3906

Имотите в Пловдив още 15% нагоре. Защо поскъпва новото строителство

Тежки административни процедури бавят сроковете, купувачите искат повече екстри, а цената на труда се вдига и оскъпява продукта ни, твърди предприемачът Мирослав Язов

Средният ръст на цените на жилища в Пловдив е 15,4% за последната година. Това стана ясно по време на третия бизнес форум на водещия сайт за недвижими имоти ​- Imoti.net. Въпреки очакванията ковид пандемията не спря динамиката на този пазар, а напротив - даде му много силен импулс. Днес намалява не броят на сделките, а темпът на ръста на сделките, отчитат експерти и анализатори.

Кои са новите предизвикателства и възможности пред пазара на жилища в Пловдив? По този въпрос даваме думата на строителния предприемач Мирослав Язов. Той очертава три важни компонента, които се явяват истинско предизвикателство за инвеститорите, но и за купувачите. Ето кои са те!  

 

Мирослав Язов

Мирослав Язов

 

Качеството в строителството е функция на сроковете 

Сроковете в новото строителство могат да бъдат засегнати от множество фактори, основно външни, сред които се отличават: утежнената административна процедура - особено по малките общини, където няма достатъчно персонал. Там движението на строителната документация е същинско приключение. Разбира се, администрацията не е виновна, че в последните години има фантастичен бум на строителството, но е сериозна пречка пред сроковете за издаване на готовата продукция и е редно да се направят постъпки към облекчаването на процедурите. Доставчиците на комунални услуги - в случая EVN и ВиК, са в същото положение, че дори и по-зле. Понеже те са частни дружества с основна цел печалба и е по-смислено поне от тяхна страна да има повече разбиране и съдействие в процеса. За съжаление, понякога точно те се явяват главна пречка, за да може работата по един обект да приключи. Имахме дори следния случай: при съществуващ потребител и при наличие на трафопост, на EVN им отне 3 месеца, за да ни пуснат тока.

Подизпълнителите също могат да утежнят процеса. В последно време всеки е предприемач! Дори в строителството е пълно с малки фирми, които не могат да направят правилен разчет на силите си. Поемат работа, която няма как да изпълнят в срок, и се започва едно ходене по мъките "кога ще дойдеш", "кога ще приключиш", което се отразява пагубно на строителния график и на отношенията между страните. Така че качеството, то е функция на сроковете. Ако искаме качествен продукт, срокът е по-дълъг, ако бързаме - качеството се неглижира, то пада надолу и се създават проблеми на клиентите, ползващи новите имоти.

Купувачите са все по-млади, искат повече екстри в дома  

В последно време качеството се определя и от самите купувачи. Повечето от тях са родени след 90-а година и са живели някъде в чужбина. Тези хора имат ясна визия за това какво искат да купят, също как да изглежда дом​ът им, с какво качество да бъде - и затова са изключително придирчиви в избора си. Съответно те са готови да платят повече за повишеното качество на сградата. Много строители заложиха на точно този тип клиенти и така започнаха да добавят всевъзможни видове екстри към своите проекти. Естествено, всички тези екстри струват пари, така че е напълно нормално новото строителство да върви - като цена - само нагоре.  

Ето как цена от 600 евро/ кв.м и цена от 1200 евро/кв.м в повечето случаи определят и съответната разлика в качеството. За съжаление, много купувачи днес все още не могат да направят разликата и смятат, че получават едно и също, което не е така.

Цената на труда върви нагоре, това също оскъпява крайния продукт

Последната година станахме свидетели на сериозни повишения в цените на строителните материали и нарушаване на схемата на доставки. Тези процеси са свързани с инфлацията и войната в Украйна! Макар че в последно време ситуацията сякаш се нормализира и доста материали се върнаха на предвоенните нива и могат и лесно да се намерят и доставят. 

Истинското предизвикателство обаче стана цената на труда. Добрите майстори са все по-заети - факт! Или отиват да работят в чужбина. Все по-трудно стана да наемеш добър майстор и цените на услугите им скочиха в небесата. Така че ако ви предстои ремонт или извършване на строителна услуга, се заредете със сериозно търпение и бюджет за труда, защото той расте с главоломни темпове. Добрите и качествени майстори са в сериозен недостиг. 

