жилища за децата си.

Брокерите отчитат и сериозен интерес към търсенето на извънградски къщи през 2021 година. Доказва го и скокът на средната цена на квадрат в селата в радиус от 20 км до Пловдив. При този тип извънградски имоти

скокът от 2016 година, насам е близо два пъти

с тенденция да продължи нагоре. Къщи, и то като основно жилище, купуват не само жители на града, но и хора, завърнали се от чужбина, както и жители на други градове, включително и София. Предлагането е разнообразно, цените са сравнително атрактивни. Най-търсени са селата в Родопската яка, където има и нови, и модерни къщи за по над 1000 евро на квадрат, но и по-стари за по 200-300 евро.

Що се отнася до 2022 година, имотният пазар в Пловдив очаква най-голямото предизвикателство да бъде съпътстващата инфраструктура в града. Всички по веригата строител-брокер-купувач са категорични, че транспортната и социалната инфраструктура видимо изостава от динамичното развитие на новото строителство. Задръстванията са проблем не само в града, но и по околовръстните шосета. Въздухът остава мръсен в голяма част от годината, а зелените площи намаляват. Въпреки това брокерите и строителите са категорични, че възходящата тенденция в имотния пазар под тепетата ще се запази и през новата 2022 година. Очакванията обаче са за много по-плавен и малък скок на цените, който да е в рамките на 5 до 7,5%. Ако прогнозите се окажат верни, в началото на следващата година средната цена на имотите в Пловдив за пръв път ще стигне 850 евро за квадрат.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
крадени пари

крадени пари

27.01.2022 | 09:13

Милиардите, окрадени от държавата от партийните функционери се превръщат в апартаменти. Те в друго не знаят да инвестират. Пример им е Цецо-апартаменто. И понеже няма съдебна система да ги разследва и да конфискува имотите им, продължават да купуват.

Отговори
7 0
Марков

Марков

27.01.2022 | 08:54

Стига сте надували цените! Нощем пред един блок застанете и вижте, колко крушки светят????? 30% от тях са на студентите и 30% на реално живеещите! Останалите 40% са МРАК и бъдеща собственост на БАНКИТЕ! Строителите пускат информация за цените да създават паника на пазара за имоти.

Отговори
11 2
Гражданин

Гражданин

27.01.2022 | 02:34

..дай боже да паднат цените....ама как....като всичко върви нагоре....???

Отговори
1 3
Умен

Умен

26.01.2022 | 22:43

Статийки за надутите кутийки и МИЗЕРНИТЕ АЛЧНИ БРОКЕРИ ВСЕКИ 2 РИ Е БРОКЕР майко мила България се обезлюдено А ТЕ И ПАНЕЛКИТЕ ПРОГНИЛИ ПРОДАВАТ ЗА ЦЕНА КАТО В ВИЕНА СМЯХ

Отговори
15 1
имотен

имотен

26.01.2022 | 17:44

Ако в Пловдив средните цени са стигнали 803 евро, чак е евтино спрямо Стара Загора, където средните цени за града вече надминаха 1000 евро.

Отговори
6 7
Европеец

Европеец

26.01.2022 | 18:26

Jusqu'à 12.500 euros d'amende pour un logement inoccupé en Belgiqu … На български В Белгия глобите за необитаеми жилища до 12 500 евро

Отговори
10 2
Не знам дали ме разбираш?

Не знам дали ме разбираш?

26.01.2022 | 18:32

имотен, тъкмо като Балонът каже "пук", болката там ще е 20% повече..

Отговори
6 5
Агент

Агент

26.01.2022 | 16:31

Тези дето купуват по 1000 евро сега ,към края на годината да не реват че цената е надолу. Наемите падат главоломно последните месеци .Има страшно много добре обзаведени нови апартаменти който търсят първите си наематели а наематели няма .Казвам го от опит защото предлагам такива апартаменти.Какво означава за пазара на имоти това ? Всеки интелигентен човек може да се порови в нета и да прочете. Иначе собствениците на фирми ще се надпреварват да ни обясняват колко е добре да инвестираме в имоти ,за да си продават кутийките.

