Христо Томов - предприемачът, който проби в Америка

Формулата на успеха е еднаква навсякъде по света: труд, креативност, гъвкаво мислене и всичко в името на клиента

НОВАТА ПОРЕДИЦА НА "МАРИЦА" - "Строителите на съвременния Пловдив"

Със своите бързо развиващи се икономически зони и безработица под 4% Пловдив се превръща в привлекателно място не само за работа, но и за живеене. Демографската картина в областта е значително по-благоприятна от общата за страната. Причината? Градът привлича нетни мигранти от други области. Чуждестранните студенти също са голяма и платежоспособна група, заинтересована да купува жилища заради високите наеми.

Всички тези фактори поддържат ентусиазма в строителния бранш. И съвсем логично големите проекти в Пловдив са жилищни. Кои са пловдивчаните, които инвестират в имотния бизнес и къде строят днес? Как инвеститорите работят с местната администрация и има ли "богоизбрани" в бранша. Разказваме ви в новата си поредица.

Вече 15 години предприемачът Христо Томов развива концепцията на затворените квартали в Пловдив. Чрез фирмата си “Стройколукс” той инвестира в затворения тип комплекси, базирани на комфорта, безопасността и сигурността на своите обитатели. Обикновено Томов залага на целесъобразните ходове в инвестициите и този подход не го е подвеждал през годините. Бизнесменът вярва, че успехът идва с много труд, креативност и гъвкаво мислене.

Христо Томов е от малкото успели български бизнесмени, чието име никога не е замесвано в скандали, слухове за корупция и различни схеми. Завършва „Маркетинг и реклама” и „Стопанско управление” в Бургаския свободен университет. Влиза в частния бизнес през 1998 година с търговия с дървообработващи инструменти. През есента на 2004 година създава дружеството „Стройколукс" и с него развива първите си инвестиции в жилищния сегмент. Първоначално фирмата му, съвместно с "Ecohome", строи  "Ecohome Sofia" - сгради от апартаментен тип в столицата.

В момента Христо Томов е сред най-успешните бранша не само в Пловдив, а и в страната. Името му стои зад редица качествено реализирани проекти: „Райски кът 1”, „Райски кът 2”, „Тракия Плаза” и “Тракия Каза”, също „Корона” на Пещерско шосе. През 2019-а стартира две от последните си идеи - комплекс „Томов плаза” на мястото на бившата Мебелна къща и еднофамилните къщи, обединени под името „Каза Миа” в кв. „Остромила”. От 2009 година влиза и в туристическия бранш с хотел “Primea beach residence" - на самата плажна ивица в курорта Царево. А от декември 2016 г. отваря врати и петзвездният хотел Аrte Spa&Park Hotel във Велинград.

Днес Томов има добър опит в строителната, производствената и търговската сфера, а с качествата си като личност печели доверието на клиенти и партньори от страната. Прецизният стил на работа му помогна да реализира и своята американска мечта - от 2013 г. той развива успешен бизнес в Маями, САЩ.

Какви са шансовете на един българин да успее в силно конкурентната средана Америка? “Тази къща беше първият ми проект на един нов пазар. Има два начина да реализираш имот в Маями, разказва Христо Томов. Единият е да имаш конкретна поръчка от клиент - с неговите изисквания за района, както и за големина, стил, функционалност, разпределения на стаите спрямо неговите конкретни потребности. Това е лесният вариант, допълва Томов, но от него се възползват компании с по-дълъг опит и с наложен авторитет в бранша. Другата възможност е предприемачът сам да избере мястото, да го купи, да възложи проектирането и избере архитекта. След това да намери потенциалния клиент и да реализира продажбата. В този вариант има голяма доза риск, но това е единствената възможност за фирми, които тепърва стъпват на пазара”, допълва амбициозният българин. „Разбира се, аз нямам достатъчно опит на американския пазар и въпреки сериозните проучвания, които бяхме възложили на солидни маркетингови компании, в голяма степен се доверих на архитекта, който наех - Рони Матеу”. В работата с местната администрация Томов отчита, че американците също имат своята бюрократична система, която не може да се избегне. И с тях обаче одобрението на един нов инвестиционен проект отнема не повече от 3 до 6 месеца. За това време минава през вътрешните отдели на общината, случва се да повикат проектанта, за да защити своята теза. “Американците обаче са категорични в едно - по никакъв начин не можеш да променяш параметрите на зоната, където е строежът. Ако зоната е предназначена за еднофамилни къщи, там се строят само еднофамилни къщи, ако е за 8-етажни блокове - се вдигат само с такава височина".

Именно в този принцип предприемачът вижда голямата разлика със ситуацията у нас. “Абсурдно е това, което се случва тук, в една и съща зона да имаме красиви къщи, а до тях складова база или вулканизатор”, коментира Томов.   

През 2009 г. Христо Томов е удостоен с отличието "Достойните българи за 2009 г.". Той е дарителят на 14-годишният Кристиян Григоров от Етрополе - сляпото момче, приковано на инвалидна количка, което разплака дори президента по време на “Българската Коледа”. Освен парична помощ, Кристиян получи двустаен апартамент в жилищен комплекс "Райски кът 2" в Пловдив.

Made in Plovdiv в Маями

Медиен магнат си купи тузарско имение от Томов

Смелият предприемач разви успешен бизнес и отвъд океана, където атакува най-скъпия район на Маями. През 2015 г., Христо Томов завърши първият си USA проект - тузарско имение с внушителните 1000 квадрата, разположено в терен от 4 дка. Нещо повече, световноизвестната аукционна къща Sotheby's пряко се ангажира с продажбата на имота. От там снимат клип с дрон и после го завъртат в YouTube, с което привличат вниманието на своите клиенти. Огледи на скъпото имение правят известни спортисти, сред които баскетболист от NBA, играч по американски футбол и заможен венецуелски фабрикант. В крайна сметка собственик на къщата става богат мексиканец, известен медиен бос.

Зад океана той имал късмета да срещне един от най-добрите архитекти на Флорида -Рони Матеу. Той е добре познато име и дори няколко поредни години печели приза „Архитект на щата Флорида”. Името му е станало нарицателно в щата и къщата, с която го разпознават клиентите, е в „Матеу стил”. Това са типичните за Маями къщи - бели, с прави форми, кубични и  много стъкло по фасадата, разказа Томов. За своя български клиент Матеу намира интересен акцент. Подсказва му го самият терен. В имота имаше стар дъб, с огромна корона - решихме да го запазим, днес той е в началото на цялата линеарна композиция, по която е организирана къщата. Вечер дървото е обляно в светлина. То даде и името на къщата - Каса дел робле (Къщата на дъба), каза той.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?