Цената на труда се повлия и от случилите се напоследък катастрофални земетресения в Турция и Сирия, като масово трудовата работна ръка от турски произход се мобилизира в страната си и прекратява визите си за България. Изводът ми е, че цената на труда в момента е изключително висока, което много сериозно ще удари цената на новото строителство - такива са прогнозите на Мирослав Язов. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Бончо

Бончо

22.03.2023 | 14:51

Мисля да пусна обява търся тристаен ново строителство 25 Хил.евро.Есента ще ми скъсат телефона

Отговори
4 1
Петко

Петко

22.03.2023 | 12:46

Мирослав Язов говори глупости.Даже има 15 процента надолу.В момента в Пловдив има над 25000 активни обяви за продажби а до края на годината ще са над 30000 ,а купувачи няма .Няма хора с финансови възможности да плащат по 15000-20000 евро. Тенденцията в цените ще са по скоро надолу при такова предлагане и липса на купувачи.Все пак това са нормалните пазарни закономерности.

Отговори
11 3
Колония Булгаристан

Колония Булгаристан

22.03.2023 | 12:17

Защото има бодали, които да купуват. Никога не бих дал 200 000 за кибритена кутийка с гледка към праните гащи на съседната тераса

Отговори
14 0
Гената

Гената

22.03.2023 | 12:01

Хахха е немога, тази година, ще скъсат гащите строителите, а и са най-притеснени от данъка свръх печалба. Това е поредната PR статия, че цените се качват, а това са пълни глупости. Най-вероятно цените, ще си дойдът на място. Продажбата на апартаменти се свиха.

Отговори
13 0
д-р Конарев

д-р Конарев

22.03.2023 | 10:34

Някакво безумие е тази история с цените на имотите. Послъгва малко Язов, но в интерес на истината не много. Ръст няма от 4-5%, но цените не падат както се очакваше. И тук е безумието, защото цените да са толкова нереално високи, са виновни не строителните предприемачи, които намериха ниша да правят лесни, бързи и сигурни пари, а виновни са купувачите. Жестоката истина е, че финансовата култура на българина е нулева. В България само покупката на недвижим имот се счита, че ти пази парите. Гладуват, лишават се от нормалните неща за живеене, но спестяват и пълнят джобовете на строителите. Кой ли не и то все сериозни специалисти се опита да обясни на народонаселението, че лихвите по заемите и депозитите се вдигат и ще продължат да се вдигат, защото това е изискване на ЕЦБ, което ще направи покупката на тези жилища от тях фатална грешка, но главите им не увират. Нищо, съвсем, ама съвсем скоро, предлагането ще надвишава търсенето драстично. В момента предлагането е два пъти по-голямо от търсенето, скоро тази скала ще бъде три-четири пъти нагоре, и ще разберат, че апартаментите, които са купили уж за да се пазят парите, са обезценени с 30-40%. Горе-долу толкова ще им е загубата. И за да им дам все пак някакъв съвет, защото знам, че моето писание няма да спре безумието с купуването, препоръката ми е да купуват недвижими имоти, които имат търговско предназначение - магазини, търговски обекти, офиси и подобни. Там предлагането е доста по-малко и вероятността да им се срине цената също е по-малка, защото този сегмент по-трудно, по ред причини се влияе от конюктурата.

Отговори
13 2
Митко

Митко

22.03.2023 | 09:54

Един приятел брокер от 3 месеца не може да си плати сметките.Оня ден му дадох 50 лева назаем да отиде на доктор

Отговори
17 1
Haralampi

Haralampi

22.03.2023 | 09:43

За бога хора не купувайте..... Не КУПУВАЙТЕ! Само така можем да спрем тези луди цени и да прекратим забогатяването на тези строителни ОЛИГАРСИ!

Отговори
23 2
а да бе

а да бе

22.03.2023 | 09:37

оф, иска им се, ама тенденцията е другааааааааааааа

Отговори
17 2
Пловдив

Пловдив

22.03.2023 | 09:01

Не може стените масово да се захващат с пяна и монета е тя е тежка и залепена отдолу,при едно земетресение що стени ще изпопадат,второ дават се заплати на бетоновъзела по 20000 лв явно за да се прикрие некачествения бетон,същото се отнася и за тухлите

Отговори
21 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?