Отговори
29 2
Брокер с опит

Брокер с опит

26.01.2022 | 16:45

Аз не мога да разбера как може да се набълбукаш със 120 000 евро за апартамент три стаи и половина, като за 60-70 000 евро можеш да си купиш невероятна къща с 4-500 квадрата двор на около 20-30 км от Пловдив! И да ти останат 60 000 евро за един хубав нов ДЖИП! И да си свиркаш

Отговори
22 1
Глупости говориш

Глупости говориш

26.01.2022 | 17:19

И аз давам и празни нямам

Отговори
2 10
Брокер

Брокер

26.01.2022 | 16:20

Жилищaтa вeчe ce тъpгyвaт c 30% oтcтъпĸa", "Идe ли ĸpax нa бългapcĸия имoтeн пaзap?" или ĸaĸ пpиĸлючи пpeдишнaтa имoтнa eyфopия. B иĸoнoмиĸaтa oбaчe ниĸoгa нямa движeниe caмo нaгope (ĸaĸтo и caмo нaдoлy), a циĸли, ĸoитo бeлeжaт двeтe нaй-ниcĸи или нaй-виcoĸи тoчĸи в paзвитиeтo нa дaдeн пaзap. И бeз дa иcĸaмe дa бъдeм пecимиcти, peшиxмe дa пpипoмним пocлeдния път, ĸoгaтo тpeндът ce oбъpнa и пaзapът нa имoти oт изĸлючитeлнo aтpaĸтивeн ce пpeвъpнa в тoĸcичeн - ĸaтo вceĸи пaзap, ĸoйтo зaпoчнe дa нocи coлидни зaгyби. Зa цeлтa paзpoвиxмe apxивa нa мeдиятa и извaдиxмe oнeзи мaтepиaли, ĸoитo днec биxa cтpecнaли вceĸи yчacтниĸ нa пaзapa - c eднa цeл - дa нaпoмним, чe cлeд пeчaлбитe идвa peд и нa зaгyбитe. 17 янyapи 2007 гoдинa - "Цeнитe нa жилищaтa y нac cĸaчaт c нaд 70% пpeз cлeдвaщитe 5 гoдини" Bлизaнeтo нa cтpaнaтa в Eвpoпeйcĸия cъюз лoгичнo вoди cлeд ceбe cи дo eyфopия нa имoтния пaзap - oчaĸвaниятa ca интepecът нa чyждecтpaннитe инвecтитopи дa ce yвeличи и цeнитe дa пpoдължaт дa pacтaт. Цитиpaн e дoĸлaд нa Іnduѕtrу Wаtсh, cпopeд ĸoйтo пaзapът нa имoти щe пpoдължи дa изпpeвapвa пo pъcт дoxoдитe в cтpaнaтa c нивa oт 12-15% гoдишнo. И нeщo пoвeчe - дaвa ce пpимep c Иcпaния, ĸъдeтo цeнитe нa имoтитe cĸaчaт c 800% oт влизaнeтo й в EC, ĸaтo пoдoбнo paзвитиe, мaĸap и в пo-мaлĸи мaщaби, ce oчaĸвa и oт бългapcĸия пaзap. 3 дeĸeмвpи 2007 гoдинa - "Mpaчнo бъдeщe зa пaзapa нa имoти в Бългapия" B гoдинaтa, в ĸoятo Бългapия влизa в Eвpoпeйcĸия cъюз, пaзapът нa имoти peгиcтpиpa oгpoмeн интepec, ocoбeнo oт чyждeнци, ĸoитo вяpвaт, чe гeoпoлитичecĸoтo cъбитиe щe тлacнe цeнитe oщe нaгope. Tъpceнeтo нa дoбpи пeчaлби oт дocĸopo пoдцeнявaния жилищeн пaзap нaпoмпвa бъpзo цeнитe нa жилищaтa в цялaтa cтpaнa. Инвecтитopът Дaн Aмoc oбaчe aлapмиpa в ĸpaя нa гoдинaтa, чe пaзapът y нac e нaдцeнeн и имa яcни индиĸaции зa бaлoн. Toй пocoчвa изцялo иĸoнoмичecĸи apгyмeнти - ĸoeфициeнт нaeм cпpямo цeнa и ĸoeфициeнт цeнa cпpямo дoxoд, и ce ycъмнявa във виcoĸитe нивa нa пeчaлбa, ĸoитo мapĸиpa ĸaтo нeycтoйчиви. 21 юли 2008 гoдинa - "Πиĸoв мoмeнт нa имoтния пaзap" B cpeдaтa нa гoдинaтa пaзapът ce oбpъщa и пpeдлaгaнeтo изпpeвapвa тъpceнeтo - c дo 50%, ĸoeтo oзнaчaвa, чe нa двa имoтa ce пaдaт пo 1 ĸyпyвaч. "Ocнoвeн фaĸтop, влияeщ въpxy цeнитe, e cвeтoвнaтa имoтнa ĸpизa", ĸoмeнтиpa тoгaвaшният изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Aдpec нeдвижими имoти" Kaтя Цeнoвa. Πo тoвa вpeмe cpeднитe цeни зa cтpaнaтa дocтигaт 914 eвpo, a в Coфия - 1094 eвpo нa ĸв.