44

House Hacking, или що е то жилищно хакерство

Рами Елиас Кремести е ливанец с български корени. От десетина години развива успешна кариера на Острова, където си е купил къща в покрайнините на градчето Хай Уикъмб. Изплаща английския си дом с кредит, но е решил и да отдава под наем една от стаите в него. 

Така месечният наем покрива ипотеката му или поне по-голяма част от нея, а Рами живее в имота и не му се налага да притежава друга къща или апартамент. 

"Да имаш свой дом в Англия, е добра инвестиция, това ти създава сигурност, имаш и постоянен доход. Но чисто комерсиалната страна не е единственият плюс в тази схема. Така имам възможността да се запознавам с нови, интересни хора, да споделям част от ежедневието си с тях и по този начин да научавам много за чуждите култури по света", разказва нашенецът. 

Той е един от многото британци, които се възползват от House Hacking, един от съвременните начини да генерираш доходи чрез инвестиция в имоти. В превод „хакването на дома“ е модерен начин на живот, който заимства до голяма степен от старата школа и е преосмислен с помощта на модерни платформи за споделяне.

Какво означава това - купуваш жилище (най-често многофамилен имот). 

Като собственик живееш в една част от него, а другата  - отдаваш под наем 

Така собственикът хем си осигурява собствен капитал, хем поддържа имота си. От друга страна, жилищните разходи се плащат от техните наематели. Този вид доход стана особено популярен след ковид пандемията, когато хората загубиха бизнесите си и търсеха начин как да си докарат допълнителни пари. Интернет пространството се напълни с обяви за недвижими имоти под наем на атрактивни цени, а медиите обявиха наемодателите за жилищни хакери. В интерес на истината някои от тях действително натрупаха сериозни финансови активи.

Има ли финансов смисъл в хакването на жилища?

Познавачи ще ви отговорят утвърдително. Да направим една бърза сметка. Да приемем, че сте си купили дуплекс (жилище на две нива, свързани чрез вътрешна стълба) и сте платили за него примерно $400 000. Да приемем, че сте успели да намалите 20% върху 3,5% 30-годишна фиксирана ипотека. Вашата месечна вноска по ипотека ще бъде $1436,94 (плащане на главница и лихва по ипотека от $320 000). Сега да приемем, че живеете на един от етажите на къщата и намирате наемател, който плаща 2000 долара месечен наем.

Това покрива 100% от ипотеката - с месечен излишък от $563, който може да се използва по различен начин 

Примерно покривате застраховката на имота си, плащате данъка или правите текущи ремонти по дома си. След 5 години ще сте изградили собствен капитал на стойност $32 969,37 и ще дължите $287 030,63 по ипотеката си ($320 000 - $32 969,37= $287 030,63). Тази сума може да ви помогне да станете финансово независим. Идеята да купите жилище с цел неговото отдаване под наем съвсем не е нова. Само че у нас в България ситуацията с жилищното хакерство е малко по-различна, отколкото на Острова или в Америка. Българинът рядко купува жилище с идеята да го отдава под наем, но има хора, които правят видеа, рекламират и така отдават своите имоти. Този вид жилищно хакерство прилича на добре познатата практика при наемане на квартира, когато хазяйката живее на същия или друг етаж. Така много нашенци дочакват спокойно старините си, като си докарват допълнителен доход.

Само че House Hacking е нещо различно

При него още при закупуването на имота собственикът инвестира, за да отдаде част от него под наем. Това е разумният начин да започнете да инвестирате в недвижими имоти, което ви позволява едновременно да спестите пари и да намалите разходите си за живот, съветват познавачи на пазара на имоти. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Забележка

Забележка

23.11.2023 | 16:57

Авторката сънува за 3,8% 30 годишна ипотека. Няма вече такава. Цялата сметка е преписана от rocketmortgage.com

Отговори
5 0
Целта

Целта

23.11.2023 | 17:01

на rocketmortgage.com е да продава ипотеки. Не се ловете на въдици за баламурници.

Отговори
7 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?