46

Имате ВиК авария в апартамента. Какво покрива застраховката?

За апартамент от 80 кв. м може да сключите полица както за 50, така и за 150 или повече лева, в зависимост от избраните лимити и покрити рискове. Така че застраховката на един жилищен имот е много достъпна - това твърди Ангел Налбантов, водещ застрахователен брокер с традиции и лиценз от Комисията за ​финансов надзор.  

Едно от най-често срещаните застрахователни събития е ВиК авария, уточнява специалистът. "Проблемът може да възникне от водопроводни, канализационни, отоплителни или климатични тръби или дори от повреда в уплътнението на мека връзка. Повечето застрахователи не носят покритие за увреждане от  риска "забравени отворени спирателни кранове и чешми", но има и такива, които го покриват. Покриват се и разходите за разкриване и установяване на проблема, включително използването на термокамера", обясни пред "Марица" Налбантов. 

Често се случва ВиК авария в един апартамент да предизвика увреждане в няколко апартамента надолу по етажите. 

Какво е решението в този случай? "В такъв случай е добре полицата да има покритие „Обща ​гражданска отговорност“. Така застрахователят ще обезщети вредите не само във вашия апартамент, но и в апартаментите на вашите съседи. Този риск е особено важен и при възникване на пожар, който също е често срещано събитие. При един пожар щетите у съседа може да са значителни, а съседът е в правото си да заведе иск срещу вас за нанесените вреди", допълни експертът. 

Често възниква въпросът дали можем да застраховаме общите части в една сграда?

"Застрахователите, които предлагат отделна застраховка за това, без да сте застраховали апартамента си, са по-скоро изключение. Има застрахователи, които изрично изключват щети по общи части в общите си условия. По-честата практика е да се носи покритие за общите части в застраховката "Имущество на апартамента", като се покриват щети по общите части до размера на притежавания от вас дял. Теоретично това означава, че ако всички имоти в една етажна собственост са застраховани, при щета по общите части те ще бъдат обезщетени на 100%.

При сключване на полица обърнете внимание дали компанията, която сте избрали, покрива щети по гаражи, мазета или тавана. Нерядко подобни помещения са облагородени и се ползват активно от застрахования, но застрахователи ги изключват в общите си условия. Не на последно място при сключване на полица обърнете внимание дали полицата се сключва без подзастраховане. С оглед на инфлационните процеси през последните няколко месеца редица компании повишиха минималните застрахователни суми на квадратен номер. Това означава, че в някои компании, ако застраховате имота си при твърде ниска застрахователна сума, при щета може да получите по-ниско застрахователно обезщетение от очакваното", заключава Налбантов.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?