м. "Инфлaциятa и пoĸaчвaнeтo нa лиxвeнитe нивa ecтecтвeнo ca ocнoвeн фaĸтop пpи oпpeдeлeнoтo нa цeнитe", ĸaзвa oщe Цeнoвa. 18 нoeмвpи 2008 гoдинa - "Жилищaтa вeчe ce тъpгyвaт c 30% oтcтъпĸa" Гoлямoтo пpeдлaгaнe и мaлĸoтo тъpceнe лoгичнo дoвeждaт и дo cepиoзeн cпaд в цeнитe - oт 30 дo 50 пpoцeнтa пo дyмитe нa Щeлян Kaлчeв, тoгaвaшeн yпpaвитeл нa aгeнциятa "Peмaĸc Kънeĸшън" и днeшeн cъocнoвaтeл нa aгeнциятa "Πpимo+". "Beчe нямa cдeлĸa бeз oтcтъпĸa", ĸaзвaт дpyги бpoĸepи и пpoгнoзиpaт oщe пo-гoлям cпaд нa цeнитe пpeз cлeдвaщaтa гoдинa. 1 дeĸeмвpи 2008 гoдинa - "Идe ли ĸpax нa бългapcĸия имoтeн пaзap?" B ĸpaя нa 2008 гoдинa cтaвa вeчe пpeдeлнo яcнo, чe нoвo, нeпpeдвидeнo явлeниe зacягa бългapcĸия имoтeн пaзap - глoбaлнaтa финaнcoвa ĸpизa, ĸoятo пo-ĸъcнo ce пpeвpъщa и в иĸoнoмичecĸa. Πoĸaнeн дa ĸoмeнтиpa, бaнĸepът Лeвoн Xaмпapцyмян пpaви пpoгнoзa, чe щe имa ĸopeĸция нa пaзapa нa имoти и cлaбитe пpoeĸти нa нeгo щe ce пpoвaлят. Cъщeвpeмeннo бaнĸитe cпиpaт дa бъдaт aĸтивни и зaeмaт "изчaĸвaтeлнa пoзиция", ĸoeтo cпиpa пpитoĸa нa финaнcoв pecypc, a тoвa oт cвoя cтpaнa oбpъщa пaзapa в пocoĸa нaдoлy. "Πoĸyпĸaтa нa жилищe нe e въпpoc нa вcяĸa цeнa", ĸaзвa oщe бaнĸepът. 21 ceптeмвpи 2009 гoдинa - "Πpoдaвaт ce мaлĸи жилищa и имoти пoд пaзapнaтa цeнa" Πpeз 2009-a вeчe нe ce гoвopи дaли имa ĸpизa нa пaзapa нa имoти, a ĸoлĸo дълбoĸa e тя."Xopaтa ca мнoгo пpeдпaзливи дa тeглят дългocpoчни зaeми, тъй ĸaтo нe ca cигypни в дoxoдитe cи", ĸoмeнтиpa Teoдopa Димитpoвa oт ЕRА нeдвижими имoти. Tя дoбaвя, чe ĸлиeнтитe ce opиeнтиpaт ĸъм пoдцeнeни имoти дo 50 000 eвpo и пpeдпoчитaт дa плaщaт ĸeш, бeз ĸpeдит. 11 нoeмвpи 2010 гoдинa - "Coфия вoди пo cпaд нa цeнитe нa жилищaтa в Eвpoпa" B ĸpaя нa 2010 гoдинa cтaвaт oĸoнчaтeлнo яcни мaщaбитe нa ĸpизaтa нa пaзapa y нac - пo дaнни нa ЕRА в бългapcĸaтa cтoлицa имoтитe пoeвтинявaт c 22% зa гoдинa, ĸoeтo я нapeждa cpeд чeлнитe мecтa в Eвpoпa. Caмo в Дъблин и Лиcaбoн e peгиcтpиpaн пo-гoлям cпaд - cъoтвeтнo 24 и 26 пpoцeнтa. "Бългapия e cpeд лидepитe пo cпaд, зaщoтo гoдини нapeд зaeмaшe чeлнитe мecтa пo pъcт", ĸoмeнтиpa тoгaвa Teoдopa Димитpoвa oт aгeнциятa. 25 янyapи 2011 гoдинa - "Цeнитe нa имoтитe в Coфия в ĸpaя нa 2010г. - ĸaтo в ĸpaя нa 2007г."  Eднa oт гoлeмитe бaнĸи тoгaвa - "Paйфaйзeнбaнĸ Бългapия", peгиcтpиpa пpeз cвoя индeĸc зa цeнитe нa жилищaтa cпaд дo нивaтa oт 2007 гoдинa - пpeди гoлeмия пиĸ. Toвa oзнaчaвa, чe пaзapът e изгyбил тoлĸoвa, ĸoлĸoтo e cпeчeлил пpи бъpзия тeмп нa pacтeж и ce e въpнaл нa нивaтa cи oт пpeди нeгo.  Bcичĸи пpилиĸи c днeшни cъбития нe ca cъвпaдeниe Kaĸтo вepoятнo виждaтe, мoгaт дa бъдaт нaпpaвeни peдицa пapaлeли cъc ceгaшнaтa cитyaция нa пaзapa нa имoти y нac. Tъй ĸaтo peшиxмe в тoзи тeĸcт дa гoвopи иcтopиятa, бeз дa я cpaвнявaмe c нacтoящeтo, щe ocтaвим нa вac дa пpeцeнитe ĸaĸвo e oбщoтo мeждy пaзapнaтa ĸoнюнĸтypa пpeди 10-14 гoдини и днeшнaтa. 

Отговори
17 1
то4но тоя блок

то4но тоя блок

26.01.2022 | 16:18

кадето вси4ко долу е в фасове. смолянските селяни си хвърлят кво ли не от балкона. някои друг да ви пла6та 200к лева.

Отговори
11 1
Ник

Ник

26.01.2022 | 16:12

Жилищата в България са наднецени по много показатели и e въпрос на време балонът да се спука. Съветът ми към купувачите е: изчакайте, жилищата в България няма да свършат. Винаги в историята е имало и ще има предлагане. Не скачайте с главата надолу, без да знаете колко е дълбоко. Това заяви проф. Красимир Петров, доктор на икономическите науки от Ohio State University, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Отговори
16 3
тъй ...тъй...

тъй ...тъй...

26.01.2022 | 15:26

само такава ще да е... почти свършиха, купуват се на зелено, не мой да смогнат нотариусите да прехвърлят... ...хората се бият, всеки иска да купува... кой с заем, кой без... важното е да се добереш до заветния апартамент... ...строителите не смогват... апартаментите се купуват още от бюрото на консрукторите.... аааа.....издадах се.... това било детска залъгалка.... тук с жената и детето си играем в хола... на купувач, строител и банкер... разпънали сме един конструктор и се лъжем яко....

Отговори
24 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?